Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 частина.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

3.5 Структура та технічні характеристики обчислювального модуля

Розроблене програмне забезпечення реалізує розрахунок кінетики процесу конверсії аміаку. На основі системи рівнянь, складених за реакціями, виконується обчислення зміни концентрації вхідних та вихідних компонентів у часі при заданій температурі. Дана залежність відображається на графіку і таблично. Паралельно виконується розрахунок за відомими формулами й результат має відображати реальну картину перебігу реакцій. Звідси визначається час контактування реагентів до утворення кінцевого продукту.

Вхідними даними є продуктивність агрегату та вимоги до цільового продукту. До розрахункових величин належать конструктивні параметри апарату.

Дане програмне забезпечення надає можливість технологам, інженерам, конструкторам досліджувати процес і його кінетику, а також підбирати оптимальні розміри контактного апарату окиснення аміаку до оксиду азоту (ІІ).

Проект розроблено в середовищі Visual Basic 6.0. Дана мова програмування пропонує широкий набір засобів, які визначають різні рівні роботи при створенні програм [11].

В програмі передбачено основні помилки, які користувач допускає при роботі. Для їх усунення й запобігання виникнення організовано систему підказок і блокувань при неправильному вводі. Це надає можливість після виправлень легко продовжити роботу.

Для реалізації поставленого завдання перш за все проводиться робота зі створення інтерфейсу у вікні дизайнера форм , що займає центральне місце на екрані. З допомогою елементів керування будується макет робочого вікна програми – форма. Форма – це своєрідне обличчя програми, що відображає її функціональні можливості, передбачає засоби задання вхідних даних, вибору певних функцій, а також представлення результатів.

Програма реалізує такі процедури:

  • Обробка події натиснення на кнопку Вихід (Form1.Command1_Click());

  • Обробка події вибору пункту меню Розрахунок – Математичне моделювання реактора (Form1. Rozrah – mat_model);

  • Обробка події натиснення на кнопку Таблиця розподілу концентрацій (Form8.Command1_Click());

  • Обробка події натиснення на кнопку Графік розподілу концентрацій (Form8.Command2_Click());

  • Обробка події натиснення на кнопку Розрахунок розмірів апарату (Form8.Command5_Click());

  • Обробка події натиснення на кнопку Виконати розрахунок (Form6.Command3_Click());

  • Обробка події натиснення на кнопку Повернутись до головного

вікна (Form6.Command2_Click(),Form8.Command3_Click()).

Програмний код наведено в додатку Б .

3.6 Керівництво користувача програмного модуля

Програма працює в діалоговому режимі, тобто виконання операцій відбувається в результаті відповіді користувача на запит програми. Розрахунок відбувається поетапно. При запуску відкривається головна форма, у верхній частині якої знаходиться меню програми (рис. 3.2). Вибір одного з пунктів меню викликає появу наступного вікна, де можливий перегляд інформації чи розрахунок. На кожному етапі роботи користувач має можливість повернутися до головного вікна чи вийти з програми, скориставшись відповідними кнопками.

Рисунок 3.2 – Головне вікно програми

Для проведення розрахунків необхідно обрати пункт меню Розрахунок та у спадаючому меню натиснути Математичне моделювання реактора. У цьому вікні можна переглянути розподіл концентрацій компонентів у часі в таблиці (кнопка Таблиця розподілу концентрацій) та візуально відобразити результат на графіку, натиснувши кнопку Графік розподілу концентрацій. На рисунку 3.3 відображено розрахунок після проведення вказаних операцій.

Рисунок 3.3 – Таблиця та графік представлення розподілу концентрацій у часі

Для визначення розмірів реактора слід продовжити обчислення, натиснувши кнопку Розрахунок розмірів апарату. Всі початково необхідні величини користувачу слід задати самостійно у вікні, що з’явиться, а потім натиснути кнопку Виконати розрахунок. Користувачу також пропонується певний набір вхідних величин. В результаті виконання програми пусті комірки автоматично заповняться даними (рис. 3.4).

Рисунок 3.4 – Розрахунок розмірів апарату

Щоб програма була легкою для користування будь-якому користувачу, вона оснащена додатковими процедурами. До них належать операції, доступні з пункту Довідка для виводу інформації про саму програму (рис. 3.5) та правила користування программою (рис. 3.6) . Це скорочує час ознайомлення з програмою й дозволяє уникнути недоречностей у роботі.

Рисунок 3.5 – Короткі відомості про програму

Рисунок 3.6 – Інструкція користувача

Для детального вивчення суті самого процесу варто зайти в пункт Вихідні Дані головного вікна й переглянути умови перебігу процесу чи загальну схему процесу. В умовах перебігу процесу вказано величини, які використовується в розрахунках та не можуть бути змінені. Адже в даному випадку розглядається певний процес у складі виробництва із уже відомими параметрами. Ті величини, які стосуються сировини та готового продукту (приход і витрата), можуть контролюватися користувачем як початкові дані.

Для запобігання помилкового вводу застосовано ряд заходів. Наприклад, кнопка Графік розподілу концентрацій не є активною, доки таблиця не заповниться даними; при наведенні курсору на елементи вводу спливає підказка про правила вводу даних. Про неправильне заповнення комірок даними виводиться повідомлення про помилку (рис. 3.7).

Рисунок 3.7 – Повідомлення про помилку вводу даних

Таким чином, було розроблено програмний модуль, який виконує обчислення зміни концентрацій вихідних речовин у часі при певній температурі контактування. За допомогою програми користувач має можливість визначити необхідний час перебування реакційної суміші в апараті [5]. На основі чого виконується розрахунок конструктивних параметрів реактора окиснення аміаку. Основні розміри обладнання програма рахує автоматично й відображає результат у зручному вигляді.