Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

5.5 Протипожежні заходи

Будинок цегляний, одноповерховий, відноситься до 2-го ступеня вогнестійкості згідно з [25]. У корпусі передбачені один основний вихід та евакуаційний вихід. Довжина евакуаційних виходів згідно з [24] не повинна перевищувати 75 м. В приміщенні передбачено такі заходи пожежобезпеки при використанні електрообладнання згідно з [18]:

  • загальний рубильник, який у разі виникнення загрози перевантаження знеструмлює все обладнання;

  • мережні фільтри, які у разі виникнення різкого підвищення рівня електричного струму запобігають виходу з ладу обладнання;

  • вся електропроводка виконана у закритій формі.

Також до протипожежних заходів слід віднести регулярні інструктажі.

Дана споруда облаштована блискавкозахистом ІІІ категорії, згідно з [22], тому що прямий удар блискавки може викликати пожежу, механічні руйнування будівлі й ураження людей. Поряд з будинком, де знаходиться приміщення, встановлено загальний блискавковідвід, для запобігання ураження блискавкою, згідно з [22], будь яких вимог до блискавковідводів у приміщеннях такої категорії блискавкозахисту не висувається.

У приміщенні є пожежна сигналізація та телефонний зв'язок на випадок пожежі.

Захист від статичного струму – заземлення. Вид електропроводки – закрита. Для дотримання правил безпеки при роботі з електрообладнанням необхідно проводити регулярні інструктажі. План евакуації людей наведений на евакуаційних виходах.

Всі протипожежні заходи, які мають місце на території приміщення приведені згідно з [25].

5.6 Засоби гасіння пожеж

Забезпечення приміщення засобами гасіння пожеж задовольняє вимогам [25].

У цеху передбачені наступні засоби пожежогасіння: вода, піна, пісок. Вода є найбільш дешевим і найбільш розповсюдженим засобом тушіння пожеж. Для тушіння пожеж водою передбачено як зовнішній, так і внутрішні водопроводи.

У приміщенні передбачені такі засоби для гасіння пожежі:

Первинні:

а) ручні вуглекислотні вогнегасники ВВ-2, ВВ-5;

б) щити із пожежним інвентарем;

в) шухляди з піском і лопатою.

Згідно з [22] застосовано у коридорному приміщенні спеціальні пожежні крани, внутрішні з витратою 2,5 л/с, зовнішні – 15л/с; довжина шлангу – 15 м.

Для внутрішнього пожежогасіння використовується вода з внутрішніх протипожежних водопроводів. Воду з внутрішніх протипожежних водопроводів забирають через пожежні крани, які розташовані в споруді в легкодоступних місцях (коридори, проходи і т.п.) у шафах на висоті 1,35м. Витрата води на внутрішнє пожежогасіння прийнята не менше 5 л/с двома струменями.

Приміщення обладнане автоматичною системою протипожежної сигналізації, яка спрацьовує від дії проявів початкової стадії загоряння.

До первинних засобів пожежогасіння в цеху відносяться вогнегасники, пісок, азбестова полотнина, які застосовується для гасіння пожежі.

У цеху згідно пожежної безпеки для даного типу виробництва передбачені:

– вогнегасники вуглекислотні ВВ-5 12 шт.;

– щит із протипожежним інвентарем – 4 шт.;

– шухляда з піском і лопатою (0.51.03 м.) – 4 шт.;