Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформація від служби зайнятості.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
18.24 Кб
Скачать

Інформація від служби зайнятості

Інформація для молоді

Висновок МСЕК з професійної придатності входить в індивідуальну програму реабілітації інваліда і є підставою для здійснення професійної орієнтації, професійної освіти та наступного працевлаштування з урахуванням побажань і думки людини з інвалідністю (дитини-інваліда – для навчання). Рішення МСЕК є обов’язковим для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними установами незалежно від відомчої підпорядкованості, типу та форми власності.

Чи можуть мене не взяти на роботу чи звільнити з причини інвалідності?

Відмова в укладені трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення на іншу роботу без згоди людини з інвалідністю з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я людини з інвалідністю.

Чому роботодавці зобов’язані працевлаштовувати осіб з інвалідністю?

Для підприємств, установ, організацій, а також: підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування людей з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, а також: підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, самостійного розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та забезпечують працевлаштування людей з інвалідністю.

Виконання нормативу робочих місць вважається працевлаштування людей з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним.

Підприємства, установи, організації, а також: підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, самостійного розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та забезпечують працевлаштування людей з інвалідністю. У межах зазначених нормативів здійснюється також: працевлаштування людей з інвалідністю унаслідок психічного розладу відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу».

Забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємства, установи, організації чи до державної служби зайнятості. Підбір робочого місця здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, з урахуванням побажань людини з інвалідністю, наявних у нього професійних навичок і знань, а також: рекомендацій МСЕК.

Які обов’язки мають підприємства, що використовують працю людей з інвалідністю, щодо створення умов праці?

Підприємства, установи й організації за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів або за рішенням місцевого ради за рахунок своїх коштів у разі необхідності створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування людей з інвалідністю, здійснюючи для цього адаптацію основного та додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей людини з інвалідністю.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані:

  • виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування людей з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця;

  • встановити на прохання людини з інвалідністю неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці;

  • створювати для людей з інвалідністю умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації;

  • організовувати у випадках передбачених законодавством навчання, перекваліфікацію і працевлаштування людей з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій;

  • надавати державній службі зайнятості інформацію необхідну для організації працевлаштування людей з інвалідністю;

  • звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування людей з інвалідністю у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

  • забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством.

Підприємства, що використовують працю людей з інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткові заходи безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Залучення людей з інвалідністю до надурочних робіт і робіт у нічних час можливе лише за їхньою угодою та за умови, що це не суперечить рекомендаціям МСЕК.

Людям з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, державна служба зайнятості сприяє в працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома.

Чи поширюються на осіб з інвалідністю норми про випробування при прийомі на роботу?

При укладанні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яку йому доручають. Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу осіб, які не досягли вісімнадцять років, молоді робітники після закінчення професійних навчально-виховних закладів, молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів, осіб, звільнених у запах з військової чи альтернативної (невійськової) служби, людей з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендацій МСЕК.

Чи може людина з інвалідністю мати статус безробітного?

Людина з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітний.

Безробітними визнають інвалідів, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Рішення про визнання інваліда безробітним і взяття його на облік для працевлаштування приймає центр зайнятості за місцем проживання інваліда на підставі поданих ним рекомендацій МСЕК та інших передбачених законодавством документів.

Безробітними визнаються інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.