Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8010.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
102.82 Кб
Скачать

Висновок

Забезпечувальні заходи спрямовані на попередження екологічних правопорушень, захист права людини на безпечне для життя і здоров’я навколишнє природне середовище та пов’язані з ними інші екологічні права, а також застосування до винних осіб засобів державно-правового примусу у разі порушення ними вимог і норм екологічної безпеки. Попередження екологічних правопорушень забезпечується шляхом обмеження або припинення екологічно небезпечної діяльності. Можливість здійснення такої діяльності передбачається Постановою Верховної Ради України від 29 жовтня 1992 року «Про порядок обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення діяльності підприємств, установ, організацій і об’єктів у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища». Діяльність вказаних суб’єктів обмежується або припиняється в разі порушення екологічних нормативів, а також вимог екологічної безпеки. Підставою для зупинення діяльності є систематичне порушення екологічних нормативів, які не можуть бути усунуті з технічних, економічних або інших причин.

Екологічне законодавство закріплює можливість судового захисту порушених прав громадян внаслідок недотримання вимог екологічної безпеки. Зокрема, в судових органах розглядаються справи щодо захисту права громадян на безпечне для життя і здоров’я навколишнє природне середовище, справи про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення вимог і правил екологічної безпеки, а також справи про відмову від надання своєчасної, повної та достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища, про джерела забруднення, у приховуванні випадків аварійного забруднення навколишнього природного середовища або фальсифікацію відомостей про стан екологічної обстановки чи захворюваності населення. Крім того, належать до розгляду у судах справи, які випливають з адміністративних правопорушень, та за екологічні злочини.

Література

  1. Баб’як О.С, Біленчук П.Д., Чирва Ю.О. Екологічне право України: Навчальний посібник. - К.: Атіка, 2000.- 216 с.

  2. Балюк Г.І. Екологічне право України. Конспект лекції у схемах (Загальна і Особлива частина): Навч. Посібник. – К.: Хрінком Інтер, 2006. – 192 с.

  3. Екологічне право. Особлива частина Підручник. Для студентів юридичних вузів і факультетів. За редакцією академіка АПрН України, В.І. Андрейцева. К.: Істина, 2001

  4. Екологічне право України За редакцією професорів В.К. Попова і А.П. Гетьмани. Харків, «Право». 2001

  5. Екологічне право України. Академічний курс: Підручник / За заг. ред. Ю.С. Шемшученка. — К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2005. - 848 с

  6. Закон України “Про охорону навколишнього середовища”. – К., 1991.

  7. Сафранов Т.А. Екологічні основи природокористування: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - Львів: “Новий Світ-2000”, 2003. - 248 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]