Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кизименко П. У..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Розділ і. Загальна характеристика навчального закладу

Львівська гімназія «Євшан» .

Станом на 1 квітня 2009 року відкрито 23 класи, у яких навчається 690 учнів. Середня наповнюваність класів - 30 учнів. У школі працює 42 працівники. З них: педагогічних - 25, включаючи 1 сумісника. Відсоток викладачів вищої категорії - 28,21%, І - 34,03%, ІІ - 4,21%, спеціалістів - 34,03%,старших вчителів - 19,63%..

У 2001 році школа отримала статус гімназії.

Головною метою гімназії є формування і розвиток високоінтелектуальної, свідомої особистості з громадянською позицією, готовою до свідомого вибору свого місця в житті. Національною програмою патріотичного виховання молодого покоління, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства поставлено ряд завдань: утвердження високих моральних цінностей, політичної культури, та трудової моралі, збереження повноцінного фізичного розвитку школярів та попередження злочинності серед молоді.

На першому плані виховного процесу є всебічний та гармонійний розвиток особистості, яка здатна, до саморозвитку, самовиховання і самореалізації, у своїй діяльності керується загальнолюдськими цінностями, глибоко розуміє традиції свого народу. Виховна робота у школі планується відповідно до дат українського народного та державного календарів, враховуються події, що сталися в Україні та світі. Плани виховної роботи школи і класних керівників пишуться на півріччя, де враховуються такі напрямки виховної роботи: громадське, родинно побутове, військово-патріотичне, моральне, екологічне виховаіння, формування здорового способу життя та сприйняття творчому розвитку особистості.

З 2004р. вчительським колективом керує Сомик Наталія Петрівна. Це демократичний керівник з високим інтелектом. Впевнена у собі, рішуча та цілеспрямована особа, яка схильна до артистичного , соціального та практичного типів діяльності. ЇЇ фізична привабливість сприяє тому, що вона швидко переконує інших у своїй правоті. У своїй роботі застосовує принцип дефіциту, згідно якого обмежену інформацію подає колективу швидше, ніж інші керівники.

Наталія Петрівна ставиться до колег, демонструючи повагу, принциповість, прихильність, тактовність. Осмислення керівником своїх дій, почуттів, думок, мотивів поведінки, інтересів, своєї позиції в суспільстві підкреслюють високу самосвідомість. Системи знань, умінь і навичок вказують на її великий досвід як керівника. Вона заздалегідь знає, як досягти мети, що стоїть перед нею, і кого необхідно залучити до діяльності заради досягнення результату.

Скільки існує людство, стільки існує й управління. Людина, перебуваючи в суспільстві, не може бути вільною від управлінського впливу держави, суспільства, колективу, в якому працює, безпосередніх керівників.

Колектив (лат. collectivus — збірний) — вищий рівень розвитку спільності, стосунки в якій опосередковуються особисто значущим і сус­пільне цінним змістом спільної діяльності.

Сильне та ефективне керівництво школи сприяє створенню атмосфери участі та колективної приналежності цілям діяльності організації, в якій члени організації отримують стимул до подолання перешкод і досягнення максимальних результатів. Активна участь членів організації стає можливою, оскільки кожен працівник чітко уявляє собі свою роль і місце в діяльності організації. Працівники підтримують одне одного таким чином, як це характерно для колективів з високим рівнем згуртованності. По мірі того як члени колективів набувають досвід, відбувається підвищення їх професійного рівня, завдяки чому збільшуються їх шанси на просування. В результаті цього задовільняються потреби організації в досягненні певних цілей, працівники отримують вигоду від більш активної участі в діяльності організації, розширюються можливості для “росту” кадрів.

Кожен член колективу має можливість проявити ініціативність, захистити свою точку зору, прийняти участь у прийнятті колективних рішень, у розв’язуванні конфліктних ситуацій та критичного аналізу. Ініціативність проявляється у всіх випадках, коли зусилля направляються на конкретну діяльність або на те, щоб почати певну діяльність, якою ще не займались, або на те, щоб зупинити процеси, що відбуваються, змінити напрямок докладання зусиль або характер зусиль.

Коли люди висловлюють різні точки зору, неминучими є розбіжності та конфлікти. Залежно від способу розв’язання конфлікти можуть бути такими, що дезорганізують та руйнують, або творчими та конструктивними. Керівник, здатний правильно поводити себе в кофліктній ситуації та усувати конфлікт у

у спосіб, прийнятний для всіх, викликає до себе повагу.

Колективу властива також об'єктивність у покладанні і прийнятті відповідальності за результати спільної діяльності. Члени колективу загалом адекватно оцінюють внески кожного в спільний результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]