Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. оф диплом. 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

1 Область застосування

Загальні вимоги до структури, викладу і оформленню випускної роботи сформульовані відповідно до Державного стандарту України ДСТУ 3008 – 95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення» від 01.01.1996р.

З огляду на високі вимоги нормативних документів необхідно неухильно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій, відомості про джерела, включенні до списку, а також правил оформлення реферату, тощо.

В даних вказівках використані наступні стандарти:

- ДСТУ ГОСТ 7.1 – 2006 Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання.

- ДСТУ 7.80 – 2007 Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи.

- ГОСТ 7.82 2001 Библиографическая запись. Библиографическое описание электронных ресурсов.

- ГОСТ 2.105 – 95 ЕСКД. Общие требования к текстовым документам.

- ГОСТ 2.106 – 96 ЕСКД. Текстовые документы.

- ДСТУ 2.109 – 73 ЕСКД. Основні вимоги до креслень.

Дипломну роботу (проект) подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в твердому переплетенні.

2 Вимоги до порядку викладення структурних

елементів дипломної роботи (проекту)

В самому загальному вигляді дипломна робота (проект) повинна містити:

  • пояснювальну записку (титульний аркуш);

  • завдання на дипломну роботу (проект);

  • реферат;

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину (як правило, чотири розділи);

  • висновки;

  • список використаної літератури;

  • додатки (при необхідності).

До дипломної роботи (проекту), окремо у прозорому файлі, також додаються: [4]

  • відгук керівника на дипломну роботу (проект);

  • рецензію на дипломну роботу (проект).

2.1 Пояснювальна записка (титульний аркуш) (Додаток А)

Пояснювальна записка (титульний аркуш) дипломної роботи (проекту) містить найменування вищого навчального закладу, де вона виконана з вказівкою підпорядкованості (Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України) та структурного підрозділу (найменування кафедри); тему дипломної роботи; прізвище, ім'я, по-батькові, шифр групи студента; прізвище, ім'я, по-батькові, науковий ступінь, вчене звання та посаду наукового керівника і всіх консультантів дипломної роботи (з охорони праці, нормоконтролю, іноземної мови тощо), а також завідувача кафедри; місто і рік виконання дипломної роботи (проекту).

2.2 Завдання на дипломну роботу (проект) (Додаток Б)

Завдання видається студенту керівником дипломної роботи (проекту) та затверджується завідувачем кафедри, до якого додається календарний план роботи студента над обраним напрямом дослідження.

2.3 Реферат (Додаток В)

Реферат призначений для ознайомлення з дипломною роботою (проектом). Він має бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання всієї розрахунково-пояснювальної записки. Реферат має бути розміщений безпосередньо за завданням роботи (проекту), починаючи з нової сторінки.

Реферат повинен містити відомості про обсяг пояснювальної записки, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, джерел згідно з переліком посилань; основні відомості про структуру дипломної роботи (проекту); перелік ключових слів.

Текст реферату дипломної роботи повинен відбивати подану у розрахунково-пояснювальній записці інформацію у такій послідовності:

  • об'єкт дослідження;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • стислий зміст розділів дипломного проекту (роботи);

  • результати роботи;

  • галузь застосування;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • прогнозні припущення про розвиток об'єкта дослідження.

Обсяг реферату – до 500 слів. Реферат повинен вміщуватися на одній сторінці формату А4. Ключові слова, що є визначальними для розкриття сутності роботи, наводять після тексту реферату великими літерами в називному відмінку в рядок через коми, перелік їх повинен містити від 5 до 15 слів (словосполучень).

2.4 Зміст дипломної роботи (проекту)

Зміст розташовують безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки (1-2 сторінки).

До змісту включають: вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки); висновки; рекомендації; перелік використаної літератури (джерел); назви додатків (якщо такі мають місце) і номери сторінок, які містять початок матеріалу. У змісті можуть бути перелічені номери й назви ілюстрацій та таблиць з зазначенням сторінок, на яких вони вміщені.

