Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kultura.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

I рівень

1.Які концептуальніідеї лежали в основіфілософськоговченняСковороди:г)необдністьекспериментальногопізнанняприроди????

2.У XVIIст. В Україні почали створювати веселі побутові сценки,які вставляли між актами релігійної драми для розваги глядачів.Такі сценки називалися:в)інтермедіями

3.Головний корпус Львівської політехніки збудований у стилі –в)ренесеанс

4.Проекти грошових знаків,поштових марок,державного герба і печатки на замовлення Центральної Ради були виконані визначним укр. графіком –а)В.Кричевським

5.Поет-шістдесятник,правозахисник,керівник Укр.групи сприяння виконання Гельсінських угод –б)Василь Симоненко

ІI рівень

1.Назвіть відомих вам професорів Києво-Могилянської академії –Валерій Шевчук,Мейс Джеймс,Кримський Сергій,Попович Мирослав,Іван Фізер,Ярослав Розумний ,Богдан Кравченко

2.Що вам відомо про Пантелеймона Куліша? –Пантелеймон Куліш народився7 серпня 1819, у містечку Вороніж,

нині Шосткинського району Сумської області,написав перший історичний роман,український письменник, поет, драматург, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, видавець.

3.Хто такий Микола Лисенко?-український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч.

4.Назвіть споруди модернізму у Львові. –Залізничні вокзали,

5.укр. письменник,автор романів “Прапороносці”,”Собор”,”Тронка”.Це –Олесь Гончар

ІІІ рівень

1.Які характернірисиепохибароковластивіукр. культурі? -Бароко в Україніпоширюється в усіх жанрах тодішньоїлітератури. В поезіїукраїнськогобароковиникаєсилабічнийвірш, поряд з якиміснуєтакожвіршнародний.

Найвідомішим жанром бароковоїпоезіїбула духовна пісня. Різноманітніжанровіформиіснують і всерединіпоезіїсвітської: філософська й еротичналірика, панегірик та епіграма, пейзажні та емблематичнівіршітощо.

Звдси - характернірисибароковогосвітовідчуття: неспокій, поривання, почуттяпотужності і нібинедовершеності,

намаганняпоєднатипротилежності, навітьсуперечності. Тому і в мистецтвіукраїнськогобарокоспівіснуютьпрагненнянеможливого й песимізм; пафос боротьби і перемоги та примирення з думкою, що зло сильніше за добро,

а смерть сильнішавіджиття; звеличуванняслави і сум, образа за людей, охопленихмарнославством, марнотоюмарнот. За часівбароко Людина постає перед нами слабкою,беззахисною,невпевненою у завтрішньмудні.Асаме- нездатністьлюдинипоборотизло,їїбезвихідь.

2.Охарактеризуйте Т.Шевченка як митця та громадського діяча -Місце Т.Шевченка (1814-1861) в українському суспільстві і в українській культурі особливе.Маючи величезні задатки громадсько-політичного діяча, про що свідчить вплив Т. Шевченка на кирило-мефодіївців, він зумів реалізувати свій величезний духовний потенціал через свою мистецьку, передусім поетичну творчість. І в цьому вчені вбачають найбільшу загадку його феномену.Т. Шевченко одночасно - митець і політик. Його "Катерину" добре знали і вивчали напам´ять сільські жінки. Т. Шевченко вивів українську культуру на вищий щабель розвитку, сміливо підкреслюючи її національну самобутність. Це було тим важливо, що в тодішніх несприятливих умовах українська культура і, зокрема, українська література могли стати лише провінційною складовою "загальноросійської" літератури або літературою "для хатнього вжитку".

В-10

І рівень

1.Укр. митці М.Березовський,Д.Бортнянський,А.Ведель у другій половині XVII-XVIIIст. творили у галузі –г)музики

2.Історик,філолог,етнограф,ботанік,поет.Перший ректор Київькогоуніверситету.Укладач популярних збірників народних пісеньб)М.Максимович

3.Наукрве товариство ім. Т.Шевченка у Львові було створене шляхом реорганізації Літературного товариства іи.Т.Шевченка в –в)1832??

4.Еклетика –цег)змішування різних форм і стилів

5.Провідним літературним об’єднанням у 20-х роках в Україні була Вільна академія пролетарської літератури(ВАПЛІТЕ) ,ідейний лідер якої –а)М.Хвильовий

ІІ рівень

1.Хто такий Григорій Сковорода -український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.

Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Переслідуваний світськими та духовними властями, з 1770-х років вів життя мандрівного філософа.

2.Автором першоїнаціональної опери ”Запорожець за Дунаєм” є –Гулак-Артемовський

3.Художнім керівникомякого театру був Лесь Курбас?Колицей театр бувстворений? -”Березіль”,створений у 1922р.

