Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПСИХОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Заняття 8. Тема. Психологія групи. (2 год.)

  1. Поняття про групу. Класифікація груп. Психологічні характеристики малих груп.

  2. Міжособистісні стосунки в групах і колективах.

  3. Лідерство і керівництво як феномен малої групи.

  4. Методи діагностики міжособистісних відносин у групі.

Мета заняття: надати студентам знання пропсихологію взаємодії людей в групах.

Відповідь на перше питання треба почати з того, щоб визначити значущість групи для особистості. Вона полягає передусім у тому, що група є певною системою діяльності, її суб'єктом, включеним у систему суспільних відносин. Довічна залежність людей один від одного поміщає проблему людських взаємин в саму серцевину існування людини. Люди мають сильну потребу в залученості: входити з іншими людьми в тривалі тісні взаємини, гарантуючі позитивні переживання і результати. Ця потреба, будучи обумовлена біологічно-соціальними причинами, сприяє виживанню людини. Однією із загальних форм соціальної взаємодії виступає соціальна група, в якій поведінка і соціальний статус кожного члена у відчутному ступені обумовлені діяльністю і існуванням інших членів. Підкресліть, що сукупність індивідів, що знаходяться в психічній взаємодії, складає соціальну групу, і ця взаємодія зводиться до обміну різними уявленнями, відчуттями, бажаннями, психічними переживаннями, взаємозалежність сторін в процесі взаємодії може бути рівною або одна із сторін може сильніше впливати на іншу і отже, можна виділити одно і двосторонню інтеракції.

Укажіть, що виділяють декілька різновидів груп: умовні і реальні, постійні і тимчасові, великі і малі. Дайте змістовну характеристику кожної з них. Назвіть і розкрийте психологічні характеристики групи: групові інтереси, групові потреби, групові думки, групові цінності, групові норми, групові цілі.

Друге питання заняття присвячене розгляду проблеми взаємодії людей в групі..Підкресліть, що в групі поведінка і соціальний статус кожного члена в значній мірі обумовлені діяльністю і існуванням інших членів групи. Взаємозалежність сторін в процесі взаємодії може бути рівною або одна із сторін може сильніше впливати на другу – ось чому можна виділити одно- і двобічну інтеракцію. Наголосіть, що інтенсивність взаємодії характеризує ступінь життєдіяльності від взаємовідносин. Спрямованість взаємовідносин може бути солідарною, антагоністичною або змішаною. Розкрийте зміст їх. Надайте характеристику організованої і неорганізованої взаємодій. Мабуть важливим буде в відповіді студента розкриття причин вступу людей в соціальні групи. Групі притаманні загальні закономірності. Назвіть їх, а також поясніть в чому вони проявляються і як. В групах протікають динамічні процеси – визначте їх та надайте більш детальну характеристику. Потребує розгляду в контексті питання семінарського заняття проблема групової активності, яка виражається в дії людей в групі певним образом. Коли виникає дійсно згрупований колектив – прослідкуйте динаміку розвитку групи через розгляд кожного етапу.

При відповіді на третє питання буде доцільним підкреслити, що лідерство є здібністю чинити вплив як на окрему особистість, так і на групу, спрямовуючи зусилля всіх на досягнення мети організації. Зробіть наголос на тому, що лідерство є природним соціально-психологічним процесом у групі, який побудований на впливі особистісного авторитету людини на поведінку членів групи. Під впливом розуміється така поведінка людини, яка вносить зміни в поведінку, відносини, почуття другої людини. Через що відбувається в групі такий вплив? Назвіть чинники і надайте їм характеристику. Визначте розуміння поняття «лідер». Які типи лідерства виділяють психологи? Назвіть якості лідера, спираючись на ряд категорій, виділіть та надайте характеристику видів лідерів. Останнє, на чому треба зупинитись у відповіді на третє питання семінару, це розгляд проблеми авторитету лідера і керівника, авторитету лідера і авторитету посади через призму їх відмінності і співпадіння.

Четверте питання надає можливість студентові зосередити увагу на розгляді методів діагностики міжособистісних відносин у групі. Укажіть, що в психології виділяються наступні методи: соціометричний, референтометричний, вивчення мотиваційного ядра міжособистісних виборів, вивчення згуртованості колективу. Більш детальніше розгляньте соціометричну методику. Слово «соціометрія» буквально означає «соціальне вимірювання». Методика розроблена американським психологом Дж. Морено і має призначенням оцінювання міжособистісних відносин неформального типу: симпатій і антипатій, привабливості і переваги. Детальніше розкрийте цю методику проведення дослідження і результати його вимірювання.

Ключові поняття теми: група, мала група, дифузна група, неформальна група, офіційна група, референтна група, реальна група, умовна група, колектив, асоціації, корпорації, конформізм, міжособистісні стосунки, канали комунікації, соціометрія, референтометрія, статус, лідер, роль, такт, аутсайдер, позиція, композиція, конфлікт.