Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання 27.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
113.14 Кб
Скачать
  1. Розробити схему автоматизації отримання пари в парокотловій установці.

На багатьох хімічних підприємствах є свої парокотельні установки, призначені для отримання пари заданих параметрів. Основною регульованою величиною парокотельної установки є тиск одержуваної пари. Зауважимо, що для насиченої пари існує певна залежність між тиском і температурою, тому стабілізація тиску забезпечить і сталість температури.

Одним з серйозних завдань при регулюванні процесу горіння в топках парокотельної установки є економічне спалювання палива завдяки подачі певної кількості повітря. Показником відповідності витрат повітря і палива може бути коефіцієнт надлишку повітря α (дійсне значення витрат повітря, що забезпечує повне спалювання палива). Для постійної теплотворної здатності палива задане значення коефіцієнта α може забезпечити простий регулятор співвідношення витрат палива і повітря (рис. 7).

Рисунок 7 - Схема регулювання роботи парокотельної установки.

Якщо ж якість палива змінюється, то потрібно більш складна система регулювання, що дозволяє безперервно визначати оптимальне значення за вмістом кисню в топкових газах.

Схема регулювання побудована таким чином, що при зміні тиску пари одночасно змінюється подача палива і повітря.

Зміна розрідження в топці відбивається на витратах палива і повітря. Для компенсації цього збудження встановлюють регулятор розрідження в топці. Підтримання матеріального балансу у схемі забезпечується регулятором рівня, при цьому регулючий вплив вноситься зміною витрат живильної води.