Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Yulya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
63.59 Кб
Скачать

Загальний товарооборот

Оптовий товарооборот Роздрібний товарооборот

Реалізація ЛПЗ, іншим організаціям, підприємствами товару за безготівковими розрахунком за роздрібними цінами

Реалізація населенню товару за роздрібними цінами за готівку, розрахункові чеки банків, банківські платіжні картки

Відпуск ліків аптечного виробництва за стаціонарною рецептурою

Рецептурний відпуск ліків

Безрецептурний відпуск ліків

Відпуску готових ЛЗ заводського виробництва та товарів аптечного асортименту ЛПЗ, організаціям підприємствам

Продаж ЛЗ та товарів аптечного асортименту в дрібнороздрібній мережі

Відпуск ЛЗ у масі («ангро»), наприклад , спирту етилового, вазеліну, настойки йоду. ЛПЗ, організаціям , підприємствам

Відпуск ЛЗ за пільговими амбулаторними рецептами

50 % Сплачується хворим готівкою

50% Сплачується безпосередньо з бюджету

Безкоштовний відпуск ЛЗ за амбулаторними рецептами

Іі. Планування діяльності підприємства

В сучасних умовах розвитку фармацевтичного ринку значно зросли вимоги до прийняття правильного та адекватного управлінського рішення, а також підвищилась відповідність за одержані результати роботи як окремо фармацевтичного закладу, так і системи в цілому. Щоб забезпечити результативність своєї діяльності, уникнути помилок та необміркованих дій, керівники вимушені все частіше свідомо вдаватись до аналізу ситуації планування своєї діяльності. Це дозволяє ефективніше використовувати час і ресурси, своєчасно знаходити оптимальні управлінські рішення у розв’язанні складських ситуацій нестабільного ринкового середовища аптек, фармацевтичних фірм різних форм власності та господарювання. Плановий підхід дозволяє зменшити дисбаланс між ресурсами мікро- та макроекономічних систем. Таким чином, вміння планувати – це вміння точно розподілити час та гроші, людей та матеріальні ресурси, щоб у потрібний термін забезпечити їх наявність у визначеному місці.

У процесі планової управлінської діяльності розрізняють три основні напрямки:

  • розвиток теорії планування;

  • планування роботи всієї системи охорони здоров*я на регіональному та національному рівнях;

  • планування роботи окремого фармацевтичного закладу та його структурних підрозділів;

2.1. Задачі та цілі планування

Задачі планування: - орієнтує керівників на перспективне мислення;  - сприяє чіткій координації різних дій, узгодженню цілей і завдань підприємства в цілому та окремих його підрозділів;  - встановлює оптимальні показники господарської діяльності з подальшим контролем за їх динамікою;  - дозволяє об'єктивно оцінити свій потенціал і співвіднести його з поставленими цілями;  - робить підприємство більш підготовленим до раптових зміни економічної ситуації;  -виявляє сильні і слабкі сторони діяльності підприємства.  При розробці ефективної стратегії торгової діяльності однієї з важливих проблем є визначення цілей.

Основними цілями планування є: забезпечення конкурентоспроможності на ринку, отримання нормального прибутку, визначення необхідної суми закупівель товарів для укладання контрактів з постачальниками і напрямів діяльності комерційної служби. 

Одними з найважливіших показників в діяльності торговельного підприємства є показники товарообігу, так як вони в кінцевому підсумку визначають величину валового доходу і прибутку. Планування цих показників тісно пов'язано в прогнозуванням товарообігу в цілому по підприємству і по окремих товарних групах. Механізм економічного обгрунтування обсягу та структури товарообігу підприємства включає в себе визначення пріоритетних цілей, забезпечення взаємозв'язку між показниками, облік факторів і кон'юнктури розвитку ринку, ефективності чинного законодавства. 

У ринкових умовах господарювання економічне значення показника товарообігу випливає з тих завдань, для вирішення яких він обчислюється. Товарообіг може виступати як один з показників, що визначають потужність торговельного підприємства, так як за його величиною можна судити про обсяг діяльності підприємства. 

Товарообіг може бути використаний для характеристики ефективності використання ресурсів підприємства і загальної суми витрат на реалізацію товарів. Оскільки товарообіг є показником, що відбиває найважливіший кінцевий результат господарської діяльності торгового підприємства, то його зіставлення з величиною витрачених ресурсів (трудових, матеріальних, фінансових) дасть уявлення про ефективність їх використання, так як в узагальненому вигляді показник ефективності є співвідношення результату і витрат. 

Товарообіг може бути використаний для розрахунку трудомісткості, фондомісткості, затратоемкую, капіталомісткості ресурсів. За допомогою цих показників можна в першому наближенні визначити потребу підприємства в додаткових ресурсах для забезпечення приросту товарообігу. Планування товарообігу має бути тісно пов'язане з такими економічними показниками, як попит, надходження товарів, товарні запаси, прибуток, чисельність працівників, витрати на оплату праці. При цьому оптимальним вважається таке співвідношення у розвитку цих показників, яке представлене в моделях стратегічного прогнозування товарообігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]