Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-курсовіе.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

Складання плану курсової роботи

Після вивчення літератури необхідно скласти робочий план курсової роботи, погодивши його з науковим керівником. Робочий план як перелік питань , які розкривають зміст теми , рекомендується робити розгорнутим. План повинен передбачати, як правило, від 2 до 4 розділів , назви і послідовність яких повинні відображати логіку дослідження теми. При цьому необхідно від загальних питань переходити до більш приватних.

Написання курсової роботи. Вимоги, що пред'являються до змісту курсової роботи

Курсова робота повинна складатися з титульного листа, анотації, ключових слів, реферату, змісту, передмови, вступу, основної частини, висновків, списку використаних джерел та додатків (якщо вони є).

Титульний лист курсової роботи містить в собі такі відомості: назва міністерства, якому підпорядкований університет; назву університету; назва інституту, назва кафедри; прізвище, ім'я, по батькові автора роботи; заголовок роботи; відомості, що відносяться до основного заголовку теми (дипломна або курсова робота); відомості про авторство (із зазначенням курсу і форми навчання; науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ініціали наукового керівника і його особистий підпис); вихідні дані дипломної або курсової роботи (місто, рік). Крім того, на титульному аркуші можуть бути наведені відомості про консультантів і допуск до захисту. Всі відомості наводяться в вищевикладеної послідовності з дотриманням відповідних абзаців і інтервалів [5].

Анотація містить коротку характеристику основної теми, завдань, місце виконання, обсяг матеріалу, його значимість, цілі роботи та її результати. В анотації вказують, що нового несе в собі дане дослідження в порівнянні з іншими, спорідненими за тематикою і цільовим призначенням. Анотація повинна бути складена українською мовою і розміщена на верхній половині сторінки.

Приклад анотації

Визначено співвідношення місцевого самоврядування з муніципальною владою. Проаналізовано основні проблеми реалізації муніципальної влади територіальною громадою. Запропоновано напрямки подолання основних протиріч в аспекті формування та функціонування муніципальної влади в Україні.

Курсова робота виконана на кафедрі історії та теорії держави і права Севастопольської економіко-гуманітарного інституту ТНУ імені В. І. Вернадського. Вона складається з ведення , трьох розділів, висновків , списку літератури та 4 додатків. В тексті курсової роботи є 4 таблиці та 2 графіка. При дослідженні використовувалися 24 бібліографічних джерела.

Ключові слова: територіальна громада, місцеве самоврядування, муніципальна влада, конституційна відповідальність, вибори

Ключові слова - спеціальні терміни , які вживаються тільки в даній галузі, наводяться в називному відмінку. Кількість слів : 5 - 10.

Приклад використання ключових слів

Держава, представницька демократія , місцеве самоврядування, виконавчої влади, законотворчість , бікамералізм .

Реферат складається на окремій сторінці . В ньому має бути приведене скорочене точний виклад наукового дослідження , з основними фактичними відомостями і висновками [ 5 ].

Наступною сторінкою оформляється Зміст. Воно повинно включати всі заголовки в роботі і номери сторінок , з яких вони починаються.

Приклад оформлення Змісту

ЗМІСТ

ВВЕДЕННЯ ………………………………………………………..

4

ГЛАВА 1. ПОНЯТТЯ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ПРОЦЕДУР…

6

1.1. Парламент ………………….………………………………….

7

1.2.

8

1.2.1.

10

ГЛАВА 2.

13

2.1.

13

2.2.

15

2.3.1.

18

2.3.2.

21

ВИСНОВКИ …………………….………………………………...

25

СПИСОК ВИКОРИСТОВАНОЙ ЛІТЕРАТУРИ ………...…..

29

ДОДАТКИ ……………………………….………………………..

31

Введення є найбільш важливою частиною роботи . Введення відбиває актуальність обраної теми, її наукове і практичне значення. Зазвичай введення пишеться в кінці процесу написання курсової чи дипломної роботи, коли вже складається підсумкове назву, її об'єкт і предмет. Написання Введення є вкрай важливим етапом, тому що дозволяє зробити робочий начерк виступи, і саме по ньому найчастіше можна скласти перше враження про виконану роботу.

