Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
матеріал по патопсихології.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Порушення мовлення

Мовлення – це процес використання людиною мови для спілкування.

Виокремлюють такі порушення мовлення:

  1. Порушення розвитку мовлення

1.1. Затримка мовленнєвого розвитку (ЗМР) – характеризується загальмуванням темпу формування в основному експресивного мовлення відносно етапів його розвитку (часто виникає при деривації).

1.2. Загальний недорозвиток мовлення – зумовлюється порушенням дозрівання мозкових систем (гностичного і кінетичного аналізатора).

1.3. Алалія – відсутність або недорозвиненість мовлення внаслідок органічного ураження мовних зон кори головного мозку у внутріутробному або ранньому періоді розвитку дитини (затримка в дозріванні нервових клітин переважно у скронево-тім’яно-потиличних ділянках, у лобно-скроневій та скроневій ділянках домінантної півкулі). Алалія – це системна недорозвиненість мовлення, при якій порушується фонетико-граматичний і лексико-граматичний лад мови.

Розрізняють такі види алалії:

    1. моторна алалія – хворий розуміє мову. Але не в змозі висловитись, недорозвиток мовленнєвого праксису (зона Брока);

    2. сенсорна алалія – не розуміє мовних сигналів і мовлення не розвивається (зона Верніке);

    3. сенсомоторна алалія.

У дітей з алалією можуть спостерігатися такі порушення:

дислексія – часткове специфічне порушення засвоєння процесу читання, яке зумовлене не сформованістю або порушенням вищих психічних функцій і виявляється у повторюваності стійких помилок на письмі;

дисграфія – часткове специфічне порушення процесу писання;

дискалькулія – специфічне порушення у формуванні навичок лічби, пов’язане з недостатністю просторового гнозису (нерозуміння структури чисел, наприклад, плутають 537 – 357.

  1. Розпад мовлення

Афазіялокальний розпад через ураження мовленнєвих та інших зон, причетних до формування та регуляції мовленнєвої функції (повна або часткова втрата мовлення).

  1. Порушення вимовної функції мовлення

Дизартріяпорушення вимовної сторони мовлення через порушення артикуляційного праксису внаслідок органічного ураження центральної та периферійної інервації органів мовлення (губ, піднебіння, язика, голосових зв’язок тощо).

Дислалія – порушення звуковимови, при якому слух нормальний, збережена інервація мовленнєвого апарату.

  1. Порушення ритму мовлення (заїкання – судоми. Які виникають в артикуляційному та дихальному апараті. Розрізняють тонічні заїкання (тягне звук), клонічні заїкання (“стрибає” звук)).

  1. Порушення комунікативної функції мовлення:

    • недорозвинення комунікативної функції мовлення як засобу спілкування та організації поведінки дитини;

    • мутизм (повна німота) – розлад комунікативної функції мовлення.

****************************

У порушенні психічного розвитку розрізняють дві групи дефектів:

  1. первинні дефектичасткові та загальні порушення ЦНС, а також невідповідність рівня розвитку віковій нормі (недорозвиток, затримка, асинхронії розвитку, явища ретардації, регресу та акселерації, порушення між функціональних зв’язків). П.д. є наслідком недорозвитку чи ушкоджень мозку;

  2. вторинні дефекти виникають в ході розвитку дитини з порушеннями психофізичного розвитку в тому випадку, якщо соціальне оточення не компенсує цих порушень, а, навпаки, детермінує відхилення в особистісному розвитку.