Назви розділів і підрозділів мають бути стислими і зрозумілими, економічно грамотно сформульованими, тісно пов'язаними з назвою роботи, але не повторювати її (Додаток Г).

2.5 Вступ

У вступі до дипломної роботи (проекту) слід обґрунтувати актуальність і значення обраної теми; сформулювати мету роботи та галузь застосування; визначити об'єкт дослідження, методи дослідження та окреслити достовірність використовуваних джерел інформації; зазначити світові тенденції розв’язання поставлених задач та актуальність даної роботи (2-3 сторінки).

2.6 Основна частина

2.6.1 Перший розділ (25-30 сторінок) є теоретичним розділом. Він структурно має складатися з 2-4 підрозділів, повинен містити теоретичний виклад важливих аспектів досліджуваної проблеми та критичний огляд наукової літератури і періодичних джерел з визначеної тематики.

2.6.2 Другий розділ (25-30 сторінок) є аналітичним розділом. Він повинен бути присвячений обґрунтуванню фактичного стану досліджуваної проблеми на основі матеріалів, що характеризують об'єкт дослідження (матеріалів, зібраних під час проходження переддипломної практики).

У цьому розділі може бути 2-4 самостійних підрозділи, що містять аналіз та оцінку конкретних проблем, пов'язаних з об'єктом дослідження.

Розділ має бути достатньо насиченим фактографічною інформацією, що відображає стан об'єкта дослідження за певний період. При цьому слід чітко розмежувати джерела використаної інформації:

  • запозичення з періодичної літератури;

  • дані офіційної (державної) статистики;

  • дані Інтернет-мережі;

  • дані фінансово-економічної документації підприємства;

  • статистичні звіти підприємства;

  • експерименти;

  • власні розрахунки.

2.6.3 Третій розділ (25-30 сторінок) є проектним розділом. Він повинен містити обгрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі до дипломної роботи (проекту). Структурно розділ має вміщувати 2-4 підрозділи. Характер та зміст пропонованих заходів повинен базуватися на результатах аналізу, наведених у другому розділі роботи. Невід'ємною частиною обґрунтування запропонованих дипломником заходів має бути розрахунок їх економічної доцільності.

2.6.4 Четвертий розділ (8-10 сторінок) включає опис та характеристику умов, в яких здійснювалося дослідження на підприємстві, а також основні вимоги до охорони праці та навколишнього середовища на досліджуємому підприємстві . Завдання для підготовки і виконання цієї частини дипломної роботи (проекту) видається кафедрою «Безпеки життєдіяльності і охорони праці» УДХТУ.

2.7 Висновки

Це заключна частина роботи (3-5 сторінок). Вона містить стислий конкретний виклад результатів аналізу (негативних також), рекомендацій (пропозицій) щодо вирішення досліджуваної в дипломній роботі проблеми, підтвердження їх економічної доцільності та ефективності.

2.8 Перелік використаної літератури (джерел) (Додаток Д)

Перелік містить відомості про всі використані джерела інформації, які повинні бути оформлені відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи, та на які мають бути посилання у відповідних місцях тексту. Бібліографічні описи в переліку посилань подають у порядку, за яким вони вперше згадуються в тексті.

2.9 Додатки

Містять матеріали допоміжного характеру – громіздкі таблиці та ілюстрації; матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (оригінали фотографій, інструкції, методики, блок-схеми, дослідницькі анкети, форми звітності, тощо).

2.10 Відгук керівника на дипломну роботу (проект) (Додаток Ж)

Відгук – це офіційний документ, у якому керівник дає оцінку дипломної роботи та особистої фахової підготовки студента. [4]

2.11 Рецензія на дипломну роботу (проект) (Додаток К)

Рецензія на дипломну роботу (проект) є офіційним документом, у якому рецензент (співробітник вузу (УДХТУ) чи сторонньої організації, яка має повноваження здійснити рецензію кваліфікаційної роботи) дає загальну оцінку дипломної роботи (проекту) студента та вказує на можливі напрямки її прикладного застосування відповідно до об'єкта дослідження. [4]