Обсяг Введення повинен становити 2-3 сторінки. Воно включає в себе:

1 . Актуальність і новизну теми роботи .

2 . Розробленість досліджуваної проблеми.

3 . Проблема дослідження.

4 . Мета дослідження.

5 . Об'єкт і предмет дослідження.

6 . Основні завдання.

7 . Методи дослідження.

8 . Структуру роботи.

Крім того , Введення може містити відомості про осіб , що зробили допомогу в їх підбору і в проведенні наукових експериментів , про наявність у роботі додаткових текстів [ 5 ].

Мета дослідження. Мета дослідження показує те, що хоче досягти студент у своїй дослідницькій роботі. Вона характеризує основний задум при її розробці. Мета необхідно формулювати коротко і конкретно. Вона повинна витікати з обґрунтування актуальності теми.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження в роботі є частина об'єктивної реальності, що лежить в основі проблеми дослідження.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є елемент об'єкта дослідження, сформульований в рамках мети конкретної роботи і опосередкований межами поставленої в дослідженні проблеми.

Завдання дослідження. Постановка завдань дослідження обумовлена ​​вибором шляхів і засобів досягнення мети. Завдання дослідження повинні відображати логіку послідовного вирішення поставленої в роботі проблеми. Формулювання завдань мають важливе значення. Вони визначають зміст курсової роботи. Кількість завдань може диктуватися основними розділами роботи.

Методи дослідження. В якості методів дослідження виступають конкретні способи отримання теоретичної та емпіричної інформації.

Основна частина курсової роботи викладається послідовно відповідно зі змістом (планом). Всі розділи роботи повинні бути логічно пов'язані між собою і в сукупності розкривати тему. Після кожного розділу бажано формулювати короткі висновки.

В основній частині роботи необхідно відобразити використання джерел. При цьому не допускається переписування тексту з підручників або іншої літератури. Повинна бути проведена творча обробка матеріалу. Найважливіші теоретичні положення теми викладаються своїми словами і при необхідності підкріплюються цитатами. Цитати оформляються відповідно до бібліографічними правилами і супроводжуються посиланнями на використовуваний джерело із зазначенням сторінок.

За основною частиною роботи слід Висновок. У Висновках підводяться підсумки роботи в цілому, формулюються висновки, що відображають ступінь досягнення поставлених цілей. Зміст висновку послідовно і логічно струнко представляє результати всієї роботи. Рекомендується робити висновки по главах, а висновок по всій роботі. Приблизний обсяг ув'язнення не повинен перевищувати 1,5-2 сторінки.

Список використаної літератури є найважливішою частиною роботи, оскільки відображає виконану роботу і глибину дослідження теми. В список повинні бути включені тільки ті джерела, які дійсно використовувалися автором і на які є посилання в тексті роботи. На початку списку необхідно вказати нормативні акти, якщо вони є. Після цього в алфавітному порядку перераховуються монографії, посібники, статті, коментарі і т.д. Список літератури оформляється за бібліографічним правилам. Курсова робота повинна містити до 20 джерел.

Додатки містять в собі зразки документів, схеми, таблиці, фотографії, карти, довідкові дані, іноді рекомендаційні списки літератури, зразкові плани робіт, переліки тем, які недоцільно розміщувати безпосередньо в тесті роботи [5].

Оформлення додатків:

1 . Програми послідовно нумеруються .

2 . Кожна програма починають з нової сторінки.

3. Не слід заповнювати додатки таблицями, які містяться в опублікованих і загальнодоступних статистичних збірниках і звітах (краще робити в тексті посилання на ці матеріали, із зазначенням сторінок).

4 . У відповідних місцях роботи слід давати посилання на Додаток.

5. В обсяг тексту курсової роботи програми не включаються, разом з тим , не варто перевантажувати роботу великою кількістю додатків.