Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_finansi_2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
69.79 Кб
Скачать

15.Доходи бюджету, їх динаміка і тенденції розвитку.

Доходи Державного бюджету — це частина централізованих фінансових ресурсів держави, які врегульовані відповідними нормативними актами і необхідні для виконання її функцій. Доходи бюджету відображають економічні відносини держави з підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які виникають у процесі стягнення бюджетних платежів.

Залежно від конституційного устрою держави може бути кілька рівнів доходів бюджету — від загальнодержавного до нижчих адміністративно-територіальних угруповань. Україна згідно з Конституцією є унітарною державою, і тому доходи бюджету мають два рівні — державний та місцеві. До місцевих відносять бюджети Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя, обласні, міські, районні, сільські та селищні.

Головним джерелом доходів бюджету є національний дохід. Основними методами, які використовуються органами державної влади для перерозподілу національного доходу і утворення бюджетних доходів, є податки, збори, неподаткові платежі, позики, емісія грошей.

Співвідношення між ними залежить від економічної та соціальної ситуації в державі, рівня економічного розвитку держави, стратегії держави в міждержавних відносинах. Податки, збори та обов'язкові платежі є головним методом перерозподілу національного доходу, їх частка в окремих країнах може досягати 90 %.

Доходи бюджету групуються за такими ознаками: податкові надходження: прямі податки; непрямі податки; платежі за ресурси та інші податкові надходження; неподаткові доходи; державні позики.

16.Видатки бюджету, їх сутність і класифікація.

Видатки бюджету – це економічні відносини, які виникають у зв’язку з розподілом централізованого фонду грошових коштів держави і його використанням на здійснення програм та заходів, передбачених бюджетом.

Видатки бюджету класифікуються за:

  • функціями, з виконанням яких пов’язані видатки (функціональна класифікація видатків);

  • економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків);

  • ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків);

  • за бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

 За формами фінансування розрізняють такі державні видатки:    - державні інвестиції;    - державні трансферти (субсидії, субвенції, дотації);    - державні кредити;    - кошторисне фінансування.    Крім вищезазначених ознак класифікації державних видатків, їх можна поділити на такі види:    1. За фондами фінансових ресурсів:    - загальний фонд - видатки, пов'язані з фінансуванням діючої мережі установ, закладів, соціальних програм;    - спеціальний фонд — видатки, пов'язані з окремими заходами, програмами.    2. За роллю в розвитку національної економіки:    - розвиток виробництва - фінансування окремих програм промисловості, сільського господарства, транспорту, будівництва, зв'язку тощо;    - розвиток сфери суспільних послуг - фінансування науки, культури, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту населення.    3. За суспільним призначенням:    - економічний розвиток;    - соціально-культурні заходи;    - наука і освіта;    - обороноздатність країни;    - правоохоронна діяльність;    - управління;    - зовнішньоекономічна діяльність;    - обслуговування державного боргу.    4. За цільовим призначенням:    - заробітна плата бюджетним установам;    - нарахування на заробітну плату;    - господарські витрати;    - поточний та капітальний ремонт;    - дотації тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]