Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций часть 1 фин пр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
379.39 Кб
Скачать

2.3. Характеристика форм безготівкових розрахунків.

Усі безготівкові форми розрахунків здійснюються за допомогою таких основних принципів: збереження підприємствами грошових коштів в установах банків; самостійність вибору підприємством установи банку; самостійність вибору підприємством виду і форми розрахунків; самостійність розпорядження підприємства своїми коштами в межах чинного законодавства; максимальне наближення моменту грошових розрахунків до моменту реалізації продукції; здійснення грошових розрахунків у межах коштів на рахунках підприємства.

Підприємства можуть здійснювати безготівкові розрахунки за допомогою розрахункових документів, які надані на рис.1.3.

Клієнти банків для здійснення розрахунків самостійно обирають вищенаведені платіжні інструменти (за винятком меморіального ордера) і зазначають їх під час укладання договорів.

Пластикова картка – це пластина з нанесеною на ній магнітною смугою або вмонтованою мікросхемою, яка містить ключ до спеціального карткового розрахунку в банку.

2.4. Економічна відповідальність за несвоєчасність здійснення розрахунків.

Розрахункова дисципліна передбачає дотримання суб′єктами господарювання визначених правил проведення розрахунків. Платіжна дисципліна передбачає забезпечення оплати підприємством своїх фінансових зобов′язань у повному обсязі та у встановлені строки. Стан платіжної дисципліни залежить від фінансового стану підприємства.

Залежно від того, які суб′єкти застосовують санкції, останні поділяються на договірні, банківські (кредитні), фінансові.

Договірні санкції спрямовані на забезпечення повного й безумовного виконання господарських угод. Такі санкції застосовуються у вигляді сплати неустойки, яка визначається у відсотках до суми невиконаного зобов′язання.

Банківські санкції застосовуються до підприємств за порушення ними кредитної дисципліни; за незадовільний стан обліку і звітності; нецільове використання кредитних ресурсів; порушення планових строків введення об′єктів, на які отримано кредит, в експлуатацію; за несвоєчасне повернення отриманих кредитів.

Перед застосуванням кредитних санкцій банк може виставити вимогу підприємству ліквідувати недоліки і порушення, що було виявлено в процесі аналізу діяльності підприємства, а також проведення поточних кредитних і розрахункових операцій.

Фінансові санкції застосовуються за порушення суб′єктами господарювання фінансової дисципліни. Вони застосовуються державними органами, податковими організаціями.

На державному рівні з метою поліпшення стану готівкового обігу та запобігання зловживанням під час здійснення операцій з готівкою, Указами Президента України від 12 червня 1995 року „Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки” та від 11 березня 1996 року „про внесення змін до Указу Президенту України від 12 червня 1995 року” передбачено застосування до юридичних та фізичних осіб – суб`єктів підприємницької діяльності штрафних санкцій у разі порушення ними встановлених норм і правил з регулювання обігу готівки. Штрафні санкції, передбачені цими Указами, застосовуються держаними податковими адміністраціями на підставі матеріалів проведених ними перевірок і подань комерційних банків та інших вказаних вище контролюючих органів.