Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова1.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
702.98 Кб
Скачать

3.3.1. Використання напівфабрикатів для приготування порошків;

Порошки з напівфабрикатів. Напівфабрикати спеціальні внутрішньоаптечні заготівлі порошкових сумішей із двох чи більш лікарських речовин, складених у тих же співвідношеннях, що і прописи, які найбільше і найчастіше зустрічаються. При готуванні лікарських препаратів до відповідного напівфабрикату додають ті чи інші інгредієнти відповідно до рецептурного пропису.

Використання напівфабрикатів, що являють собою технічно оброблені напівпродукти, істотно скорочує час, затрачуваний на приготування складних порошків, що сприяє підвищенню їх якості і прискоренню відпустки ліків з аптеки.

У вигляді напівфабрикатів готують тільки такі лікарські суміші, які найбільш часто повторюються в рецептах аптек і являють собою раціональні (з огляду їх сумісності) сполучення лікарських речовин, що не змінюються при зберіганні протягом визначеного часу. Періодично прописи напівфабрикатів переглядають. Для кожного напівфабрикату повинні бути встановлені умови і допустимий граничний термін його зберігання.

Для попередження розшарування їх варто насипати в штангласи доверху як можна повніше. При зберіганні в аптеці їх необхідно періодично перемішувати в ступці.

Прикладом використання напівфабрикату в роботі аптеки є готування лікарського препарату за таким прописом:

Rp.: Dimedroli

Papaverini hydrochloridi ana 0,02

Glucosi 0,3

Misce, fiat pulvJS

Da tales doses №20

Signa. По 1 порошку 3 рази в день.

Напівфабрикат – папаверину гідрохлорид і димедрол нарівно.

Розрахунок: Димедролу 0,02 х 20 = 0,4 г

Папаверину гідрохлориду 0,02 х 20 = 0,4 г

суміші 0,4 + 0,4 = 0,8 г Глюкози 0,3x20 = 6,0 г

Розважування: 0,02 + 0,02 + 0,3 = 0,34 г.

Готують за правилом змішування складних порошків. У ступці розтирають 6,0 г глюкози і частину висипають на капсулу, залишивши в ступці приблизно 0,8 г. Додають 0,8 г напівфабрикату і ретельно перемішують до однорідності, потім частинами додають решту подрібненої глюкози. Розважують по 0,34 г. на 20 доз у парафіновані капсули. Оформляють до відпуску.

3.3.2. Використання засобів малої механізації на різних стадіях приготування порошків;

ЗАСОБИ МАЛОЇ МЕХАНІЗАЦІЇ (З.м.м.) — пристрої та апарати, які використовують в аптечному виробництві з метою прискорення процесу приготування ліків, полегшення роботи фармацевта та підвищення якості ліків. З.м.м. частіше застосовують у технологічних процесах, які потребують значних фізичних зусиль та займають тривалий час (подрібнення, змішування, розчинення, фільтрування, дозування), а також при допоміжних операціях. Раціонально використовувати З.м.м. при дрібносерійному приготуванні ліків. Як З.м.м. застосовують не тільки призначені спеціально для аптечного виробництва прилади, а й переобладнані, які використовують в інших галузях промисловості. Напр., на підготовчій стадії миття аптечного посуду застосовують мийні машини різної конструкції вітчизняного та зарубіжного виробництва, в яких використовується гідравлічний принцип миття (АРМ-1000, ММБ 3, «Лабор-19» та ін.). Зазвичай вони складаються з ванни для замочування та ополіскування посуду, сітчастих кошиків, пристосувань для фіксації посуду, водяного насоса тощо. Миття виконується шляхом занурення посуду у ванну з водою або методом шприцування. При виготовленні ЛП у формі порошку З.м.м. використовують для подрібнення, змішування та дозування лікарських речовин. Замість ступок для подрібнення застосовують малогабаритні млини різної конструкції, в яких подрібнення здійснюється лопатевими мішалками, що обертаються зі швидкістю до 24 тис. об/хв (апарати Ісламгулова та Лопатіна). Також використовують малогабаритні дискові або кульові млини (типу «Ексцельсіор», «Лабор-2181» та ін.), в яких одночасно з подрібненням здійснюється процес змішування компонентів пропису, або окремі змішувачі (ЗЦЛ-150, ЗЦЛ-9). Для прискорення дозування порошків розроблені дозатори порошків за масою (ДП-2, ДВА-1, 5 та ін.) та об’ємом (ложка-дозатор ТК-3, ДПР-2). Для дозування порошків використовують також прилад для автоматизованого розфасовування та упаковки ЛП у полімерну плівку, розроблений П.П. Печерським.