Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_8.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
323.07 Кб
Скачать

1.11. Спосіб поверхневого зрошення.

Спосіб поверхневого зрошення полягає в тому, що вода, яка подана самопливом на поливну площу, яка всмоктується в грунт в процесі її руху або на протязі більш або менш тривалого затоплення. Поверхневий спосіб зрошення має значну кількість різновидностей, головним із яких є затоплення, напуск, і борозновий полив і лиманне зрошення.

Затоплення являє собою спосіб поливу, при якому поливна плрща оточується по периметру валиками і затоплюється більш або менш глибоким шаром води. При цьому вода поступово інфільтрує вертикально вниз. Цей спосіб широко застосовується при зрошенні рису. При зрошенні інших культур, які мають потребу в порівняно малих поливних нормах, цей спосіб замінюється більш передовими і досконалими способами поливу – напуском і борознами. При напуску вода рухається рівномірно тонким шаром по поверхні витягнутих довгих смуг і в процесі руху інфільтрує в грунт. Цей спосіб частіше всього застосовується при поливі зернових культур.

При борозновому поливі вода, яка поступає в борозни, частково просочується через дно вертикально вниз, частково капілярним шляхом зволожує грунт між борознами. Цим способом зрошуються овочеві, технічні, кормові культури, а при дрібних засіюваних борознах – і зернові культури. Борозновий полив є найбільш досконалий різновид поверхневого способу зрошення, так як при ньому можуть бути задоволені всі перелічені вище вимоги, які пред’являються зрошувальним господарством до способів зрошення і поливної техніки.

Особливо необхідно відмітити як різновид поверхневого зрошення – лиманне зрошення. Суть цього способу полягає в тому, що шляхом спорудження дамб, які замикають площі, які слабо понижуються, створюються мілководні водоймища – лимани, які поповнюються природним поверхневим притоком води. Вода затримується в лимані певний час, на протязі якого вона просочується в грунт, після чого через спеціальні водоскидні споруди лимани опорожнюються.

Лиманне зрошення ґрунтується на одноразовій (весняній) волого-зарядці зрошуваного грунту шляхом затримання весняного стоку – талих вод. Існуючі різноманітні види лиманів можна поділити на три основні типи.

  1. Лимани, які наповнюються безпосередньо талою водою, яка стікає з вищележачого водозбору – лимани безпосереднього наповнення. Цей тип лиманів можна розділити на два види: а) лимани, які споруджуються на пологих схилах долин і балок; б) лимани, які споруджуються на платі, в природних пологих пониженнях рельєфу і в западинах степу.

  2. Лимани, які наповнюються водами із водосховищ чрез особливий водоспускний канал або через водо обхід при греблі або із обводнювальних каналів.

  3. Заплавні лимани, які споруджуються в природних незатоплюваних або малозатоплюваних заплавах. Ці лимани можуть затоплюватися без регулювання і з регулюванням.

Розрізняють також лимани прості і ярусні. Прості лимани представляють собою площу, яка відгороджена тільки одним рядом дамб. Ярусні лимани утворюються декількома рядами дамб, які розташовані один вище іншого, причому вода послідовно переходить із вищележачого в нижчележачий ярус. В ярусних лиманах вода розподіляється на великій площі, краще використовується.

Лиманне зрошення має переваги і недоліки. До переваг відноситься простота і дешевизна його створення в порівнянні з регулярним зрошенням, широкі можливості спорудження лиманів на високо розташованих схилах, на плато і зрошення їх без механічного водопідняття, простота експлуатації, зменшення водопіль, розмиву грунту і росту ярів. В проникливих грунтах при глибокому заляганні грунтових вод лиманне зрошення може приводити до розсолення грунту.

Недоліком лиманного зрошення є можливість тільки разового зволоження і притоку в період, коли грунт достатньо насичений вологою. Крім того, нерівномірно зволожується лиманна площа, заболочення понижених і засолення підвищених місць.

При поверхневому зрошенні зволожується грунт на різній глибині, відбувається сильне гравітаційне зволоження верхніх шарів грунту і акумуляція в них певних запасів води, спостерігається режим зрошення з великими коливаннями вологості грунту. Способи поверхневого зрошення витрачають значну кількість води, дуже трудомісткі і мають малу ступінь механізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]