4.Літературний критик,лідердисидентськогоруху в Україні,авторроботи”Інтернаціоналізмчирусифікація?”Це-Іван Дзюба

5.Масова культура –цекультура, яка, серед широких верствнаселення в даномусуспільстві, переважнокомерційноуспішна та елементиякоїзнаходятьсяповсюди: в кулінарії, одязі, споживанні, засобахмасовоїінформації, в розвагах (наприклад, в спорті і літературі) — контрастуючи з «високою культурою».

ІІІ рівень

1.Укр. культура на Наддніпрянщині в другійполовині ХІХ ст.

2.Розвиток національноїкультурипісляпроголошеннянезалежностіУкраїни: здобутки і проблеми. -зміни, які проходили в сферікультурипісляпроголошеннянезалежностіУкраїни, булизначноюміроюпродовженням, але на більшвизначенійнаціональнійоснові, тих тенденцій і напрямків,щосклалися в період "перебудови", доповнились широкиминапрямкамимистецтва, альтернативнимисоціалістичномуреалізму. Складається нова соціальна і культурна ситуація, породжуючиновусоціокультурнуреальність. Основною особливістюновоїсоціокультурноїдійсностіє те,що наше суспільствознаходиться в періоді перелому, зміни типу своєїорганізаціїіснування.

В-11

І рівень

1.Бароко в перекладі з італійської означає –в)дивний

2.Альманах “Русалка Дністровая” був надрукований –б)Будапешті

3.Видатна споруда доби модернізму готель ”Жорж” у Львовіспоруджена за проектом архітектора –а)І.Левинського

4.Курс на українізацію був проголошений у

5.Києво-Могилянська академія відновила свою роботу у –

ІІ рівень

1.Назвіть авторів козацьких літописів –Величко,Грабянка

2.Архітектурні споруди доби класицизму в Україні це -Спасо-Преображенський собор у Новгороді–Сіверському

3.Коли і в яких містах уряд П.Скоропадського заснував нові університети?

4.Хто з діячів періоду українізації висловив гасло”Геть від Москви”?В чому його зміст?-МиколаХвильовий.Він кинув гасло у 1925 р.,хотів бачити УкраїнучасткоюЄвропи,а не російською колонією.Його гасло підтримала інтелігенція,але з доволі сумними наслідками.

5.Основними культурними центрами укр. Діаспори є –

ІІІ рівень

1.Як проявився стиль класицизму в архітектурі та образотворчомумистецтвіУкраїни?

2.Охарактеризуйте значеннярухушістдесятників в національно-культурному життіУкраїни-Шістдесятникивиступали на захистнаціональноїмови і культури, свободихудожньоїтворчості. Основу рухушістдесятниківсклалиписьменникиІван Драч, МиколаВінграновський, Василь Симоненко, Ліна Костенко.Шістдесятники розвинули активну культурницьку діяльність, яка виходила за межі офіціозу: влаштовували неформальні літературні читання та художні виставки, вечори пам'яті репресованих митців, ставили замовчувані театральні п'єси, складали петиції на захист української культури.Шістдесятників не вдалося втримати в офіційних ідейно-естетичних межах, і з кінця 1962 р. почався масований тиск на нонконформістську інтелігенцію. Перед шістдесятниками закрилися сторінки журналів, посипалися звинувачення у «формалізмі», «безідейності», «буржуазному націоналізмі». У відповідь шістдесятницькі ідеї стали поширюватися у самвидаві.

В-12

І рівень

1. У перекладі з латини “сецесія” означає –б)відокремлення

2. Домініканський собор у Львові збудований у стилі –а)бароко

3. Центром розвитку романтизму в Україні в першій половині ХІХст. був університет у:б)Київ

4. Альманах”Русалка Дністровая” був надрукований у –б)1837р.

5.О.Кульчицька – відома укр. –в)художниця

ІІ рівень

1.Назвіть пам’ятки барокової архітектури Львова –Монастир Єзуїтів,будинок Домініканського костьолу

2. Що ви знаєте про Леся Курбаса? – Лесь Курбас(1887-1937)- укр..режисер,актор,драматург,був засновником політичного і філософського театру в Україні.Створив театр”Березіль”.

3.У котрому році створена Українська Академія Наук?Хто став її першим президентом?

4. Охарактеризуйте рух ”хлопоманів”.Хто був ідеологом хлопоманства?

5. Назвіть спадкоємців О.Довженка в кінематографії.

ІІІ рівень

1.Що ви знаєте про меценатську діяльність гетьмана І.Мазепи. - Він будував,реставрував та оздоблював велику кількість церковних споруд,таких як Києво-Печерська Лавра,Золотоверхо-Михайлівський,Густинський,кафедральні собори у Києві.Ще робив церквам коштовні подарунки:ікони,книги,чаші,хрести,дзвони.

