Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Омськ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.75 Mб
Скачать

Історія

Перша Омська фортеця була заснована в 1716 р. козачим загоном під командуванням І. Д. Бухгольца, що відправився розширювати і укріплювати кордони Російської імперії по іменному указуПетра I. Служив прикордонною фортецею для захисту від набігів кочовиків. До 1797 р. був острогом. У XIX ст Омськ став центром спочатку Західно-Сибірського, а потім Степового генерал-губернаторства (Степового краю), що охоплював істотну частину Західного Сибіру і північ сучасного Казахстану.

У роки громадянської війни Омськ був резиденцією спершу Тимчасового Сибірського уряду (на чолі с П. В. Вологодським), потім — Тимчасового Всеросійського уряду (на чолі з Н. Д. Авксент'євим), потім — Російського уряду Верховного Правителя адмірала А. В. Колчака.

]Адміністративно-територіальний поділ міста

В склад міста Омська входять 5 адміністративних округів:

  • Центральний,

  • Совєтський,

  • Кіровський,

  • Ленінський,

  • Октябрський.

Економіка

Присутність у місті великих промислових підприємств, багато з яких було евакуйовано з європейської частини країни в роки Великої Вітчизняної війни, дає йому право іменуватися одним з найбільших індустріальних центрів країни. Основу промисловості міста складають підприємства нафтохімії: «Омський нафтопереробний завод», ВАТ «Омський каучук», ВАТ «Омськшина», ВАТ«Завод технічного вуглецю (г.Омськ)»; аерокосмічної індустрії: велетенське і теріторіальномістке ФГУП „Виробниче об'єднання «Польот»“ (випуск ракети-носія Космос-3М, космічні апарати); машинобудування: «Омсктрансмаш (виробництво і ремонт танків типу Т-80 і виробництво тракторів)», ФГУП «Омське моторобудівне об'єднання ім. П. І. Баранова» (авіаційне моторобудування), ВАТ «Омський агрегатний завод» (випускає пральні машини «Сибір») і радіоелектроніки: ВАТ «Радіозавод ім. А. С. Попова», ПО «Іртиш» тощо.

З 2006 року в Омську йде будівництво першого в Росії заводу з виробництва екологічно-чистого палива із зерна — біоетанолу. У місті розташовано багато підприємств легкої і харчової промисловості, серед них «Інмарко», «Омський бекон», «РОСАР» (належить ВАТ «САН ІнБев» (до 2007 року називався SUN Interbrew), випускає пиво «Сибірськая корона», «Багбір», і т. д.), лікеро-горілчаний завод «Оша» (пиво «Піт», «Бізон Бір» і т. д.), лікеро-горілчаний завод «Омсквінпром» (випускає горілку «П'ять озер»), завод «Манрос М» (належить ВАТ «Вімм-Білль-Данн — Продукти харчування») і ін. Щорічні виставки, такі як і ІнтерСиб, підвищують інвестиційну привабливість міста.

Обсяг відвантажених товарів власного виробництва, виконано робіт і послуг за 2007 роки 92537,9 млн. рублів у тому числі:

  • виробництво харчових продуктів, включаючи напої, і тютюну 27267,0

  • виробництво нафтопродуктів 13596,0

  • хімічне виробництво 14018,5

  • виробництво гумових і пластмасових виробів 15476,2

  • виробництво електроустаткування, електронного устаткування 6419,1 млн. рублів.

Флора і фауна

У центрі міста, навпроти магазину «Тисяча дрібниць », росте найстаріше дерево Омська - біла верба. Обхопити його можуть 4 людини, в діаметрі стовбур - 5,5 метрів, висота - більше 10 метрів. Посаджено воно було в 1884 році, є пам'ятником природи, тим не менш, в корі дерева було пророблено дупло. Біля Історико-краєзнавчого музею росте яблуня, вік якої - 120 років. Висота стовбура до гілок - 2,3 метра, ширина крони - 6 метрів. Щорічно плодоносить. Ця яблуня - єдина залишилася від яблуневого саду, який почали розбивати ще при Гасфорді. У 1889 році член Географічного товариства Павло Яшеров привіз із Забайкалля новий сорт - сибірську яблуню, висадив насіння і стежив за їх акліматизацією. Але в 70-х роках через будівництво Будинку Союзів сад був практично знищений, за винятком цієї яблуні. На честь саду був названий широко відомий жителям Омська магазин «Яблунька», а згодом і зупинка громадського транспорту. В Омську знаходиться природний парк в межах міста - «Пташина гавань».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]