Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на програмні питання на комп. екзамен...doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

1. Призначення та загальна будова люльки та огородження.

Люлька - обойменого типу, служить для направлення руху ствола під час відкату і накату, а також для кріплення деталей і механізмів частини пушки що качаються. Сектор люльки дозволяє проводити механічним підйомним механізмом вертикальне наведення гармати на кути від -5до +15

До люльки кріпляться: з лівого боку кронштейн тяги паралелограма прицілу, сектор підйомного механізму і кронштейн для установки виконавчого циліндра стабілізатора; з правого боку - кронштейн кулемета; знизу - штоки пристроїв противідкатів і гіроблок; спереду - рухоме бронювання танка; до задньої частини - огорожа із спусковим механізмом і прискорювач напівавтоматики. Зверху люльки приварені правий і лівий маслопроводи, а у заднього зрізу є подовжній паз, в який вставлений і закріплений двома штирами. Штир входить в латунний вкладиш казенника і утримує стовбур на всій довжині відкату і накату від можливого проворота. З двох сторін паза під штир розташовані пази для гумових буферів.

На зовнішній поверхні люльки розташовані приливи, уступи і майданчики для установки відповідних деталей і механізмів.

Передня циліндрова частина люльки і фланець служать для установки і закріплення рухомого бронювання танка.

З лівого і правого боків люльки на передній частині є приливи з отворами для установки і приварювання в них цапф. Вісь цапф зміщена вниз на 40 мм щодо осі люльки і стовбура, завдяки чому частина гармати, що коливається, врівноважується у вертикальній площині (центр тяжіння частини, що коливається, суміщений з віссю цапф).

На цапфи надягають голчаті підшипники. На зовнішні кільця підшипників напресовуються обойми і цапф.

Обойми цапф кріпляться в башті танка нерухомо, а люлька гойдається на підшипниках вільно.

З правого боку люльки у заднього торця є майданчик для кріплення правого щита огорожі. Спереду майданчики приварений кронштейн для установки кулемета.

Усередині люльки з переднього і заднього торців запресовані латунні втулки: передня і задня, які служать для напряму руху ствола під час відкату і накату. Від випадання втулки утримуються привареними до люльки планками.

Огородження служать для захисту екіпажа танка від удару казенником під час стрільби і для розміщення на них деяких механізмів гармати, стабілізатора і улавлювача піддонів.

Огородження 2А46 складається з лівого і правого щитів з’єднаних між собою підставою.

Щити і підстава прикріплені до люльки болтами, гвинтами і бонками.

На лівому щиті є вікно і приварена окантовка, у вікно заходить клин у відкритому положенні. Зліва від окантовки приварені підшипник і втулки, в яких закріплений привід ручного скидання викидачів.

Привід ручного скидання викидачів служить для закривання затвора уручну (без заряджання гармати) і складається з осі з ручкою, двох кулачків, пружини і двох стопорів.

Привід механізму повторного зведення, суміщений з приводом скидання викидачів, служить для вторинного зведення ударного механізму при осічках без відкриття клину.

Привід спускового механізму розташований в нижній частині лівого щита огорожі і складається з наступних основних деталей: рукоятки спуску, пружини і ричага з регулювальним гвинтом.

Праворуч від вирізу в огорожі під окантовкою трьома болтами з шайбами закріплена полиця в зборі, яка є перехідною ланкою між огорожею і казенником при виробництві електроспуску і спуску в ручну.

Вгорі на лівому щиті огорожі встановлений бистрознімний боковий уровень.

З внутрішньої сторони лівого щита закріплений графік перевірки кількості рідини в накатнику.

На правому щиті огорожі встановлена в пазу лінійка покажчики відкату, на якій при відкаті ствола упором казенника переміщається покажчик відкату.

Лінійка показника відкату кріпиться до щита чотирма гвинтами. Показник відкату підтискається до лінійки пластинчастою пружиною. На лінійці нанесені поділки і цифри від «260» до «340», біля ділення «340> є напис «Стоп», вказуюча гранично допустиму довжину відкоту.

Внизу на правому щиті огорожі змонтований механізм блокування ручного спуску, що складається з важеля в зборі, осі з важелем, пружини, стопора в зборі.

Внизу на обох щитах огорожі приварені фланці, що мають по п'ять різьбових і одному посадочному отвору; фланці служать для кріплення роликів монтажного пристосування при монтажі і демонтажі гармати з башти танка.

У верхній частині правого щита огорожі до кронштейна двома болтами, застопореними дротом, кріпиться вимикач.

До підстави огорожі для рівноваги качающоїся частини гармати, з болтами іі пружинними шайбами кріпляться грузи.

Хомут кріпиться знизу до підстави огорожі чотирма болтами і служить для кріплення електромотора гидроусилителя.

На підставі огорожі встановлений механізм електроспуску.

Для кріплення механізму видалення піддонів на огорожі є ліва і права опори, кронштейни, бонки.