Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spetsialist_teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Держава і особа. Правовий статус особи

Співвідношення понять “людина”, “особа”, “громадянин”. Правовий зв’язок особи та держави. Принципи відносин людини і держави в цивілізованому суспільстві.

Поняття і суть правового статусу особи. Правовий статус і фактичне становище особи. Види правового статусу особи. Принципи правового статусу особи в сучасних демократичних державах.

Елементи правового статусу особи. Права, свободи і обов’язки особи – ядро правового статусу. Поняття і ознаки прав людини. Поняття та система прав і свобод особи. Співвідношення понять “права особи” і “свободи особи”. Права людини: поняття та структура. Історичний розвиток прав і свобод людини і громадянина. Класифікація прав і свобод людини. Загальна характеристика громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав людини, закріплених в Конституції України. Поняття і види обов’язків людини і громадянина.

Характеристика інших елементів правового статусу особи: гарантії прав і свобод, правосуб’єктність, громадянство, принципи правового статусу. Гарантії прав і свобод людини і громадянина.

Міжнародно-правове регулювання прав людини. Міжнародні та європейські стандарти у галузі прав людини. Загальна декларація прав людини та її вплив на Україну. Закріплення ідеї невідчужуваних прав людини в міжнародних угодах. Міжнародні та національні механізми реалізації та захисту прав людини і громадянина. Міжнародні та національні гарантії захисту прав людини.

Правова держава

Історичний розвиток ідеї та концепції правової держави. Поняття, суть і значення концепції правової держави.

Поняття та ознаки правової держави. Принципи правової держави. Принцип верховенства права і принцип верховенства закону в правовій державі. Основні ознаки правової держави: юридичне закріплення і забезпечення прав людини; високий рівень правової культури; розподіл влади; високозначуще становище суду; взаємна відповідальність між особою і державою; неухильне виконання законів всіма учасниками суспільного життя тощо.

Правова держава і громадянське суспільство: основні аспекти співвідношення.

Закріплення основних ознак правової держави в Конституції України. Напрямки формування правової держави в Україні.

Поняття, сутність та соціальна цінність права

Виникнення та історичний розвиток права. Основні причини та умови виникнення права. Звичаї, традиції і табу як регулятори поведінки в первісному суспільстві. Трансформація соціальних регуляторів поведінки первісного суспільства в право. Ознаки, що відрізняють норми права від правил поведінки в первісному суспільстві. Шляхи виникнення права.

Причини різноманітності підходів до праворозуміння. Основні теорії права та підходи до праворозуміння. Теорія природного права. Позитивістська теорія права. Нормативізм. Соціологічна теорія права. Психологічна концепція права. Історична школа права. Марксистська теорія права. Інтегративний підхід до праворозуміння.

Поняття права. Основні ознаки права. Поняття та основні ознаки сучасного позитивного права. Сутність права. Поєднання класового і загальносоціального підходів до визначення сутності права. Регулятивний і ціннісний аспекти права. Соціальне призначення права.

Взаємозв’язок і взаємозалежність права і держави. Право і економіка: основні аспекти співвідношення. Співвідношення права і політики. Відносна самостійність сучасного права.

Поняття та ознаки функцій права. Класифікація функцій права. Загальносоціальні функції права. Характеристика основних спеціальних (власне юридичних) функцій права. Основні та неосновні власне юридичні функції права. Регулятивна функція права. Охоронна функція права.

Поняття та суть принципів права. Класифікація принципів права. Загальні, галузеві, міжгалузеві принципи права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]