Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IM L3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Розрахунок показників рентабельності підприємства

п/п

Назва показника

Алгоритм розрахунку

Нормативне значення

1

Коефіцієнт рентабельності активів

ф2р.220або р.225/ Ф1р.280(гр.З)+р.280(гр. 4)) / 2

збільшення

2

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

ф2р.220або р.225/ ф1(р.38О(гр. 3)+р.380(гр. 4)) /2

збільшення

3

Коефіцієнт рентабельності діяльності

ф2р.220або р.225/ф2р.035

збільшення

4

Коефіцієнт рентабельності продукції

ф2р. 100(або р. 105)+090-060 / ф2(р.040+070+080)

>о,збільшення

Показники оцінки майнового стану підприємства.

Коефіцієнт зносу основних засобів розраховується як відношення суми зносу до первісної вартості основних засобів, характеризує фізичний стан основних засобів.

Коефіцієнт оновлення показує інтенсивність оновлення і визначається відношенням вартості основних засобів, які надійшли за аналізований період, до їхньої загальної вартості на кінець року.

Коефіцієнт вибуття відображає ступінь інтенсивності вибуття основних засобів і визначається як відношення вартості основних засобів, які вибули за певний період, до їх вартості на початок періоду.

Показники ліквідності підприємства.

Коефіцієнт покриття (загальний коефіцієнт ліквідності) визначається співвідношенням усіх поточних активів до короткострокових зобов’язань, характеризує достатність оборотних засобів для покриття своїх боргів.

Коефіцієнт швидкої ліквідності показує, яка частина поточних зобов’язань може бути погашена не тільки за рахунок грошових коштів, але і за рахунок очікуваних фінансових надходжень.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності характеризує негайну готовність підприємства ліквідувати короткострокову заборгованість і визначається як відношення суми грошових коштів підприємства та короткотермінових фінансових вкладень до суми короткотермінових зобов’язань.

Чистий оборотний капітал (робочий капітал, розмір власних оборотних засобів) – різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов’язаннями є «фінансовою подушкою», що теоретично дає можливість підприємству погасити всі або більшу частину свої короткострокових зобов’язань та продовжувати працювати.

Показники платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства.

Коефіцієнт платоспроможності (автономії) визначається як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу, чим більше значення коефіцієнта, тим менша залежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування; показник характеризує частку власного капіталу у загальній частці авансованого капіталу підприємства.

Коефіцієнт фінансування розраховується як співвідношення залучених та власних засобів і характеризує залежність підприємства від залучених засобів.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами розраховується як відношення величини чистого оборотного (робочого) капіталу до величини оборотних активів підприємства і показує забезпеченість підприємства власними оборотними засобами.

Коефіцієнт маневреності власного (робочого) капіталу розраховується як відношення вартості робочого капіталу (власних оборотних коштів) до суми джерел власних коштів; характеризує ступінь мобільності використання власних коштів підприємством. (Робочий капітал - різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язаннями, тобто він складається з частини оборотних активів, які фінансуються за рахунок власного капіталу і довгострокових зобов'язань).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]