Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пострадянськi правовi системи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

2 Кримінальний кодекс України: Набрав чинності 1 вересня 2001 р. // Відо­мості Верховної Ради України. — 2001. — № 25-26. — Ст. 131.

України і загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

КК Азербайджанської Республіки1, прийнятий у 1999 p., свід­чить про характерну в цілому для законодавства Азербайджану спадкоємність раніше прийнятих законів з тими, що прийняті пізніше, зумовленими новими реаліями життя суспільства. Це пов'язано зі змінами, що відбулися в політичній і економічній системі Азербайджанської Республіки, що отримали закріплення в новій Конституції. У КК інакше визначено значущість для Азербайджану об'єктів кримінально-правової охорони. Особлива частина КК починається не з розділу про захист державних ін­тересів, а з розділу про злочини проти миру і безпеки людства. Тепер як самостійні виділено нові розділи: розділ XXII «Злочини проти неповнолітніх і сімейних відносин», розділ XXVIII «Еко­логічні злочини» і розділ XXX «Злочини у сфері комп'ютерної інформації».

Новий КК Латвійської Республіки побудовано за іншим прин­ципом. Загальна частина КК складається з таких розділів: мно­жинність злочинів, суб'єктивна сторона злочину, стадії здійснення злочинного діяння, звільнення від кримінальної відповідальності і покарання. На перше місце особлива частина КК ставить розділ про злочинні діяння проти людства, миру, військові злочини та геноцид. В особливу частину КК включені розділи, невідомі ко­лишньому КК, зокрема про злочинні діяння проти природного середовища, проти безпеки руху та ін.

Відмінності в кримінальних кодексах держав пострадянсь­кого простору виявляються і у виді покарань, передбачених за вчинення злочинів. Наприклад, КК Казахстану 1998 р.2 перед­бачає десять видів покарань: штраф, позбавлення права посі­дати певну посаду або займатися певною діяльністю, притягнення до громадських робіт, виправних робіт, обмеження у військовій

1 Уголовный кодекс Азербайджанской Республики: Утвержден Законом Азер­ байджанской Республики от 30 декабря 1999 г. / Вступ, в силу с 1 сентября 2000 г.; Пер. с азербайдж. Б.Э. Аббасова.; Науч. ред. И.М. Рагимов; — СПб.: Юрид. центр Пресс, 2001. —356 с.

2 Уголовный кодекс Республики Казахстан: Закон Республики Казахстан от 16 июля 1997 г. (с изменениями и дополнениями на 1 августа 2001 г.) / Предисл. И.И. Рогова. — СПб.: Юридический центр Пресс, 2001. 466 с.

436

X. Бехруз. ПОРІВНЯЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО

X. Бехруз. ПОРІВНЯЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО

437

службі, обмеження свободи, арешт, утримання в дисциплінарній військовій частині, позбавлення волі і страта. КК Республіки Білорусь 1999 р. передбачає тринадцять видів покарань. Додатково до вищеперелічених видів додаються конфіскація майна, позбав­лення військового або спеціального звання і довічне ув'язнення.

В КК України передбачено такі види покарань: штраф, поз­бавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, позбавлення права посідати певні посади або займатися певною діяльністю, суспільні роботи, виправні ро­боти, службові обмеження для військовослужбовців, конфіскація майна, арешт, обмеження волі, утримання військовослужбовців у дисциплінарному батальйоні, позбавлення волі на певний строк, довічне позбавлення волі. Тобто до системи покарань входять 12 різноманітних покарань. Чотири з них — суспільні роботи, служ­бові обмеження для військовослужбовців, арешт і обмеження волі — це новели, які не були раніше відомі чинному кримінальному законодавству України.

Кримінальні кодекси деяких пострадянських держав перед­бачають страту (Російська Федерація, Казахстан, Узбекистан, Білорусь), хоча на неї встановлено мораторій. А в інших державах дана міра покарання взагалі не передбачається (Латвія, Литва, Естонія, Україна).

Отже, незважаючи на істотні зміни в структурі права в де­ржавах, що утворилися на пострадянському просторі, вона харак­теризується спільними властивостями і ознаками. Разом із тим, це не виключає існування відмінностей як у рівні розвитку, так і у підходах до її формування.