Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mitna_sprava_6_lektsiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Документи, обов'язкові для подання для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України

1. Митна декларація

2. Товарно-транспортний документ на перевезення (залізнична накладна (УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ)), авіаційна накладна (Air Waybill), коносамент (Bill of Lading) тощо

3. Зовнішньоекономічний договір (контракт) або інший документ, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту)

4. Рахунок (Invoice) або інший документ, який визначає вартість товару

Документи, необхідність подання яких визначається нормативно-правовими актами Держмитслужби з урахуванням мети переміщення, виду транспорту, характеру товару, способів розрахунку та інших факторів, що впливають на митні процедури

1. Декларація митної вартості (подається у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України)

2. Декларація про встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари

3. Облікова картка суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, форма якої затверджується Державною митною службою, або її копія, завірена таким суб'єктом.

4. Документ контролю за доставкою товарів

5. Документи про надання фінансових гарантій

6. Ліцензія митного перевізника

7. Книжка МДП, книжка АТА, книжка CPD

8. Посередницький договір

9. Документ на право провадження митної брокерської діяльності

10. Документи, що використовуються для визначення митної вартості товарів

11. Документи, що визначають країну походження товарів

12. Документи, що містять відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТЗЕД

13. Платіжні доручення, касові ордери, що підтверджують сплату податків і зборів (обов'язкових платежів)

14. Векселі (відповідно до законодавства) та ін.

Правоохоронні органи України, фінансові установи, податкові та інші контролюючі органи України відповідно до законодавства України на запити митних органів або за власною ініціативою інформують митні органи про наявні в них відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

На підставі міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку, на митному кордоні України може здійснюватися спільний митний контроль разом з митними органами суміжних держав.

4. Зони митного контролю.

Організація митного контролю також передбачає створення митної інфраструктури, що до­зволяє забезпечити митний контроль і митне оформлення як у передбачених місцях їх здійснення, так і в інших місцях, де мо­жуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, або здійснювати діяльність, контроль за якою покладено на митні органи.

Одним з елементів митної інфраструктури є пункт пропуску. Пунктом пропуску через державний кордон — є територія або частина території прикордонної заліз­ничної, автомобільної станції, морського, річкового порту (аеропорту) з комплексом будівель, споруд та інженерно-технічних засобів, де здійснюються визначені законодавством види контролю з метою пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Одним із напрямків організації митного контролю є розробка і запровадження в дію технологічних схем митного контролю та мит­ного оформлення.

Технологічна схема – це встановлена керівництвом митного орга­ну, обов'язкова для виконання послідовність дій співробітників підрозділів митного органу під час здійснення операцій митного кон­тролю та митного оформлення. Технологічна схема може регламен­тувати діяльність як одного окремо взятого підрозділу, так і декіль­кох підрозділів митного органу в комплексі, а також взаємодію підрозділів митного органу з підрозділами інших контролюючих органів (служб): ветеринарної, санітарної, фітосанітарної, екологічної, підрозділами прикордонних військ України та ін. За допомогою тех­нологічних схем, погоджених з відповідними службами, врегульову­ються питання взаємодії під час здійснення митного контролю та митного оформлення.

Технологічні схеми митного контролю можуть бути типовими або детальними.

Типові технологічні схеми визначають загальну мінімально-обов'язкову послідовність операцій та дій посадових осіб на окремому напрямку митного контролю. Вони розробляються й запроваджуються центральним апаратом Державної митної служби України.

Детальні технологічні схеми розробляються регіональними митницями і митницями на підставі типових технологічних схем з урахуванням особливостей характеру і способів переміщення товарів, місцезнаходження й розташування структурних підрозділів, інфраструктури тощо

За допомогою технологічних схем, погоджених з відповідними службами, врегульовуються питання взаємодії під час здійснення митного контролю та митного оформлення.

ЗОНА МИТНОГО КОНТРОЛЮ - місце, визначене митними органами в пунктах пропуску через митний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури

Зони митного контролю створюються з метою здійснення митними органами митних процедур щодо товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, проведення заходів, пов'язаних з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил.

Зони митного контролю створюються

- у пунктах пропуску на митному кордоні України,

- в межах прикордонної смуги на державному кордоні України,

у морських і річкових портах, аеропортах, на залізничних станціях,

- на територіях підприємств,

- на територіях спеціальних митних зон,

- в інших місцях, визначених митними органами.

Зони митного контролю в межах пунктів пропуску через державний кордон України створюються ДМСУ за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону України та центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту.

У зонах митного контролю, створених у межах пунктів пропуску на митному кордоні України, споруди та об'єкти інфраструктури, що належать іншим органам, уповноваженим здійснювати види контролю, розміщуються з дозволу ДМСУ, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у справах охорони державного кордону України та центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту.

Зони митного контролю за режимом функціонування можуть бути

  • постійними,

  • тимчасовими

  • одноразовими.

Постійні зони митного контролю функціонують у межах пунктів пропуску через державний кордон та в місцях розташування підрозділів митних органів.

Тимчасові зони митного контролю функціонують поза місцем розташування підрозділів митних органів під час здійснення митних процедур.

Зони одноразового здійснення митного контролю створюються на період оперативного вирішення питань митного контролю в межах митної території України

Режим зони митного контролю - це встановлені законодавством України з питань митної справи приписи, заборони та обмеження щодо перебування товарів, транспортних засобів та громадян, умови розташування будівель та споруд, а також проведення господарських робіт у зоні митного контролю.

Доступ у зони митного контролю дозволяється тільки посадовим особам митних органів, які безпосередньо беруть участь у здійсненні митних процедур. Інші посадові особи митних органів та інших органів державної влади, які здійснюють інші види контролю під час переміщення товарів та транспортних засобів через митний кордон України, допускаються у ці зони в порядку, визначеному Держмитслужбою.

Громадяни, які перетинають державний кордон, допускаються у зони митного контролю за дійсними документами на право в'їзду на територію України або виїзду з України.

Доступ у зони митного контролю та перебування у них посадових осіб правоохоронних органів і органів прокуратури дозволяється у випадках та у порядку, передбачених законом.

Декларанти допускаються у зони митного контролю на час здійснення митних процедур щодо товарів і транспортних засобів, які пред'являються ними для митного оформлення.

Зонами митного контролю також є території митних складів, складів тимчасового зберігання, магазинів безмитної торгівлі та інші території, в яких діють спеціальні митні режими.

Товари та транспортні засоби перебувають під митним контролем в зоні митного контролю з моменту ввезення на її територію. Забороняється знаходження в зонах митного контролю товарів і ТЗ щодо яких здійснені митні процедури та надано дозвіл митного органу на пропуск їх через митний кордон відповідно до заявленої мети переміщення.

Забезпечення безпеки громадян, а також схоронності товарів, що переміщуються через митний кордон України, дотримання режиму, законності та правопорядку у зоні митного контролю покладається на відповідні митні органи.

Документи, необхідні для здійснення митного контролю, подаються митному органові при:

1) перетинанні товарами і транспортними засобами митного кордону України;

2) декларуванні товарів і транспортних засобів;

3) повідомленні митного органу про намір здійснити переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України;

4) здійсненні митними органами інших контрольних функцій відповідно до Митного Кодексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]