Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ С ОДПІ 5 курс 2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

2.13 Аналіз організації охорони праці Славутської одпі

Пріоритетним завданням кожної установи і організації повинно бути створення безпечних умов праці та збереження здоров’я людей під час їх трудової діяльності. Завдяки ефективному здійсненню заходів по охороні праці зростає продуктивність праці. Саме тому надзвичайно важливо приділяти охороні праці максимум уваги. У даному розділі розглянемо стан охорони праці на базі стажування –на Славутській ОДПІ в м. Славута на вулиці Козацькій 26.

2.13.1. Нормативна – правова база про охорону праці, в одпі

Правовою основою законодавства щодо охорони праці в Славутської ОДПІ є Конституція України, Закони України: “Про охорону праці”, “Про банки і банківську діяльність”, “Про пожежну безпеку”, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, "Про охорону здоров’я", Державні нормативні акти про охорону праці (ДНАОП), а також Кодекс Законів про працю України (КЗпП) і інші положення, інструкції, нормативні акти про охорону праці, що розробляються і затверджуються самими власниками банку і діють в межах даної установи.

Відповідно до Рекомендацій Держгірпромнагляд щодо застосування "Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", до основних нормативних актів Славутської ОДПІ належать :

Положення про систему управління охороною праці в Славутської ОДПІ;

Положення про службу охорони праці Славутської ОДПІ;

Положення про комісію з питань охорони праці Славутської ОДПІ;

Положення про роботу уповноважених трудового колективу з питань ОП;

Положення про організацію роботи з охорони праці у Славутської ОДПІ;

Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями і видами робіт; (Додатки Е)

Інструкції про заходи пожежної безпеки і ін.

Перераховані нормативні акти розроблені і знаходяться в Славутській ОДПІ. Співробітники Славутського ОДПІ при прийомі на роботу ознайомлюються з вищезазначеними документами та підписують відповідну Інструкцію за визначеним видом роботи.

2.13.2.Структура системи управління охорони праці в банку і її функції

В Славутській ОДПІ діє служба охорони праці, так як чисельність працівників становить більше 50 осіб.

До основних функцій СУОП належать:

прогнозування і планування робіт, їх фінансування;

організація та координація робіт;

облік показників стану умов і безпеки праці;

аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці;

контроль за функціонуванням СУОП;

стимулювання роботи по вдосконаленню охорони праці.

Згідно наказу «Про вдосконалення організації роботи з охорони праці в Славутської ОДПІ спеціалісти служби охорони праці мають проводити вступний інструктаж з питань охорони праці з записом про його проведення в журналі реєстрації вступних інструктажів з питань охорони праці: з усіма працівниками, щойно прийнятими на роботу.

Основні завдання управління охороною праці в банку:

навчання працівників безпечним методам праці та пропаганди питань охорони праці;

забезпечення безпечності роботи з банківським обладнанням;

нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;

забезпечення оптимальних умов праці та відпочинку;

організація лікувально-профілактичного обслуговування;

професійний добір працівників з окремих професій;

удосконалення нормативної бази з питань охорони праці;

У відділені працює 4 особи, за охорону праці і пожежну без спеку відповідає Директор Славутського ОДПІ Поплавський Андрій Леонідович.

2.13.3. Планування та фінансування робіт щодо охорони праці та план заходів по покращенню умов і безпеки праці

Облік та аналіз охорони праці дозволяють встановлювати рівень стану охорони праці та ефективність функціонування системи управління охороною праці. Це досягається тематичним обліком показників стану охорони праці, аналізом причини невиконання вимог законів стандартів і норм. Координація робіт з охорони праці виконується під керівництвом головного інспектора. Планування робіт з охорони праці здійснюється в Головному Банку.

Планування роботи з охорони праці у Славутській ОДПІ не здійснюється.

Згідно Закону України "Про охорону праці", фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем. На підприємствах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на охорону праці передбачаються в державному або місцевих бюджетах і становлять не менше 0,2 відсотка від фонду оплати праці та не менше 0,5 від суми наданих послуг в недержавних установах. Фінансування здійснюється головним офісом банку в розмірі 0,5% від суми послуг. Кошти витрачають на придбання ПК, копіювальної техніки та ін.