Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні принципи вимірювання витрат за перепадо...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
254.06 Кб
Скачать

Поплавковий витратомір

Поплавковий витратомір постійного перепаду тиску складається з поплавця і конічного сідла, розташованих в корпусі приладу. Конічне сідло виконує ту ж роль, що і конічна трубка ротаметра. Різниця полягає в тому, що довжина і діаметр сідла приблизно рівні, а у ротаметрів довжина конічної трубки значно більша за її діаметр.

Поплавець у цих приладах пов'язаний жорстким стержнем із залізним сердечником або магнітом для дистанційної передачі сигналу. Хід поплавця не перевищує 40…70 мм. Основна приведена похибка у комплекті із вторинним вимірювальним перетворювачем диференційно-трансформаторного типу складає ± 2,5 %.

Принцип роботи

Принцип роботи витратомірів обтікання ґрунтується на залежності переміщення тіла, що знаходиться в потоці і сприймає динамічний тиск потоку, що його обтікає від витрати речовини.

Принцип роботи витратомірів постійного перепаду тиску базується на залежності вертикального переміщення тіла — поплавця (поршня) від витрати речовини, що при цьому зміщенні у потоці змінює площу прохідного отвору приладу таким чином, щоб забезпечити сталий перепад тиску між обома сторонами поплавця (поршня).

Поршневий витратомір

У поршневому (золотниковому) витратомірі чутливим елементом є поршень, який під дією перепаду тиску переміщається усередині втулки. Втулка має вхідний отвір і вихідний отвір. Вимірювана речовина поступає під поршень і, піднімаючи його, виходить через вікно чи отвір у втулці. Поршень за допомогою штока з'єднаний з сердечником передавального перетворювача. Чим більша витрата, тим вище піднімається поршень, відкриваючи все більшу частину отвору у втулці. Перепад тиску на поршні при цьому залишається сталим. Обравши певну форму вікна, можна отримати бажану (лінійну) залежність між витратою і переміщенням поршня.

Переваги:

простота переходу на інший діапазон вимірювання шляхом зміни маси вантажу, що діє на поршень;

можливість виміру витрат рідин з механічними домішками.

Витратоміри змінного перепаду тиску

До витратомірів змінного перепаду тиску відносяться витратоміри, у яких сила, що намагається закрити отвір, забезпечується пружиною, а не силою тяжіння, так що витратомір може встановлюватись горизонтально. У деяких моделях показом приладу є переміщення підпружиненого конуса, в інших — перепад тиску.

Поплавково-пружинні витратоміри

Якщо поплавець чи поршень у витратомірах описаних вище конструкцій сполучити з пружиною, то отримається поплавково-пружиннний витратомір, у якому динамічний тиск потоку долає не тільки вагу рухомого елемента, але і пружні сили пружини.

Переваги поплавково-пружинних витратомірів:

можливість суттєвого підняття максимальної границі виміру;

зручність переходу на інший діапазон виміру, шляхом заміни пружини.

Реалізовані конструкції поплавково-пружинних витратомірів досить різноманітні.

Поплавково-пружинний витратомір з вертикальним розміщенням поплавця

Поплавково-пружинний витратомір з горизонтальним розміщенням поплавця