Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на мінералогію.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.06 Кб
Скачать

42.Клас сульфатів. Загальна характеристика.

Клас сульфатів

Сульфати - це солі сірчаної кислоти (Н2SO4).

Їх частка в земній корі складає близько 0,1%. До даного класу входить 318 мінеральних видів, які часто є породоутворювальними.

Основою структури сульфатів є аніонна група [SO4]2- Деякі сульфати містять додаткові аніони [Р04], [АsO4], [С03] та воду. Головними катіонами є: Fе, Nа, К, А1, Са, РЬ, Мп, Zn.

Мінерали даного класу поділяються:

-за катіонним складом - на прості та подвійні (складні) солі;

-за аніонним складом - на безводні та водні,

-з додатковими аніонами та без них.

Структури сульфатів належать до острівного, ланцюжкового та шаруватого типів. Найбільш поширеними є мінерали з острів­ною будовою.

Сульфати кристалізуються переважно в нижчих сингоніях (моноклінній та ромбічній) і в природі зустрічаються у вигляді добре обмежених кристалів та їх зростків, а також зернистих, землистих, волокнистих, променистих агрегатів.

Мінерали характеризуються білим кольором з різними відтін­ками жовтого і зеленого, можуть бути безбарвними; малою твер­дістю, що не перевищує 3,5; легкою розчинністю у воді (особ­ливо водні сульфати).

Більшість мінералів цього класу має екзогенне походження. Вони осаджуються з водних розчинів або виникають в зоні окис­лення сульфідних родовищ. Незначна кількість сульфатів утво­рюється при гідротермальних процесах. Під час процесів мета­морфізму водні сульфати переходять у маловодні та безводні.

Сульфати мають велике практичне значення. Вони застосо­вуються в хімічній промисловості, будівництві, медицині, сіль­ському господарстві тощо.

Головними представниками цього класу є:

-барит(BaSO4, важкий шпат, велика питома вага, світле забарвлення, перламутровий полиск, у господарстві викорю для виготов. Барієвих солей),

-ангідрит (безводні, CaSO4, твердість 3,5-4, средня спайність, не реагує з кислотою),

-гіпс(CaSO4*2H2O,твердість 2, білий колір риски, різновиди:селеніт-паралельно-волокнисті агрегати;марїне скло-пластинчастий гіпс;алебастр-дрібнозернистий гіпс)

мірабіліт (водні), целестин,алуніт (з додатко­вим аніоном).

43.Клас карбонатів. Загальна характеристика.

Карбонати – це солі вугільної кислоти (Н2СО3 ).

Частка карбонатів у земній корі становить близько 1,7 %, близько 230 мін.видів. Карбонати є рудо- та породоутворювальними мінералами, часто є супутниками інших рудних мінералів у родовищах. Основою структури карбонатів є аніонанна група [СО3]2-. Деякі з них містять додаткові аніони (ОН)-. Карбонати поділяються на: безводні, водні та з додатковими аніонами. Структури найбільш поширених мінералів класу належать до острівного типу.Карбонати кристалізуються в нижчих та середніх сингонія. В природі зустрічаються у вигляді добре огранованих кристалів, агрегатів, суцільних мас. Колір карбонатів визначається хім..складом: карбонати міді – зелені/сині, карбонати урану – жовті, карбонати із рідкісними землями – жовто-помпранчеві, карбонати заліза – жовто-сірі, карбонати кобальту – рожеві, інші – безбарвні/білі. ТВ.1-4,5, досконала спайність, питома вага 1,4-7. ВЛАСТИВІСТЬ – виділення СО2 при взаємодії із соляною кислотою. Більшість карбонаті в утв. При екзогенних процесах. Це продукти хім..вивітрювання та відклади водних розчинів. Незначна частина карбонатів має гідротерм.походж. Карбонати є рудами заліза, цинку, свинцю, міді та ін.. крім того вони застосов.як флюси (домішки, які прискорюють процес плавлення руди), вогнетривкі та будівельнв матеріали, для виробництва різних цементів, для отримання харч.соди.

Представники: кальцит (молочно-білий, рожевий, жовтий, блакитний, блиск на гранях скляний, на поверх.спайності перламутр.полиск. ТВ 3, реакція із с.к), арагоніт (білий, сірий, блідо-жовтий, чорний, блиск на гранях скляний, на зламі масний, спайність недосконала, злам нерівний, ТВ 4, крихкий, реакція з с.к), магнезит (білий, сірувато-білий, жовтий, бурий до чорного, блиск на гранях скляний. В агрегатах масний, спайність доск, злам черепашковий, ТВ 4,5, крихкий, реагує з нагрітою с.к.), доломіт (сірувато-білий, риска біла, світло-сіра, блиск на гранях скляний, на поверхнях спайності перламутровий полиск, спайність досконала, злам східчастий, ТВ 3.5-4, крихкий, реакція з нагрітим порошком с.к.), сидерит (жовтувато-сірий, бурувато-сірий, бурувато-жовтий, риска безбарвна, блиск на гранях скляний. На площинах спайності перлам.полиск зі строкатою буруватою мінливістю, спайність досконала, злам нерівний. Східчастий, ТВ 4-4.5, крихкий, реагує з підігрітою с.к), малахіт ( від смарагдово-зеленого, темно-зеленого до брудно-зеленого, неоднорідний, риска світло зелена, блиск скляний. Спайність досконала, злам черепашковий, ТВ 3,5-4, крихкий, бурхливо реагує на с.к); азурит(блакитний, темно-синій, зеленувато-фіолетовий, риска блакитна. Синя, спайність досконала, злам черепашковий, ТВ 3,5-4, крихкий. Реакція з с.к.)