Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.26 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП 2

РОЗДІЛ І. НОРМАТИВНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ 3

РОЗДІЛ ІІ. ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ДЕРЖАВНОМУ УПРАВЛІННІ, ЯК ВИКЛИК ПОСТМОДЕРНОВОГО СУСПІЛЬСТВА 7

РОЗДІЛ ІІІ. ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙ НІ ТЕХНОЛОГІЇ В ДЕРЖАВНОМУ УПРАВЛІННІ. КЛАСИФІКАЦІЯ І СИСТЕМНИЙ ЗВ’ЯЗОК 8

РОЗДІЛ ІV. РОЗРОБКА АДРЕСНОЇ КНИГИ ТА КАЛЕНДАРЯ ЗАСОБАМИ MS OUTLOOK ТА SIMPLEGROUPWARE ДЛЯ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ ЗАХОДІВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ФСТ «СПАРТАК» НА 2014 РІК. 14

ВИСНОВКИ 22

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 24

ДОДАТОК 1 25

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. В сучасних умовах, коли використання високих технологій є вирішальним фактором підвищення ефективності у всіх сферах людської діяльності, в тому числі і у системі державного управління, з кожним днем зростає потреба у використанні інформаційно-комунікаційних технологій в органах державної влади.

Мета і завдання дослідження. За мету поставлено здійснити класифікацію використання інформаційних технологій у сфері державного управління. Також метою є здійснення прогностичного аналізу застосування певних інформаційних технологій.

Для досягнення поставленої мети визначені такі завдання:

  • обгрунтувати необхідність інтенсифікації процесу використання новітніх інформаційних технологій в державному управлінні;

  • здійснити класифікацію інформаційних технологій, що використовуються  в залежності від функцій державного управління;

  • які впливають на ефективність використання інформаційних технологій у сфері державного управління;

  • спрогнозувати соціально-значущі тенденції розвитку інформаційних технологій в державному управлінні загалом.

Об'єктом дослідження виступають, ті управлінські процеси у сфері державного управління, які потребують сучасного інформаційного супроводу та технологізації.

Новизна творчої роботи визначається актуальністю пропонованої проблеми. В першу чергу це стосується визначення існуючого системного зв’язку між функціями державного управління та використовуваними у сфері державного управління  інформаційними технологіями.

Розділ і. Нормативне забезпечення державної політики у сфері інформатизації

Основну групу нормативних джерел, що визначають правові основи інформаційних процесів в Україні, складають наступні офіційні законодавчі документи, такі як: Конституція України, Закони України «Про інформацію», «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки», «Про електронний цифровий підпис» [4], «Про Концепцію Національної програми інформатизації», «Про Національну програму інформатизації», "Про захист персональних даних", та цілий ряд інших нормативних документів таких як постанови Кабінету Міністрів і тд.

Щодо нормативного визначення та нормативного закріплення таких термінів, як «інформатизація» та «інформаційні технології», то їх ми знаходимо в Законі України «Про Національну програму інформатизації».

«Інформатизація» – сукупність взаємопов'язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, що спрямовані на створення умов для задоволення інформаційних потреб громадян та суспільства на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, які побудовані на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки.

«Інформаційна технологія» – цілеспрямована організована сукупність інформаційних процесів з використанням засобів обчислювальної техніки, що забезпечують високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосередження даних, доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування.

Просування України до інформаційного суспільства вимагає ефективного управління усіма видами інформаційних ресурсів та переорієнтування всієї системи державного управління на цілеспрямовану організуючу діяльність в нових умовах. Така діяльність передбачає на загальнонаціональному рівні нормативне визначення напрямів еволюціонування інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури, державну підтримку вітчизняного інформаційного виробництва, ринку інформаційних технологій, засобів, продуктів і послуг.

На сьогодні законодавчо визначено основні принципи та напрями реалізації державної політики у сфері інформатизації. Вони є наступними.

Державна політика інформатизації формується як складова частина соціально-економічної політики держави в цілому і спрямовується на раціональне використання промислового та науково-технічного потенціалу, матеріально-технічних і фінансових ресурсів для створення сучасної інформаційної інфраструктури в інтересах завдань розвитку України.

Національна політика розвитку інформаційного суспільства грунтується на засадах пріоритетності науково-технічного та інноваційного розвитку держави, формування сприятливих законодавчих і економічних умов, всебічного розвитку інформаційної інфраструктури, сприяння збільшенню кількості електронних послуг, широкого впровадження інформаційно-телекомунікаційних технологій в науку, освіту, культуру, охорону здоров’я та навколишнього середовища.

Це те, що стосується використання інформаційних технологій загалом в українському суспільстві. Щодо впровадження сучасних інформаційних технологій у сфері державного управління, то даний напрям безумовно є однією складовою неминучого переходу до інформаційного суспільства, проте він не є достатньо законодавчо регламентованим. Окремої програми інформатизації в сфері державного управління не існує.

Крім того для запровадження в державних органах завдань Національної програми інформатизації необхідне законодавче розроблення стандартних підходів до апаратного, програмного, інформаційного та організаційного (технологічного) забезпечення інформаційних систем і принципи їх інтеграції в єдиний інформаційний простір України.

Швидко відповідати на інформаційні виклики. Наприклад необхідно якомога швидше отримувати експертні висновки та ліцензувати, з метою використання в різноманітних соціальних сферах, в тому числі і у сфері державного управління, найпрогресивніших світових розробок і сфері інформаційно-телекомунікаційних технологій.