Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PITAL_NIK_Z_MOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Синтаксис і пунктуація

1. Словосполучення як одиниця синтаксису. Типи словосполучень за видами синтаксичного зв’язку між компонентами. Семантико-синтаксичні відношення між компонентами сурядних і підрядних словосполучень; різновиди підрядних словосполучень.

2. Граматичні зв’язки між компонентами словосполучень. Способи підрядного зв’язку: узгодження, керування, прилягання, кореляція, їхня характеристика. Інші способи синтаксичного зв’язку.

3. Речення як основна одиниця синтаксису. Речення й судження. Основні ознаки речення. Типи речень за комунікативним призначенням, їхні інтонаційні, семантичні, структурні особливості. Окличні речення. Типи речень за характером предикативних відношень і за структурою (загальні відомості).

4. Двоскладне речення, особливості його формально-синтаксичної, семантико-синтаксичної та комунікативної організації. Загальне поняття про члени речення. Типові й синкретичні члени речення.

5. Головні члени речення. Підмет, засоби його вираження в українській мові. Тире між підметом і присудком.

6. Присудок простий, складний і складений, засоби його вираження. Ускладнені форми. Парний присудок.

7. Непоширені й поширені речення. Другорядні члени речення. Додаток прямий і непрямий, засоби його вираження. Інфінітивний додаток.

8. Означення узгоджені й неузгоджені, засоби їхнього вираження. Прикладка як різновид означення.

9. Обставини. Семантико-синтаксичні різновиди обставин та їхня роль у структурно-семантичній організації двоскладного речення.

10. Односкладне речення. Структурно-семантичні різновиди односкладних речень.

11. Повні й неповні речення. Структурно-семантичні різновиди неповних речень. Нечленовані речення, їхні структурно-семантичні типи. Приєднувальні й парцельовані конструкції як специфічні різновиди повних та неповних речень.

12. Просте ускладнене речення. Специфіка речень з однорідними членами. Способи вираження однорідності. Сполучники при однорідних членах речення. Узагальнювальні слова при однорідних членах. Пунктуаційне оформлення.

13. Однорідні й неоднорідні означення. Проблема однорідності присудків та головних членів односкладних речень.

14. Речення з відокремленими другорядними членами. Основні умови відокремлення. Відокремлення означень, прикладок, обставин, додатків. Пунктуація при відокремленні другорядних членів речення.

15. Вставні і вставлені конструкції в структурі поширеного речення. Функціонально-семантичні різновиди вставних одиниць. Пунктуаційне оформлення.

16. Звертання, його значення й способи вираження. Місце звертання в реченні. Характер граматичного зв’язку звертання з реченням. Стилістична роль звертання. Пунктуація в реченнях зі звертаннями. Вокативні речення.

17. Складне речення як синтаксична одиниця. Принципи класифікації складних речень. Особливості пунктуаційного оформлення складного речення в українській мові (складнопідрядних, складносурядних та безсполучникових).

18. Складносурядні речення. Засоби вираження синтаксичних зв’язків і семантико-синтаксичних відношень між компонентами складносурядного речення. ССР відкритої та закритої структури.

19. Складнопідрядні речення. Засоби вираження синтаксичних зв’язків і семантико-синтаксичних відношень. Функції та розрізнення сполучників і сполучних слів у СПР.

20. Принципи класифікації СПР: логіко-граматичний, формально-граматичний, структурно-семантичний. Складнопідрядні присубстантивно-означальні, їхні різновиди.

21. Лінгвістичні ознаки розмежування складнопідрядних речень нерозчленованої й розчленованої структури. Складнопідрядне речення з підрядним з’ясувальним. Формальні та семантичні причини його внутрішньої диференціації.

22. Займенниково-співвідносні складнопідрядні речення. Роль займенниково-співвідносного зв’язку у формуванні структури СПР.

23. Різновиди складнопідрядних речень із підрядними обставинними.

24. Безсполучникові складні речення. Роль інтонації в організації безсполучникових речень. Структурно-семантичні типи безсполучникових речень.

25. Складні синтаксичні конструкції з різними видами зв’язку. Період в українській мові, його структурні типи, особливості інтонації.

26. Складнопідрядні речення з кількома підрядними. Різновиди зв’язку підрядних частин у їхніх межах.

27. Складні форми синтаксичної організації мовлення.

28. Способи передавання чужої мови: дослівне (пряме) і недослівне (непряме) відтворення, їхні різновиди. Структурні особливості та стилістичне використання невласне-прямої мови.

29. Пунктуація. Основи сучасної української пунктуації. Система розділових знаків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]