Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_bakalavr_OP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Кафедра промислової безпеки та охорони праці

Методичні рекомендації

до виконання дипломної роботи

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

з напряму підготовки 6.170202 «Охорона праці»

Львів 2012

Друкується за рішенням методичної ради ЛДУБЖД

Протокол від ______№ ___

Укладачі: О.Л.Мірус, В.А.Батлук, О.В.Станіславчук, О.Б.Горностай

Рецензент: доктор технічних наук, професор Р.І.Мервінський, завідувач кафедри охорони праці та екології Української академії друкарства

Методичні рекомендації до виконання дипломної роботи за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» з напряму підготовки 6.170202 «Охорона праці» / Укладачі: О.Л.Мірус, В.А.Батлук, О.В.Станіславчук, О.Б.Горностай. –Л.:ЛДУБЖД, 2012. –30с.

1. Загальні положення

    1. Методичні рекомендації розроблені на підставі положень Закону України «Про вищу освіту», наказу Міністерства освіти і науки України від 10 квітня 2009 р. № 320, яким введено в дію Галузевий стандарт вищої освіти України у галузі знань 1702 «Цивільна безпека», напрям підготовки 6.170202 «Охорона праці», інших нормативних актів МОНмс та МНС України, що регламентують діяльність вищих навчальних закладів.

    2. Державна атестація випускників Львівського державного університету безпеки життєдіяльності за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» проводиться з метою встановлення відповідності рівня якості отриманої ними базової вищої освіти вимогам стандартів вищої освіти по закінченню навчання за напрямом 6.170202 «Охорона праці».

Державна атестація випускників Львівського державного університету безпеки життєдіяльності проводиться на основі аналізу успішності навчання, оцінювання якості вирішення випускниками завдань діяльності, що передбачені освітньо-кваліфікаційною характеристикою та рівня сформованості здатностей і компетенцій вирішувати завдання діяльності, які можуть виникнути.

    1. Державна атестація випускника складається з двох частин: тестового державного іспиту і виконання та захисту дипломної роботи. Виконання і захист дипломних робіт є заключним етапом підготовки студентів, курсантів та слухачів (далі – слухачів) за освітньо - кваліфікаційним рівнем «бакалавр» та має за мету:

  • систематизувати, закріпити та поліпшити теоретичні знання слухачів за напрямом 6.170202 «Охорона праці» та розвинути навички використання їх під час прийняття конкретних рішень з питань забезпечення промислової безпеки та охорони праці, заходів із протипожежного захисту;

  • розвинути навички самостійної роботи слухачів з нормативною, довідковою та спеціальною літературою, методами досліджень під час вирішення проблем , що розробляються у дипломній роботі;

  • оцінити готовність слухачів до прийняття самостійних рішень, їх обґрунтовування і захисту;

  • визначити можливість присвоєння слухачеві освітньо-кваліфікацій-ного рівня «бакалавр» за напрямом 6.170202 «Охорона праці».

  1. Методичні рекомендації з підготовки і захисту дипломної роботи

    1. Під час розробки дипломної роботи слухач повинен зробити аналіз відповідності стану охорони праці і промислової безпеки підприємства, установи, організації діючим вимогам чинної нормативної та нормативно-технічної документації з питань охорони праці, запропонувати та обґрунтувати заходи щодо покращення умов та безпеки праці, організації системи управління охороною праці тощо.

    2. В дипломній роботі повинні бути застосовані елементи організаційно-технічних та інженерних досліджень з окремих напрямів безпеки праці, підготовки працівників, розробки та удосконалення обладнання, методик підвищення безпеки та інше, що пов’язуються із фаховою підготовкою слухача.

    3. Під час виконання і захисту дипломної роботи слухач повинен виявити здатність використання теоретичних знань, отриманих в об’ємі програм дисциплін навчального плану для прийняття технічних і організаційних рішень з питань промислової безпеки та охорони праці, а також спроможність самостійно працювати з нормативно-правовою та технічною документацією з метою розробки організаційних заходів, технічних рішень та удосконалення охорони праці на об’єкті.

    4. Тематика дипломних робіт повинна бути актуальною, відповідати сучасному рівню та перспективам розвитку промислової безпеки та охорони праці, реальним задачам.

    5. Напрями розробки дипломних робіт формує випускаюча кафедра промислової безпеки та охорони праці Університету з урахуванням пропозицій практичних підрозділів МНС України та інших установ, підприємств і організацій.

    6. Керівниками дипломних робіт призначаються особи науково-педагогічного складу кафедри, наукові співробітники Університету, а також висококваліфіковані фахівці практичних підрозділів МНС та інших установ, підприємств і організацій.

