Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-24_Безпека.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Хід роботи

  1. Вивчити теоретичні відомості.

  2. Дати відповіді на контрольні запитання.

  3. Виконати завдання.

  4. Оформити звіт.

Завдання 1

Запустити Центр безпеки Windows ХР та налаштувати параметри безпеки брандмауера.

Порядок виконання

  1. Для запуску Центру безпеки Windows ХР виконайте команду Пуск / Панель керування й у вікні, що відкриється, клацніть посилання Центр безпеки. На екрані з'явиться вікно Центру .

  2. У групі посилань Настройка параметрів безпеки клацніть посилання Брандмауер Windows. Відкриється вікно брандмауера з активною вкладкою Загальні .

  3. Виберіть на ній перемикач Увімкнути (рекомендовано). Прапорець Не дозволяти винятки має бути знятий, щоб можна було обирати програми, доступ з яких до комп'ютера не потрібно блокувати. Виберіть вкладку Винятки і встановіть прапорці ліворуч від програм, які не блокуватимуться. Зокрема зазначте такі функції та програми: спільний доступ до файлів і принтерів, віддалене керування робочим столом, ІСQ, Windows Messenger тощо. Якщо потрібної програми немає у списку, клацніть кнопку Додати програму. Відкриється діалогове вікно, де виберіть програму зі списку й клацніть кнопку ОК.

  4. Для захисту брандмауером мережних підключень перейдіть підключеннями , наведеними в області Параметри мережного підключення. Клацніть кнопку ОК, щоб закрити вікно брандмауера.

Завдання 2

Налаштувати параметри автоматичного оновлення Windows ХР.

Порядок виконання

  1. Поверніться до вікна Центру безпеки Windows ХР та клацніть посилання Автоматичне оновлення. Відкриється вікно параметрів автоматичного оновлення Windows ХР.

  2. Встановіть перемикач у положення Автоматично (рекомендовано) й зазначте день і час автоматичного оновлення системи (наприклад, щоп'ятниці після занять)

  3. Клацніть кнопку ОК, щоб закрити вікно параметрів автома­тичного оновлення.

Дізнатися більше про автоматичне онов­лення можна з вікна довідкової служби, яке відкривається клацанням посилання Як працює автоматичне оновлення?

Завдання 3

Налаштувати параметри безпеки браузера Internet Explorer.

Порядок виконання

    1. Поверніться до вікна Центру безпеки Windows ХР та клацніть посилання Властивості браузера. На екрані з'явиться вікно Інтернет - властивості. (До речі аналогічне вікно Властивості браузера можна відкрити з програми Internet Explorer за допомогою однойменної команди меню Сервіс).

    2. Перейдіть на вкладку Безпека. Виберіть зверху у вікні зону Інтернет. Якщо в області Рівень безпеки для цієї зони доступна кнопка За замовчуванням, клацніть її, щоб повернути стандартні параметри безпеки для цієї зони.

    3. Клацніть кнопку ОК. Повторіть цю процедуру для всіх зон.

    4. Виберіть вкладку Конфіденційність. Знизу у вікні встановіть прапорець Блокувати виринаючі вікна та знову клацніть кнопку ОК. Закрийте вікно Центру безпеки Windows ХР.

Завдання для самостійної роботи

      1. На вкладці Винятки вікна брандмауера тимчасово зніміть прапорець біля програми ІСQ. Запустіть програму та спробуйте обмінятися з кимось повідомленнями. Яка реакція брандмауера? Не забудьте потім відновити попередні параметри.

  1. За допомогою Центру безпеки Windows ХР знайдіть варіант оновлення системи в будь-який час за вашим бажанням і спробуйте скористатися ним.

  2. Задайте для зони Інтернет рівень безпеки Високий і відвідайте кілька сайтів. Чи змінилося щось порівняно зі звичайним режимом роботи? Не забудьте потім відновити попередні параметри.

  3. Відвідайте кілька сайтів із будь-якого веб-каталогу, спочатку вимкнувши режим блокування спливаючих вікон, а потім — увімкнувши його. Чи побачили ви різницю? Якщо ні, спробуйте знайти веб-сторінку, де це помітно.