Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
литолог я.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

19.При яких рН розчинів можуть переноситися гідроооксиди алюмінію у розчиненому стані?

Відповідь: виніс гідроокислів алюмінію у вигляді справжніх розчинів із зони хімічного вивітрювання материнських порід практично не може реалізуватися, тому що води, які промивають зону вивітрювання (дощові, річкові і грунтові), мають pH=6-8.

20.Який характер уламкового матеріалу притаманний осадкам передгір'я?

Відповідь: серед осадків переважають делювіальні, пролювіальні та алювіальні типи. Близькість джерел уламкової речовини визначає грубий, погано окатаний характер уламкового матеріалу. Спостерігається закономірний паралельно-зональний розподіл гранулометричних фракцій осадків від псефітових до дрібноуламкових.

21. Назвіть агенти переносу продуктів вивітрювання

Відповідь: головними агентами хімічного вивітрювання є: підвищена температура, вода, розчинений у воді кисень, вільна вуглекислота, інші кислоти (гумінова, сірчана, азотна тощо). Фізичне вивітрювання: крупні уламки можуть накопичуватись на схилах і в пониженнях рельєфу. Дрібніші ж, попадаючи в річкові потоки або підхоплені вітром, переносяться іноді на сотні і тисячі кілометрів від зони руйнації материнської породи.

22.Що таке літораль?

Відповідь: літораль – це область, що охоплює пульсуючу межу між сушею та морем, яка періодично осушується та затоплюється.

23. Які тиски та температури характерні для зони катагенезу

Відповідь: процеси катагенезу відбуваються при підвищенних те­мпературах (від 30-50 до 150-200 оС) та тисках (від 10 до 120-200 МПа) в присутності підземних мінералізованих вод та грунтових розчинів.

24. У якому стані відмічається найпотужніший масоперенос осадової речовини у сучасних Річках?

25.Які осадки характерні для зони літоралі?

Відповідь: осадки відрізняються значною строкатістю та швидкою змінністю на невеликих відстанях. Як правило поблизу крутих берегів зустрічаються грубоуламкові утворення, а поблизу більш пологих – піски та алеврити. Осадки літоральної зони характеризуються: косою шаруватістю; наявністю жолобів розмиву; слідами повзаючих та риючих організмів; хвилеприбійними знаками; тріщинами висихання осадків; слідами дощових крапель тощо.

26. Які тиски та температури характерні для зони діагенезу.

27.Чим відрізняється епігенез від діагенезу

Відповідь: катагенез є безпосереднім продовженням діагенезу. Його ключовою відмінністю є суттєво неорганічний характер процесів, що відбуваються (практично повністю домінують фізико-механічні та фізико-хімічні). Вплив живої речовини, зокрема бактерій, який на етапі діагенезу є одним з провідних чинників перетворення речовини, під час катагенезу практично відсутній. Істотна різниця полягає лише в тім, що під час формування осадочних порід процеси направлені на досягнення рів­новаги в середовищі де накопичувався осадок, тоді як під час катагенезу - з оточуючим середо­вищем, в якому осадочна порода перебуває після свого утворення. Саме тому, на етапі катагенезу можуть продовжуватися ті ж процеси, що почалися на попередній стадії.