Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПСИХОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Заняття 7. Тема. Спілкування як соціально - психологічне явище. (2 год.)

1. Поняття „спілкування”. Функції спілкування. Рівні спілкування.

2. Структура спілкування: комунікація, інтеракція, перцепція.

3. Види і засоби спілкування. Техніка і прийоми спілкування.

4. Міжособистісні стосунки і конфлікти. Типи конфліктів, функції, структура, динаміка та причини їх виникнення.. Запобігання ,подолання конфліктів.

Мета заняття: розкрити феномен продуктивної взаємодії людей.

Відповідь на перше питання треба побудувати таким чином, щоб з її початком розкрити психологічну та соціальну значимість спілкування в житті людини (наводячи чисельні приклади, які надає нам сьогодення), особливо наголосивши, що зростає роль людини та її соціально-психологічної компетентності у процесі побудови правової і суверенної держави. Спілкування - специфічна форма взаємодії людини з іншими людьми як членами суспільства, у якій реалізуються соціальні відносини людей. Підкресліть, що виокремлюються дослідниками наступні функції спілкування: спілкування є формою існування і прояву людської сутності; спілкування відіграє в колективній діяльності людей комунікативно-сполучну роль; спілкування являє собою найважливішу життєву потребу людини, умову її благополучного існування; спілкування має психотерапевтичне, підтверджувальне значення (підтвердження власного «Я» іншою особою) в житті індивіда будь-якого віку. Надайте розгорнуту характеристику кожній з них.

Студент, відповідаючи на друге питання семінару, повинен назвати і розкрити зміст кожної сторони спілкування: комунікативна сторона спілкування полягає в обміні інформацією між людьми; інтерактивна сторона полягає в організації взаємодії між людьми, наприклад, потрібно погоджувати дії, розподілити функції або вплинути на настрій, поведінка, переконання співбесідника; перцептивна сторона спілкування включає процес сприйняття один одного партнерами по спілкуванню і встановлення на цій основі взаєморозуміння. Відповідь студента повинна будуватись на розгляді етапів, стратегій спілкування, визначення причин поганої комунікації між людьми ( чому люди важко розуміють один одного). Надалі у відповіді потрібно детально розкрити механізм і технологію практики спілкування особистостості через аналіз понять «емпатія», «рефлексія», «зворотній зв’язок», ідентифікація», «вплив», наводячи відповідні приклади комунікативної практики людей.

По третьому питанню у відповіді треба детально розглянути види і засоби спілкування, в чому заключається комунікативна компетентність, що є характерним для ефективної комунікації. Проаналізуйте види спілкування людей («контакт масок», примітивне спілкування, формально-ролеве спілкування, ділове спілкування, маніпулятивне, світське спілкування). Розгляньте кодекси світського, ділового спілкувань. Потребує вивчення тактика спілкування, техніка слухання. Виділіть та надайте характеристику зонам дистанції в людському контакті:(інтимна, особистісна, або персональна, соціальна, публічна). Існують деякі чинники, які заважають правильно сприймати і оцінювати людей. Визначте їх і коротко поясніть причини їх виникнення. За умов людської комунікації на шляху отримання інформації постають різні бар'єри, називаючи їх по групам, зробіть детальний аналіз причин їх виникнення і назвіть основні практичні способи їх подолання.

Починаючи відповідь на четверте питання семінару студент, мабуть, повинен, узагальнюючи відповіді колег на попередні питання, зробити висновок, що між людьми виникають безліч негараздів і непорозумінь, які приводять їх до відкритого протистояння, до конфліктів. Спочатку дайте чітке розуміння поняття «конфлікт», розкрийте його функції, а також назвіть і проаналізуйте типи конфліктів та причини їх виникнення, структуру і динаміку конфліктів. Яким чином людина в емоційній, діловій сфері може уникнути конфлікту, запобігти ним. Що передбачає подолання конфліктів? Розкрийте алгоритм розв’язання конфліктів.

Ключові поняття теми: спілкування, комунікація, інтеракція, перцепція, вербальне спілкування, невербальне спілкування, міжособистісне спілкування, особистісно-групове спілкування, міжгрупове спілкування, опосередковане спілкування, неопосередковане спілкування, тривале спілкування, короткочасне спілкування, завершене спілкування, незавершене спілкування, ідентифікація, інтерпретація, рефлексія, каузальна атрибуція, установка, ефект ореолу, стереотипізація, атракція, конфлікт предмет конфлікту.

Запитання для самостійної роботи

  1. Розвиток спілкування. Поняття комунікативної компетентності.

  2. Проблема співвідношення спілкування і діяльності.

  3. Що є предметом любого конфлікту?

  4. Чому конфлікт є поганим та добрим ділом? У яких випадках?

  5. Проблема організації якісного протокольного ділового спілкування.

Завдання та проблемні ситуації.

1.Визначте головні наукові напрямки вивчення спілкування.

2.Визначте основні проблеми, які виникають на етапі орієнтації при спілкуванні.

3. Спілкування і психічний розвиток.

4. Спілкування як сприймання і розуміння людини людиною.

Теми рефератів та доповідей:

1.Основні стилі поведінки при розв’язанні міжособистісних конфліктів

2. Спілкування як інтеракція.

3. Механізми взаємовпливу.

Література.

1. Дубравська Д.М. Основи психології: Навчальний посібник . -Львів: Світ, 2001

2. Загальна психологія: Навчальне видання. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України. -Київ: А.П.Н., 2002

3. Загальна психологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів /Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В., Соловієнко В.О../ За ред. Максименка С.Д.. -К.: Форум, 2000

4. Максименко С. Основи генетичної психології: Рекомендовано Міністерство освіти як навчальний посібник для студентів педагогічних ВУЗів . -Київ: НПЦ Перспектива, 1998

5. Максименко С.Д. Общая психология М.: «Рефл-бук», «Ваклер»,1999.