Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
403.46 Кб
Скачать

76. Розкрити зміст реструктуризації та санації підприємства.

Реструктуризація — це комплекс реорганізаційних заходів, які мають на меті вихід підприємства з кризи і забезпечення його подальшого розвитку. Реструктуризація підприємства визначається як здійснення організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форм власності, оздоровлення, збільшення обсягів випуску конкурентноспроможної продукції, підвищення ефективності виробництва.Процесам реструктуризації підлягають, як правило, слабкі, неплатоспроможні підприємства, що стоять на межі банкрутства, однак і прибуткові підприємства використовують різні варіанти реструктуризації.

Необхідність проведення реструктуризації може визначатися широким колом зовнішніх і внутрішніх причин:-докорінні зміни на ринках розвинутих країнах; -зміни соціально-економічних систем; -політика уряду.

Внутрішні фактори реструктуризації: незадовільний рівень загального менеджменту;-слабкий фінансовий менеджмент з питань: управління грошовими потоками, прийняття інвестиційних рішень, управління затратами; -неконкурентоспроможність продукції;-високі затрати; -слабка робота служби маркетингу; -конфлікт інтересів.

Зовнішні фактори реструктуризації: -технологічний прогрес; міжнародна економічна інтеграція

Розрізняють наступні види реструктуризації:

залежно від мети змін — санаційну, адаптаційну, випереджаючу;

залежно від об'єкту зміни — операційну, фінансову, реструктуризацію власності;

в залежності від тривалості періоду — оперативну, стратегічну.

В залежності від повноти охоплення проблем підприємства можна стверджувати, що є обмежена (або часткова) і комплексна (або повна) реструктуризації.

коригуючі дії.

Санація — це комплекс послідовних взаємопов'язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, соціального характеру, які спрямовані на виведення підприємства із кризи, відновлення або досягнення ним прибутковості та конкурентоспроможності. Таким чином санація — це система заходів щодо запобігання банкрутства фірми, щодо фінансового оздоровлення, відновлення платоспроможності.

Санація підприємства проводиться у зв'язку із: -забезпеченням подальшого розвитку пріоритетних галузей н/г; -галузевою або міжгалузевою переорієнтацією діяльності підприємства; здійсненням антимонопольних заходів; - в інших випадках з ініціативи органу, уповноваженого управляти державним майном.

Для проведення санації створюється комісія, якій підприємство у визначені терміни готує і подає такі документи: 1)Бухгалтерський звіт.2)Документацію про результати інвентаризації.3)Акт оцінки вартості майна підприємства.4)Відомість розрахунку вартості будівель, споруд і передавальних пристроїв.5)Відомість розрахунку вартості машин, обладнання, транспортних засобів та інших основних фондів, а також нематеріальних активів.6)Відомість розрахунку відновної вартості незавершеного будівництва.7)Відомість розрахунку засобів оборотних засобів.8)Розшифровку дебіторської і кредиторської заборгованості.9)Довідку з банку про наявність рахунків.10)Аналіз ринків збуту та конкурентоспроможності продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]