Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора got.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
483.84 Кб
Скачать
  1. Поняття та юридичні ознаки бджільництва як виду господарської діяльності в агропромисловому комплексі України.

Згідно із Законом України «Про бджільництво», бджільництво - галузь сільськогосподарського виробництва, основою функціонування якої є розведення, утримання та використання бджіл для запилення комахозапильних рослин сільськогосподарського призначення і підвищення їх урожайності, виробництво харчових продуктів і сировини для промисловості.

У довідковій літературі бджільництво визначається як: галузь сільського господарства, яка зайнята розведенням бджіл; господарське розведення бджіл для отримання меду, бджолиного воску та інших продуктів. Визначення бджільництва міститься і в державних стандартах, де визначається як галузь сільського господарства, яка займається розведенням, утриманням та використанням бджіл для виробництва продуктів бджільництва та запилення ентомофільних сільськогосподарських культур.

Юридичних ознак у правовій літературі бджільництва чітко не прописано, але їх можна виділити, виходячи із законодавчого визначення:

  1. галузь сільськогосподарського виробництва;

  2. основою функціонування є розведення, утримання та використання бджіл;

  3. мета: запилення комахозапильних рослин сільськогосподарського призначення і підвищення їх урожайності, виробництво харчових продуктів і сировини для промисловості;

  4. спеціальні суб’єкти: племінні та товарні пасіки, племінні бджолорозплідники; підприємства з виготовлення обладнання та пасічного реманенту; підприємства, установи й організації із заготівлі, переробки, реалізації продуктів бджільництва та препаратів із них; лабораторії сертифікації продуктів бджільництва; наукові установи, заклади освіти, дослідні господарства, які займаються бджільництвом; спілки, асоціації та інші об'єднання, діяльність яких пов'язана з бджільництвом.

  1. Законодавче забезпечення бджільництва.

В сучасних умовах законодавча база щодо державного регулювання в галузі бджільництва складається з ряду нормативно-правових актів основними з яких є: Закони України «Про бджільництво», «Про племінну справу у тваринництві», «Про захист рослин», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про ветеринарну медицину»; Постанова Кабінету Міністрів України «Питання використання коштів, передбачених у бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромислового комплексу»; Накази Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук: «Технологічні вимоги до проведення селекційно-племінної роботи в галузі бджільництва, проведення атестації пасік і видачі племінних свідоцтв (сертифікатів)», «План породного районування бджіл», «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорту пасіки», «Порядок реєстрації пасік»; «Правила ввезення в Україну та вивезення за її межі бджіл і продуктів бджільництва та інші.

  1. Правовий статус суб’єктів бджільництва.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про бджільництво»:

Суб'єктами бджільництва незалежно від форм власності є:

племінні та товарні пасіки, племінні бджолорозплідники;

підприємства з виготовлення обладнання та пасічного інвентарю;

підприємства, установи та організації із заготівлі, переробки, реалізації продуктів бджільництва та препаратів із них;

лабораторії сертифікації продуктів бджільництва;

наукові установи, заклади освіти, дослідні господарства, які займаються бджільництвом.

До суб'єктів бджільництва також належать спілки, асоціації та інші об'єднання, діяльність яких пов'язана з питаннями бджільництва.

Суб'єкти бджільництва, зайняті виробництвом і переробкою продуктів бджільництва, є виробниками сільськогосподарської продукції.

Право на зайняття бджільництвом мають фізичні особи, які мають відповідні навички або спеціальну підготовку, а також юридичні особи. Зайняття бджільництвом не потребує спеціального дозволу. Фізична або юридична особа для зайняття цією справою, зокрема формуванням пасіки з бджолиних сімей, має придбати підсобне приміщення, реманент і обладнання на певній земельній ділянці. Кількість бджолиних сімей, що їх можуть утримувати юридичні та фізичні особи, не обмежується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]