Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ispravlenaya_IN_FED-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

2.1. Зміст практики при виконанні дипломного проекту

Загальна характеристика заводу, його історія, продукція, що випускає­ться, перспективи розвитку (коротко).

План цеху (відділення, ділянки). Перспектива реконструкції (технічне пе­реозброєння) цеху (відділення, ділянки) по плану розвитку заводу. Виробнича програма цеху (відділення, ділянки).

Порядок розробки, проходження та затвердження проектної, технічної та конструкторської документації на підприємстві. Проектування та модернізація технологічного обладнання. Методики розробки технологічного процесу та управління ним за допомогою ЕОМ. Шляхи енергозбереження.

Технічні характеристики термічних печей: тип, індексація, призначення, габаритні розміри, розміри робочого простору, площина подини, витрати енергоносіїв, питома продуктивність, робочий інтервал температур. Регулювання температури. Характеристика вогнетривких і теплоізолюючих матеріалів (розглянути верогідність застосування нових матеріалів). Нагрівальні елементи. Випромінюючі труби, горілки (розглянути верогідність застосування нових приладів), форсунки. Засоби пере­міщення матеріалу в печі, механізми регулювання швидкості переміщення де­талей в печі. Механізми та застосування, що обслуговують печі.

Транспортування виробів до печей. Методи завантаження деталей в пе­чі. Кількість деталей, що завантажують в піч, для кожної операції, розташу­вання деталей в печі, маса деталей, що завантажується на 1м2 активної площи­ни подини. Температура печі під час посаду до неї деталей. Вимірювання темпе­ратури печі та деталей від початку посаду до кінця процесу (змінення температури надається у вигляді графіків в координатах "температура-час").

Переваги та недоліки існуючих печей (розглянути верогідність застосування нових печей). Відгуки цехового персоналу про роботу печей.

Обладнання та пристосування для нагрівання виробів струмом високої частоти (СВЧ). Термічна обробка з нагріву СВЧ. Машинні установки та лампові генера­тори, тиристорні перетворювачі, гартувальні станки, індуктори, контрольно-вимірювальна апаратура тощо.

Гартувальні баки, тип, конструкція, габаритні і основні розміри, пропуск­на здатність. Вид і кількість охолоджуючої речовини, що витрачається, пристрої для її охолодження (розглянути верогідність застосування нових гартівних середовищ на основі води).

Коротка технічна характеристика допоміжного та додаткового устатку­вання. План організаційно-технічних заходів по термічній обробці.

Критичний аналіз існуючих процесів, зв'язок процесів, що застосовується, та марок сталей із технічними умовами на готові вироби, які впроваджені в випускну роботу.

Відпал. Види відпалу, що застосовуються в цеху. Мета та призначення відпалу, що застосовується. Графіки і практика застосування відпалу. Структура і властивості, які формуються внаслідок відпалу. Скорочення довготривалості відпалу шляхом використання тепла та структурного стану попередньої техно­логічної операції (виливання, кування, вальцювання, прокатки, пресування). Ізотермічний відпал заготовок із легованих сталей. Можливість застосування захисних атмосфер.

Нормалізація, мета та призначення. Графіки режиму нормалізації. Струк­тура і властивості нормалізованої сталі.

Гартування. Мета та призначення гартування. Способи гартування, що застосовуються в цеху (відділенні, ділянці). Графіки процесу: температура на­грівання, час витримки, швидкість охолодження. Гартувальні се­редовища, що застосовуються. Способи перенесення деталей із печі та окунання їх в гартувальне середовище. Обробка холодом. Характеристика теплофізичних властивостей гарту­вального середовища. Деформація та жолоблення виробів при загартуванні, шляхи зменшення жолоблення. Особливості загартування при нагріванні виро­бів СВЧ. Структура і властивості загартованої сталі. Термозміцнення.

Відпуск і старіння сталі. Мета та призначення. Режими нагрівання та витримки. Способи охолодження. Графіки відпуску і старіння. Властивості, які отримуються, та їх відповідність вимогам Держстандартів і ТУ.

Комбіновані технологічні процеси (ВТМО, НТМО тощо).

Хіміко-термічна обробка (ХТО), її мета та призначення. Співставлення техніко-економічних показників. Склад насичувального середовища. Режими (графіки) ХТО. Контроль процесу ХТО. Термічна обробка виробів, що були піддані ХТО. Сталі для ХТО, їх властивості та структура. Контроль вуглецево­го потенціалу середовища.

Контроль якості. Держстандарти та ТУ на сталь і вироби. Методи та прибори контролю. Види браку та дефекти продукції. Причини браку. Шляхи їх усунен­ня.

Зібрати матеріал, що ілюструє увесь технологічний процес термічної обробки (зразки, характеристика механічних та інших властивостей, макро- і мікрофотографії структур або зразки для металографічного дослідження структури).

Зібрати вичерпний матеріал по роботі основного, додаткового та допо­міжного обладнання: його технічна характеристика

Зібрати матеріали до складання плану підрозділу, звернувши увагу на комунікації, конст­рукцію будівлі та колон, освітлення, вентиляцію цеху, конструкцію даху (ліх­тарі, монітори тощо), наявність кранів, тельферів, їх кількість, тоннаж та шляхи пересування.

Схема управління підрозділом.

Собівартість переділу термічної обробки. Накладні витрати (цехові і за­гальнозаводські) на одиницю продукції.

Норми витрат основних та допоміжних матеріалів, електричної енергії, палива та інструменту. Ціни на матеріали, паливо та електроенергію (одного кВтч, м3 газу, повітря, води тощо). Норми амортизації устаткування, норми ремонтних робіт, витрати на поточні ремонти, витрати по утриманню устатку­вання тощо.

Охорона праці в термічному цеху (відділенні, на ділянці). Коротка характе­ристика стану охорони праці, безпеки виробництва та вірогідні місця їх ви­никнення. Засоби безпеки при проведенні технологічного процесу, при запуску та зупинці агрегату, при ремонті та експлуатації виробничого устаткування. За­хисні та запобіжні пристрої, блокування, огородження, індивідуальні засоби захисту. Питання пожежної безпеки. Пожежобезпечні місця, причини виник­нення пожежі. Заходи по охороні оточуючого середовища.

При збиранні матеріалів у період переддипломної практики потрібно користуватися рекомендаціями кафедри термічної обробки металів щодо структури і змісту окремих частин випускної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]