Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_original.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
62.14 Кб
Скачать

Сутність маркетингового планування: види, принципи, завдання.

СМП – це управлінський процес створення та підтримування відповідності між цілями підприємства, його потенційними можливостями та шансами у сфері маркетингу.

Крім того, стратегічне планування має ефективно поєднати виробництво, задоволення потреб споживачів, прибуток та розвиток фірми.

завданнями: визначення цілей і напрямків діяльності фірми;визначення альтернативних варіантів реалізації напрямків діяльності фірми;координація різних напрямків діяльності; створення умов для ефективного розподілу продукції фірми; оцінка маркетингової діяльності фірми.

Принципи: взаємоузгодженість із загальнофірмовим плануванням;базування на дослідженні маркетингового середовища;циклічність;гнучкість;багатоваріантність;повнота і комплексність,чіткість;

глобальний підхід до розв’язання маркетингових проблем, відсутність деталізації.

Плани можуть розроблятися на рівні всього господарства країни (державні, національні), по окремих галузях (галузеві) і регіонам (територіальні) на рівні підприємств і фірм.

Етапи процесу маркетингового планування.

- розробка орієнтирів діяльності для даного ринку;

- огляд ринку та аналіз ситуації;

- інтерпретація зібраних даних;

- визначення розриву в плануванні;

-діагностика проблеми;

- стратегічний вибір;

- оцінювання стратегій і вибір однієї з них;

- планування на непередбачені обставини.

Види маркетингових стратегій

базова мета функціонування всіх фірм-виробників на ринку однакова – одержання прибутку, не існує єдиної маркетингової стратегії щодо її досягнення, яка була б прийнятна для всіх фірм.

Маркетингові стратегії класифікують за різними ознаками.

Глобальні маркетингові стратегії – стратегії, які визначають принципові рішення щодо вибору напряму розвитку фірми.

Базові стратегії базуються на певних конкурентних перевагах фірми.

Стратегії росту визначають напрямок розширення масштабу фірми.

Залежно від методу обрання цільового ринку – стратегії, що дозволяють визначити, які товари й для яких сегментів ринку буде виробляти фірма.

Залежно від ступеня сегментування ринку – стратегії вибору комплексу маркетингових засобів (маркетинг-міксу) для певних сегментів споживачів.

До стратегій росту відносять інтенсивний ріст (глибоке проникнення на ринок, розвиток ринку, розвиток товару), інтегративний ріст (пряма інтеграція, зворотна інтеграція, вертикальна інтеграція, горизонтальна інтеграція) та диверсифікацію (вертикальна (концентрична) диверсифікація, горизонтальна диверсифікація, конгломеративна диверсифікація).

Організація маркетингової служби на підприємстві

Організація служби маркетингу на будь-якому промисловому підприємстві повинна починатися із переорієнтації менеджменту підприємства на маркетинговий підхід в управлінні.

Для ефективної організації служби маркетингу на промисловому підприємстві необхідно розв’язати такі завдання:

- вибрати оптимальну структуру управління маркетингом або ж вдосконалити вже існуючу з огляду на цілі підприємства;

- знайти фахівців відповідної кваліфікації, або здійснити необхідну перепідготовку наявних фахівців;

- оптимально розподілити обов’язки, права та відповідальність між працівниками маркетингової та споріднених служб залежно від фаху, кваліфікації, знань та практичних навичок працівників;

- створити гідні умови для ефективної діяльності працівників маркетингової служби, що включає в себе ефективну організацію робочих місць із застосуванням засобів автоматизації праці та дотриманням вимог щодо безпеки життєдіяльності, а також формування сприятливого психологічного клімату у колективі;

- забезпечити ефективну взаємодію маркетингової служби підприємства із іншими адміністративними та виробничими службами та підрозділами підприємства.

При формуванні та організації служби маркетингу на підприємстві необхідно враховувати напрямки товарної політики підприємства та політики розподілу, а також розміри і характер діяльності підприємства, його виробничі потужності та інноваційний потенціал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]