Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14. Переддипломна практика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
559.62 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

Департамент кадрової політики,

освіти і науки МОЗ України

Центральний методичний кабінет

підготовки молодших спеціалістів МОЗ України

Переддипломна практика програма

для вищих медичних навчальних закладів

І—ІV рівнів акредитації за спеціальністю

5.12010102 “Сестринська справа”

Київ

Медицина

2008

Переддипломна практика

Укладачі:

І.Я. Губенко — директор Черкаського медичного коледжу, кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії;

Л.А. Базунова — заступник директора з навчально-виробничої роботи, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії.

Програму розглянуто і схвалено на спільному засіданні циклових комісій клінічних дисциплін Черкаського медичного коледжу 10.04.2008 р., протокол № 7.

Програму розглянуто і схвалено на засіданні методичної ради Черкаського медичного коледжу 10.04.2008 р., протокол № 7

Рецензенти:

В.П. Черняк — головний лікар Черкаської обласної лікарні, Заслужений лікар України;

Л.З. Хренова — заступник головного лікаря з медсестринства Черкаської обласної лікарні, головний позаштатний спеціаліст із сестринської справи Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обласної державної адміністрації, Заслужений працівник охорони здоров’я України;

В.І. Чередніченко — завідувач гінекологічного відділення Черкаської обласної лікарні, кандидат медичних наук, доцент, Заслужений лікар України.

© МОЗ України, 2008

© Видавництво “Медицина”, 2008

Пояснювальна записка

У зв’язку з новими вимогами до підготовки медичних сестер в Україні виникла необхідність уніфікувати медсестринську освіту і практику в навчальних закладах і установах практичної охорони здоров’я.

Відповідно до змін тривалості навчання медичних сестер та введенням нових навчальних планів підготовки цієї категорії фахівців виникли нові підходи до організації та проведення переддипломної практики як завершального етапу практичного навчання медичних сестер.

Реформування медичної освіти в Україні відбувається у світлі вимог Болонської декларації і передбачає не тільки виконання медичною сестрою залежних та взаємозалежних функцій (виконання призначень лікаря, робота медичної сестри в бригаді), а й незалежних функцій — медсестринського процесу — висококваліфікованого догляду та допомоги пацієнтові.

Мета медсестринського процесу полягає в тому, щоб підтримувати здоров’я, запобігати захворюванням, сприяти поліпшенню стану, видужанню та відновленню здоров’я пацієнта.

Програму переддипломної практики для вищих медичних навчальних закладів України І—ІV рівнів акредитації складено відповідно до вимог Болонської декларації та Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) для спеціальності 5.12010102 “Сестринська справа” напряму підготовки 1201 “Медицина”.

Навчальний план спеціальності 5.12010102 “Сестринська справа” напрямку підготовки 1201 “Медицина” складено за Болонським процесом і затверджено в 2006 р. Термін навчання — 3 роки.

Переддипломна практика медичних сестер передбачає навчання умінню правильно клінічно мислити, оцінювати стан пацієнта, досконало володіти технікою медсестринських маніпуляцій, складати план медсестринського догляду за пацієнтом, оцінювати його результати, вибрати правильну тактику при наданні невідкладної долікарської допомоги, проводити профілактичні заходи, пропагувати здоровий спосіб життя, набути навички застосування основних принципів сестринської медичної етики та деонтології, дотримання інфекційної безпеки. Зважаючи на структурований поділ програми, протягом практики майбутні медичні сестри удосконалюють практичні вміння з медсестринства у внутрішній медицині, медсестринства в хірургії, медсестринства в педіатрії та сімейній медицині.

Враховуючи те, що в практичній роботі медична сестра працює самостійно, для формування навичок самостійного навчання в тематичному плані передбачено самостійну роботу з літературою в бібліотеці, вдома, відпрацювання практичних навичок у стаціонарі, поліклініці.

Особлива увага приділяється вихованню у студентів спостережливості, відповідальності, чуйності, співчуття, милосердя — необхідних якостей для роботи з пацієнтами.

Переддипломна практика передбачає вдосконалення вмінь і навичок студентів в умовах стаціонарних відділень, денного стаціонару, стаціонару на дому, поліклінік та амбулаторій сімейної медицини, які відповідають сучасним вимогам проведення навчального процесу, де студенти братимуть участь у роботі медичних сестер на постах, у палатах інтенсивної терапії, невідкладної допомоги, в маніпуляційних, при підготовці пацієнтів для проведення досліджень та маніпуляцій, ведуть догляд за пацієнтами і т. ін.

Відповідно до орієнтовного навчального плану в цикл професійної та практичної підготовки студентів включено 3 блоки дисциплін залежно від року навчання:

  • “Медсестринство І”;

  • “Медсестринство ІІ”;

  • “Медсестринство ІІІ”.

Запропонована програма розрахована на 6 тижнів (усього — 240 год, 8 кредитів), з них 160 (5,3 кредита) — аудиторних, 80 (2,7 кредита) — самостійної роботи студентів) і складається з трьох модулів, до кожного з яких входить по 2 змістових модулі.

Модуль І. Медсестринство у внутрішній медицині.

Змістовий модуль 1. Робота в стаціонарі.

Змістовий модуль 2. Робота в поліклініці (амбулаторії сімейної медицини).

Модуль ІІ. Медсестринство в хірургії.

Змістовий модуль 3. Робота в стаціонарі.

Змістовий модуль 4. Робота в поліклініці (амбулаторії сімейної медицини).

Модуль ІІІ. Медсестринство в педіатрії.

Змістовий модуль 5. Робота в стаціонарі.

Змістовий модуль 6. Робота в поліклініці (амбулаторії сімейної медицини).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]