Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_politek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

6. Тематика і зміст курсових робіт.

  1. Державний бюджет - основна ланка фінансів.

Суть та функції державного бюджету. Доходи і видатки бюджету. Бюджетний дефіцит і шляхи його подолання. Місцеві бюджети.

2. Грошовий оборот та механізм його функціонування в Україні.

Суть та функції грошового обороту. Грошові агрегати. Грошовий мультиплікатор та його місце в грошовому обороті. Грошова маса та механізм її регулювання.

3. Економічна безпека України.

Суть економічного суверенітету та його структура. Руйнування технологічного способу виробництва та шляхи його оновлення Економічна безпека в межах власності. Економічна безпека в межах господарського механізму. Безпека валютно-фінансової сфери. Військове економічна безпека. Зовнішньоекономічна безпека України серед інших країн світу.

4. Державне регулювання економіки.

Історичні передумови та еволюція державного регулювання економіки. Основні форми і методи регулювання економіки державою Економічні функції держави. Принципи урядової економічної політики.

5. Бюджетно-податкова політика держави.

Суть і функції бюджетно-податкової політики держави. Податкова система та її елементи. Вдосконалення податкової системи. Роль податків у розвитку виробництва. Бюджетний дефіцит, його види та шляхи подолання.

6. Кредитно-грошова політика держави.

Суть та основні напрями кредитно-грошової політики держави. Колективні видатки. Участь держави в національному виробництві. Соціальна політика держави. Державне регулювання сільськогосподарського виробництва. Основні шляхи зростання інвестицій у вітчизняне виробництво.

7. Система міжнародних економічних відносин.

Суть міжнародних економічних відносин. Світова торгівля, її види та структура. Міжнародна валютна система. Європейська валютна система. Міжнародний валютний фонд і його функції. Міжнародні економічні організації. Валютні економічні зони та їх суть.

8. Сучасні економічні теорії.

Неокласична економічна теорія. Монетаризм і неолібералізм. Кейнсіанство та його еволюція. Інституціоналізм. Неокласичний синтез.

9. Система економічних законів.

Суть економічних законів, їх об'єктивний характер. Класифікація економічних законів. Механізм дії і механізм використання економічних законів. Економічні закони і практика господарської діяльності.

10. Економічна діяльність, її результати.

Суть. види і форми економічної діяльності. Суспільний поділ праці. Структура суспільного виробництва. Результати економічної діяльності. Рушійні сили економічної діяльності.

11. Результати економічної діяльності.

Продукт і його властивості. Послуги та їх види. Основні макроекономічні показники. Сукупний суспільний продукт. Кінцевий суспільний продукт. Національний доход. Валовий національний продукт. Валовий внутрішній продукт. Національне багатство.

12. Національний доход та його використання.

Суть національного доходу та фактори його зростання. Структура, джерела і розподіл національного доходу. Споживання та нагромадження національного доходу.

13. Новий тип економічного зростання.

Нова якість економічного зростання. Інтенсифікація суспільного виробництва та зміна його структури. Інтенсифікація та технічне оновлення виробництва в Україні. Суть і основні риси науково-технічного прогресу.

14.Система відносин власності в економіці України.

Форми власності в Україні на сучасному етапі, їх розвиток. Новітні тенденції в еволюції відносин власності. Проблеми власності і а форм господарювання в Конституції України.

15. Ринкова інфраструктура.

Поняття і суть ринкової інфраструктури. Основні елементи і функції ринкової інфраструктури. Шляхи та проблеми створення ринкової інфраструктури в Україні.

16. Механізм біржової торгівлі.

Особливості торгівлі на товарній біржі. Механізм біржової торгівлі цінними паперами. Курс акцій. Дивіденди. Біржові індекси. Основні види операцій. Хеджування. Брокерські фірми.

17. Підприємництво в ринковій економіці.

Суть, функції та принципи підприємництва. Умови підприємницької діяльності. Теорії підприємництва: неокейнсіанство та неокласичний синтез. Форми та види підприємницької діяльності.

18. Теорії вартості.

Трудова теорія вартості. "Догма Сміта". Теорія "граничної корисності". Теорія "попиту і пропозиції". Теорія "витрат виробництва”. Теорія "факторів виробництва". Теорія вартості англо-американської школи.

19. Теорії грошей.

Металістична, номіналістична та кількісна теорії. Теорія грошей К.Маркса. Сучасна теорія "регульованої валюти".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]