Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еще один диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

1.4. Використання полімерів у сучасній промисловості

На даний час найбільш перспективними у світі вважають матеріали з високою термостійкістю: поліфеніленсульфід, ароматичні поліаміди, фторполімери та інші. Вони витримують відносно високу температуру - 200-450°С  і використовуються в авіаційній і ракетній техніці [9].

Полімерні вироби застосовують у багатьох галузях промисловості.

Використання деяких пластмас, які найбільш широко застосовуються дивиться у табл. 1.1

Таблиця 1.1

Застосування найпоширеніших пластмас [13]

скорочена назва

Повна назва

Використання

ПЕТФ 

Поліетилентерафталат

Виробництво   пляшок, харчових та нехарчових ємностей.

ПЕН

Поліетилен низького тиску, високої густини

Виготовлення  упаковки, пакетів для фасовки.

ПЕВН

Поліетилен високого тиску, низької густини

Виготовлення    пляшок    для     побутових засобів : моючих засобів, іграшок.

ПВХ

Полівінілхлорид

Виготовлення лінолеуму

ПП

Поліпропілен

  Виготовлення     одноразових   шприців,   посудини  для гарячихстрав,    пакувальної     стрічки,   термоусадочної   плівки, мішків для цукру та інше.

ПС

Полістирол

Виготовлення харчових ємностей : стаканчики для йогуртів, одноразовий посуд та частин побутових приладів – внутрішня обшивка холодильників.

Полімерні матеріали широко застосовуються в будівельній індустрії для виготовлення рам, облицювальних плит, покрівлі тощо. За більш ніж столітню історію розвитку автомобілебудування пластмаси поступово витісняють метал [11]. Передбачається, що в найближчому десятилітті на виготовлення одного легкового автомобіля потрібно буде сотні кілограмів пластмас: поліетилену, полівінілхлориду, поліпропілену та інших полімерів, тоді як в 1965 р. на один легковий автомобіль припадало лише 15 кг полімерних матеріалів. Уже виготовляють легкові автомобілі з повністю пластмасовим кузовом і з багатьма іншими деталями, навіть з тими, які несуть високе механічне навантаження [10].

1.5. Використання полімерів у побуті

Полімери мають велике значення у нашому житті та зустрічаються майже в кожній сфері нашої діяльності. Розглянемо загальні галузі використання полімерів в побуті [12].

Ми носимо одяг, зроблений з полімерів. Перш за все, це сині джинси та футболки, які зроблені із бавовни, яка складається із целюлози. Светри можуть бути зроблені із вовни, яка є однією з форм фибрилярних білків, а також із акрилів, таких як полі акрилонітрил або з віскози. Шкарпетки роблять з таких же матеріалів, та ще додають трохи спандексу, щоб вони не спадали з ніг. А спандекс є різновидом поліуретанів [11].

В електроніці полімери використовують в якості ізоляторів. Полімери є гарними ізоляторами, тому дроти в техніці найчастіше ізолюють такими полімерами як поліетилен та поліізопрен. Для дротів, які нагріваються при роботі, використовують полівінілиденфторид. В якості ізоляторів використовують епоксидні смоли – це плати для друкування.

Мембрани високоякісного пластику роблять з поліпропілену.

Найчастіше іграшки роблять з поліізопрену.

Наприклад, наповнювач набивних іграшок роблять із поліуретану. Якщо іграшка зроблена з хутра, то це поліакрилонітрил, а якщо містить луску, то це найлон. Роботів роблять з полістиролу [12].

Плівку для фотоапаратів виготовляють з таких матеріалів як поліефіри, але в давні часи її робили з нітроцелюлози. Її перестали використовувати, бо вона починає самозайматися під світлом.

Світлофільтри роблять із твердого прозорого полімеру – полікарбонату. Він застосовується для одержання цікавих ефектів на фотографіях, за рахунок фільтрації деяких кольорових відтінків.

Фотоальбоми виготовляють також з використанням полімерів. Вони робляться в основному з полівінілхлориду [13].

А багато корпусів фотоапаратів виготовляють з пластиків типу полістиролу. Прозорий полістирол використовують також і в лінзах спалахів.

Кожний черевик зроблений з якогось виду полімеру. Шкіра є одним з багатьох полімерів, які зустрічаються у природі, та використовується ще з кам’яного віку.

Зараз взуття виготовляється з таких матеріалів як нейлон, стирол, стирол – бутадієновий каучук, пєнополіуретан. Наприклад, туфлі – човники часто роблять з полівінілхлориду [12].

Деяке взуття виготовляють з натурального каучуку та поліізопрену. Воно підходить для того, щоб зберегти ноги від вогкості в дощовий день.

РОЗДІЛ 2

ЗВОРОТНІЙ БІК РОЗВИТКУ ХІМІЇ ПОЛІМЕРІВ