Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання 28.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

1. Вимірювання концентрації розчинів кондуметричним методом

Кондуктометричний метод ґрунтується на використанні резистивних електролітичних перетворювачів і широко застосовується для вимірювання:

  • концентрації солей, лугів та кислот у водних або інших електропровідних розчинах (концентратоміри, солеміри);

  • концентрації газів за зміною електропровідності розчину в разі поглинання ним проби аналізованого газу (газоаналізатори);

  • вологості в твердих тілах, рідинах і газоподібних середовищах (вологоміри).

Електродні кондуктометричні концентратоміри. Чутливий елемент цих вимірювачів - електродна комірка (рис. 6), що складається з двох електродів, розміщених у контрольованій рідині на деякій відстані один від одного. Електродна комірка характеризується електричним опором R = 1 / (σ К), де К - константа електродної комірки, яка залежить від площі поверхні електродів, їх конфігурації та відстані між ними, а також характеру розподілу силових ліній у міжелектродному просторі комірки і визначається експериментально.

Рисунок 6 - Схема двохелектродної електролітичної комірки

Вимірювальну схему промислового кондуктометричного концєнтратоміра для вимірювання концентрації проточної рідини зображено на рис. 7.

Рисунок 7 - Схема промислового кондуктометричного концентратоміра.

Чутливий елемент концентратоміра - резистивний електрохімічний перетворювач, виконаний у вигляді двох плоскопаралельних пластин, поміщених у досліджуваний розчин. Перетворювач увімкнено в одне з плечей автоматичного моста змінного струму. Резистори R4, R0, R1, R2, що утворюють інші троє плечей моста, виготовлені з манганінового дроту. Для зменшення температурної похибки паралельно до плеча R4 вмикають терморезистор R1 поміщений у досліджуваний розчин.

Безелектродні кондуктометричні концентратоміри. Для аналізу агресивних розчинів використовують безконтактні кондуктометричні концентратоміри, перевагою яких є відсутність електродів, які могли б поляризуватись або забруднюватись. Це підвищує надійність і точність безконтактних концентратомірів.

Низькочастотні кондуктометричні концентратоміри містять замкнений рідинний виток у вигляді трубки з діелектричного матеріалу, заповненої контрольованим розчином, який безперервно протікає через виток (рис. 8, а). Іззовні на трубку намотано обмотки двох трансформаторів: збуджувального Тр1 та вимірювального Тр2. Замкнений рідинний виток (опором R) виконує роль вторинної обмотки трансформатора Тр1 та первинної обмотки трансформатора Тр2, їх коефіцієнти трансформації відповідно К1 та К2 (рис. 8, б).

Рисунок 8 - Спрощена (а) та електрична еквівалентна (5) схеми низькочастотного кондуктометричного концентратоміра: 1 - рідинний виток.

Якщо напруга живлення, що подається на первинну обмотку трансформатора, незмінна, то сила струму, який індукується у рідинному витку магнітним полем трансформатора, визначається електропровідністю рідини, котра залежить від концентрації розчиненої речовини.

Схему промислового безконтактного кондуктометричного концентратоміра, у якому первинний трансформаторний безелектродний перетворювач складається із силового Тр1 та вимірювального Тр2 трансформаторів, первинна, та вимірювальна обмотки яких індуктивно зв'язані між собою короткозамкненим витком у вигляді виготовленої з діелектрика трубки, через яку протікає досліджувана рідина, показано на рис. 9.

Під дією змінного магнітного потоку Ф1 що створюється струмом в обмотці ω1 у рідині індукується ЕРС, яка зумовлює проходження струму Ix, значення якого пропорційне питомій електропровідності досліджуваного розчину, а отже, і вимірюваній концентрації Сх. Струм Іх створює магнітний потік Ф2 в осерді трансформатора Тр2, індукуючи в обмотці ω2 ЕРС е2, значення якої також пропорційне вимірюваній концентрації.

Рисунок 9 - Схема безконтактного промислового кондуктометричного концентратоміра.

Кондуктометричні концентратоміри з проточними або заглибними ПВП забезпечують вимірювання концентрації як чистих, так і забруднених водних розчинів кислот, лугів і солей, питома електропровідність яких 1·10−4 См/м, діапазон температур контрольованого середовища 1...110 °С за термокомпенсації ±15 °С від середнього значення робочої температури. Допустимий тиск контрольованого середовища - 0,5 МПа, клас точності - 2,5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]