Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTsIYa_FINANSOVIJ_MENEDZhMENT_Oxana_Lyutik.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать
  1. Сутність, значення, зміст менеджменту та його складової фінансового менеджменту, мета, завдання, суб’єкти, об’єкти фінансового менеджменту.

Ще донедавна поняття «менеджмент» було новим і незрозумілим для багатьох в нашій країні. Але з розвитком ринкових відносин, процесом приватизації державної власності, розширенням діяльності комерційних підприємств, зарубіжний досвід управління в сфері ринкової економіки став досить актуальним. Нова наука - «Менеджмент», (яка спочатку сприймалась як метод управління) набула значного поширення як така, що всебічно вивчає феномен управління, його методи і принципи [34].

Однак на сьогодні не має однозначного трактування такої дефініції як «менеджмент».

Мескон М.Х., Альберт М., Хедуори Ф – це вміння добиватись поставлених цілей, використовуючи працю та інтелект інших людей [32]

Відповідно до ґрунтовного Оксфордського словника англійської мови можна отримати такі тлумачення менеджменту:

спосіб, манера спілкування з людьми;

влада та мистецтво управління;

особливого роду вміння та адміністративні навички;

орган управління, адміністративна одиниця [22, 7].

Термін «менеджмент» (від англ. management — керування, управління) в літературі розглядається як процес управління матеріальними та людськими ресурсами в інтересах їх ефективного використання з метою досягнення цілей управління суспільством, політичною, економічною або соціальною структурою, окремими спільнотам [33, 7].

Отже, менеджмент визначається як:

  • наука та мистецтво;

  • функція (вид діяльності);

  • процес;

  • категорія людей;

  • орган чи апарат управління. рис ст. [33, 9].

Термін "фінансовий менеджмент" стали використовувати вчені та практики у 90-х роках ХХ ст., має американське походження, але досі немає єдиних підходів до визначення терміна "фінансовий менеджмент" та обґрунтування його відмінностей від поняття "управління фінансами". Критичний аналіз орієнтованих на цю проблему джерел дає змогу дійти висновку, що існуючі фундаментальні наукові підходи до пояснення по няття "фінансового енеджменту" не відзначаються точністю, не є закінченими. Зазначене є причиною відсутності єдиного підходу до його тлумачення [30,196].

Розглянемо поняття фінансового менеджменту. Поддєрьогін А.М. зазначає, що фінансовий менеджмент – це це форма управління процесами фінансування діяльності підприємства за допомогою методів та важелів фінансового механізму або мистецтво управління фінансовою діяльністю [15]. Проблемою є те, що автор фінансовий менеджмент розглядає лише в аспекті фінансів підприємств.

Багато хто з авторів намагається довести відмінність між термінами "фінансовий менеджмент" та "управління фінансами. Основними відмінностями запропонованих тлумачень понять «управління фінансами» та «фінансовий менеджмент» є, 1) розкриття поняття «фінансовий менеджмент» як форми управління фінансовими взаємовідносинами на мікрорівні, а термін «управління фінансами» розглядається як управління на макрорівні 2) Тобто на рівні управління фінансами держави(макро) метою є фінансування розвитку соціальної сфери, а на рівні комерційної організації (мікро) (банку) – самофінансування власного розвитку.

Зверніть увагу на роздаткоитй матеріал, таблиця 1. На домашнє завдання буде розглянути підходи до визначення поняття «фінансовий менеджмент».

Василик О. Д. Фінансовий менеджмент – це процес управління формуванням і використанням фондів фінансових ресурсів на рівні держави, підприємницьких структур, інших господарюючих об’єднань і громадян, якщо вони здійснюють фінансові операції, це сукупність форм, методів і засобів, за допомогою яких здійснюється управління фінансовими ресурсами.

Структурно-логічну схему фінансового менеджменту розглянемо на рис. 1.1.

В хід

Фінансове завдання (визначення цілей формування і вико-ристання фінансових ресурсів)

Вибір методів, важелів і прийомів управління рухом фінансових ресурсів і капіталу

П рийняття рішення. Складання програми заходів із оздоровлення та плану суб’єктів фінансових відносин

В ихід

А наліз та оцінювання фінансових результатів діяльності суб’єктів

Контроль за виконанням рішення, бюджету

Організація виконання рішення


Рис.1.1. Структурно-логічна схема фінансового менеджменту [15,17]

У широкому розумінні фінансовий менеджмент — це стратегія і тактика фінансового забезпечення певної діяльності, що дає змогу ефективно управляти рухом грошових коштів і знаходити оптимальні фінансові рішення [12,14].

У ЧОМУ РІЗНИЦЯ МІЖ СТРАТЕГІЄЮ ТА ТАКТИКОЮ??

Фінансова стратегія – формування системи довгострокових цілей фінансової діяльності й вибір найефективніших шляхів їх досягнення [35,411].

На відміну від стратегічного фінансування, тактичне управління фінансами спрямовано на забезпечення відшкодування поточних витрат за рахунок отриманих доходів, регулювання обсягу поточних грошових виплат. Іншими словами, тактичний фінансовий менеджмент орієнтується на внутрішні джерела фінансування з метою забезпечення самоокупності діяльності.

Зверніть увагу на рисунок 1.2. процес розроблення стратегії фінансового менеджменту [18,421]. Розглянете детальніше його вдом, на семінарі опитаю.

До основних принципів фінансового менеджменту можна віднести:

  • плановість та системність планування матеріальних, трудових і фінансових ресурсів з метою забезпечення їх збалансованості, системність у розробці стратегії і тактики фінансування, в реалізації запланованих заходів;

  • цільова спрямованість орієнтація на цілі й завдання, які на цей момент ставлять перед собою субєкти (підвищення рентабельності, зростання продуктивності праці, створення позитивного іміджу, запровадження інновацій, зміцнення конкурентних позицій на ринку, залучення матеріальних і фінансових ресурсів

  • диверсифікованість капіталовкладень у двох аспектах: по-перше, інвестування грошових коштів у різні цінні папери, інвестиційні проекти; по-друге, створення багатопрофільних підприємств, що займаються різними видами підприємницької діяльності;

  • стратегічна орієнтованість орієнтація на стратегію довгострокового розвитку підприємства, знання та врахування стратегічних настанов конкурентів, випереджальне управління фінансами підприємства;

  • варіативністьпрогнозування різноманітних варіантів розвитку фінансової системи підприємства, пошук та обґрунтування альтернативних фінансових рішень [12,24].

З одного боку, складовою фінансового менеджменту є суб’єкт управління (тобто підсистема, що управляє), з іншого боку – об’єкт управління (тобто підсистема, якою управляють).

Як суб’єкт управління фінансовий менеджмент підприємства включає:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]