2.Охарактеризуйте роль культури в сучасних процесах укр.державотворення-На сучасному етапі суспільного розвитку визначення місця й ролі культури в державотворчих процесах є предметом особливої уваги як вітчизняних, так і зарубіжних вчених й політиків. Це зумовлено тим, що однією з головних функцій культури є людинотворча або гуманістична функція, і саме культурою, за умов забезпечення з боку держави її повноцінного функціонування, створюється активний творчий інтелект, розум й висока духовність особистості, що слугує засобом виходу суспільства на нові рівні цивілізації.

В-13

І рівень

1. Тетяна Яблонська – талановита укр. –б)художниця

2. Перше видання”Кобзаря” Т.Шевченкабулоздійснено у – а)1840р.

3.Ампір в перекладі з французької –а)імперія

4.Автор опер ”Наталка Полтавка”,”Тарас Бульба”,”Пан Коцький є –в)М.Лисенко

5.Закон про мову,за яким укр.мові було надато статус державної було прийнято у – в)1999

ІІ рівень

1.Видатним явищем укр. літературного бароко є козацькі літописи.Назвіть не менше трьох авторів-Самовидець,Граб’янка,

Величко.

2.Розвиток вищої освіти на Україні тісно пов’язаний з діяльність Києво-Могилянської колегії,яка грамото Петра І від 26 вересня 1701р. отримала статус академії.

3.Назвіть відомі вам споруди модернізму у Львові-будинок філармонії,будинок страхового товариства «Дністер»,будинок Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка,будинок для Українського педагогічного товариства (тепер корпус Львівського лісотехнічного університету), «Академічний дім» (тепер корпус Української академії друкарства).

4.”Злою іронією долі звучать безгромні поради орієнтуватися на московське мистецтво” – писав письменник(росіянин за походженням) у публіцистичних роздумах ”Україна чи Малоросія”.Назвіть їх авторів –Микола Хвильовий

5.Назвіть основні культурні центри укр. Діаспори

ІІІ рівень

1.Укр. бароковий театр -Театральне життя XVII ст. відбувалося насамперед у школах. Дуже часто на шкільній сцені застосовувались прийоми передавання високого через низьке, використовувались переходи з царини духовного в царину земного та плотського, що було характерним для бароко. Містерії інсценізували народження, смерть і воскресіння Христа, а герої (їх могло і не бути) з´являлися на сцені незалежно від дії. Театральне дійство відбувалося в живій емблематичній картині, що поділялася на образотворчу і словесну частини. До середини XVIII ст. в Україні існувало близько ЗО драматичних творів: шкільних драм, діалогів, декламацій. їх авторами були викладачі Києво-Могилянської академії та колегіумів, духовенство, а виконавцями - студентиЯк правило, до шкільних драм XVII-XVIII ст. додавались інтермедії та інтерлюдії- короткі одноактні комічні п´єси побутово-гумористичного змісту, що ставилися в антрактах між діями драми чи трагедії. У ряді випадків зміст інтермедії був пов´язаний з темами, що розвивалися в основних п´єсах, але здебільшого вони були сюжетно незалежними. Головне призначення інтермедій полягало в тому, щоб розважити глядача стомленого серйозною дією, яка розігрувалася в п´єсі.Український шкільний театр можна вважати зародком професійного театру. Однак у своїй основі український театр не набув строгості та героїки класицизму, а залишався ефектним бароковим видовищем, пишним у словесному і сценічному оформленні.

2.Охарактеризуйте розвиток укр. культури в роки ІІ світової війни-Музичнимизасобамирадянськікомпозиторивідтворювалинайяскравішікартинигероїчногоминулогорадянського народу. У 1942-1943 рр. одночасно з музичнимитворамималих форм з’являютьсявеликімузичні твори. Визначнимявищеммузичноїкультурибулапатріотичнаконтата-симфонія «Україно моя», написана в 1943 році А.Я. Штогаренком на слова А.С. Малишка і М.Т. Рильського. Не припиняли художники інтенсивної роботи і в галузі графіки. Кілька серій малюнків та акварелей на теми Великої Вітчизняної війни виконав В.І.Касіян. Серед інших видів образотворчого мистецтва провідне місце посів плакат. Могутньою ідеологічною зброєю у боротьбі проти фашизму, дійовим засобом мобілізації духовних сил народу на самовіддану відсіч ворогові, буле театральне мистецтво. Долаючи труднощі і нестатки воєнного часу, актори працювали з величезним натхненням і запалом, наближали мистецтво до життя, доносили його до гущі трудящих мас. Особлива увага приділялась виступам у військових частинах, госпіталях, на призовних пунктах, вокзалах, агітпунктах, заводах, фабриках, колгоспах. Феноменом другої половини XX ст. стало формування і поширення масової культури.

В-14

І рівень

1.Змішування різних форм і стилів характерні для -

2.Іван Руткович–відомийукр.-б)художник

3. “Літопис Самовидця” був укладений у –б)ХVIIст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]