    7. Термін формування приблизних тем дипломних робіт, що мають виконуватися на кафедрі та закріплення слухачів за керівниками дипломного проектування, - листопад-грудень того року, що передує року випуску. У цей термін кафедра повинна визначити керівників дипломних робіт, видати слухачам завдання на збір матеріалу для визначення теми дипломної роботи, надати до інституту цивільного захисту інформацію про закріплення слухачів за науково-педагогічним складом для виконання дипломної роботи. Протягом останнього семестру навчання кафедрою здійснюється остаточне визначення тем дипломних робіт, які затверджуються відповідним наказом ректора Університету перед вибуттям слухачів на стажування (переддипломну практику).

    8. Протягом тижня з часу затвердження тем і керівників слухачеві видається завдання на дипломну роботу за формою, наведеною у додатку 2.

За рішенням керівника дипломної роботи кафедрою можуть бути залучені консультанти з окремих розділів роботи за рахунок загального ліміту часу, відведеного на дипломне проектування. Консультантами призначаються особи з числа науково-педагогічного складу інших кафедр, а також висококваліфіковані фахівці практичних підрозділів МНС та інших установ, підприємств і організацій. Контроль консультування обов’язкових розділів покладається на випускаючу кафедру. Прізвища консультантів вказуються у завданні на дипломне проектування.

    1. Щотижнево, починаючи з 1-го тижня дипломного проектування, керівники оцінюють відсоток виконання роботи слухачем та надають відповідні дані завідувачу випускаючої кафедри. Кожна диплома робота повинна мати рецензію. Рецензентами можуть бути особи з числа науково-педагогічних працівників Університету та практичні працівники служб і відділів охорони праці підприємств, установ, організацій. У рецензії повинні бути відображені питання актуальності теми, рівень розкриття завдання на виконання дипломної роботи, позитивні сторони та недоліки роботи, оцінка рівня професійної підготовки та компетенції виконавця. У висновку надається оцінка (за діючою шкалою оцінювання), на яку заслуговує диплома робота, та пропозиції щодо присвоєння виконавцю освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

До захисту допускаються роботи, які отримали позитивну рецензію.

    1. Завершена дипломна робота подається слухачем керівникові дипломного проектування з підписами консультантів та Додатками. Після перевірки керівником слухач подає роботу рецензенту для вивчення та підготовки рецензії. Після отримання рецензії керівник складає письмовий висновок та подає роботу завідувачу кафедри для прийняття рішення про допуск слухача до передзахисту.

    2. Передзахист дипломних робіт на випускаючій кафедрі проводиться за 5 діб до офіційного захисту після усунення недоліків, після чого робота затверджується завідувачем кафедри та за його висновком допускається до захисту у Державній екзаменаційній комісії (ДЕК).

    3. У випадку, коли дипломна робота не підготовлена і завідувач випускаючій кафедри не знаходить можливості допустити слухача до захисту, питання розглядається на позачерговому засіданні кафедри, та матеріали подаються до Державної екзаменаційної комісії для прийняття відповідного рішення (не пізніше ніж за 2 доби до дня офіційного захисту).

    4. За одну добу до захисту розрахунково-пояснювальна записка дипломної роботи надається слухачем до ДЕК на перевірку секретареві підкомісії ДЕК, на якій призначено захист. До записки повинні додаватися рецензія, довідка голові ДЕК (додаток 6) та анотація (додаток 5).

До початку роботи ДЕК інститут готує характеристики та зведені відомості успішності слухачів та надає їх до відповідної підкомісії ДЕК.

2.15. До захисту на засіданні ДЕК диплома робота допускається за підсумками попереднього розгляду роботи на кафедрі за наявності позитивного відгуку завідувача кафедри.

2.16. Захист дипломної роботи проводиться на відкритому засіданні ДЕК за участю не менш трьох її членів.

2.17. До початку доповіді слухача технічний секретар доводить до відома членів ДЕК зміст та висновки документів, які подані до комісії.

2.18. Для розкриття змісту дипломної роботи її автору надається до 10 хвилин. Загальний час захисту роботи одним виконавцем не повинен перевищувати 30 хвилин.

2.19. Якість захисту дипломної роботи визначається оцінками:

Оцінка за національною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

Характеристика оцінки

5

А

Відмінно

відмінна робота з однією незначною помилкою

4

ВС

Добре

вище за середнє, але з декількома помилками

3

DE

Задовільно

посередньо, із значними недоліками

2

FX

Не зараховано

для одержання позитивної оцінки потрібна деяка доробка

2

F

Не зараховано

для одержання позитивної оцінки потрібна значна доробка

Рішення про оцінку захисту роботи приймається на закритому засіданні ДЕК відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів. За однакової кількості голосів голос голови комісії є вирішальним.

Підсумки захисту робіт оголошуються виконавцям в той самий день.

2.20. У випадку, коли слухач-виконавець отримав незадовільну оцінку при захисті дипломної роботи, керівництвом Університету приймається рішення щодо його подальшого навчання.

Виконавцю, який не захистив дипломну роботу з поважної причини, захист може бути (за рішенням голови ДЕК) перенесений на наступне засідання ДЕК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]