Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мезорайон Греція_Ісакова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
44.51 Кб
Скачать

7. Туристична політика

Урядом країни створено Грецьку національну організацію туризму, яка має на меті популяризувати Грецію та забезпечувати приплив туристів. Тільки у першому кварталі 2010 року ця організація візьме участь у 54 міжнародних виставках, присвячених туризму. При цьому вперше Греція візьму участь у Виставці альтернативних і спеціальних форм туризму. Державна політика підвищеної уваги до кожного туриста здійснюється успішно: зокрема, за підсумками 2009 року кількість скарг на обслуговування грецьких компаній-авіаперевізників скоротилась на 13%.

Наслідки світової фінансової кризи

У 2008—2009 роках кількість туристів дещо скоротилась через світову економічну кризу. Туристичний сектор в Греції постраждав від спаду у світовій економіці і високого курсу євро по відношенню до американського долара, британського фунта і низки інших валют, а також від чуток про поширення «свинячого» грипу. При цьому прогнози про зниження туризму на 20%, яких було чимало в спеціалізованій пресі, не виправдалися. Міністр культури та таризму Греції Павлос Геруланос відзначив, що падіння у галузі туризму хоча й склало понад 10%, проте зміна уряду у жовтні 2009 року допомогла по-новому оцінити перспективи туризму та розглядати його як галузь розвитку національної економіки.

14 березня 2010 на Міжнародній виставці туризму у Москві, офіційним партнером-країною якої є Греція, заступник міністра культури і туризму Греції Анжела Гереку заявила: «Ми дуже хочемо збільшення потоку російських туристів до Греції… Греція живе багато в чому за рахунок туризму, і ми повинні більш ретельно ставитися до візового питання». За її словами, Греція докладе усіх зусиль, аби полегшити процес видачі віз вже у туристичному сезоні 2010 року.

З лютого 2010 року Грецію охопили масові акції протесту та загальнонаціональні страйки проти введення урядом країни програми антикризових заходів задля подолання боргової кризи. В результаті страйків періодично припиняється авіасполучення як всередині країни, так і міжнародне, не працює залізниця, магазини, музеї, на роботу не виїодять медики та журналісти. В офіційній заяві 22 червня 2010 року міністр туризму Греції Павлос Геруланос пообіцяв, що грецька влада відшкодовуватиме збитки туристам у разі страйків або природних катаклізмів.

7 вересня 2010 року Федерація грецьких туристичних підприємств опублікувала дані про рух із 13 країн світу до Греції: за період січень-серпень 2010 року в країну прилетіло 7 888 228 туристів, що лише на 1,02% менше туристів, ніж у відповідний період 2009 року (відповідно 7 969 281).

8.Основні суспільно-політичні та еконогічні проблеми

Наприкінці 2009 року економіка Греції опинилась у дуже скрутному становищі: дефіцит бюджету складав 12,7% ВВП. У квітні 2010 року Євростат переглянув цю цифру, оголосивши, що насправді дефіцит склав 13,6% ВВП). На 2010 рік прогнозується дефіцит 9,1% ВВП, при тому, що у Єврозоні дозволені тільки 3% ВВП. Грецький уряд перебуває під сильним тиском з боку Євросоюзу і міжнародних кредиторів, які вимагають реалізації середньострокової програми жорсткої економії, яка включила б різке скорочення державних витрат, скорочення частки державного сектору в економіці, а також реформування праці та пенсійної систем. Уряд країни випустив глобальні облігації на суму $1,5-2 млрд і запропонував їх інвесторам в Азії, а також звернулась по допомогу до Євросоюзу. 26 березня у Брюсселі ухвалено пакет фінансової допомоги Греції, який передбачає двосторонні державні позики країнами-членами Єврозони, а також фінансування МВФ. 30 березня 2010 року Греція вдруге розмістила суверенні облігації на суму 5 млрд. євро.

Що стосується рівня безробіття, то у четвертому кварталі 2009 року воно досягло 10,3%, або 514 401 тис. осіб. [8]