Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
енергозбереження.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Практична робота №3 Визначення термічного опору теплопередачі та коефіцієнта теплопередачі

Завдання. Визначити фактичний термічний опір теплопередачі і коефіцієнт теплопередачі зовнішньої стіни будинку, який будується у м. Тернопіль.

1. Штукатурка на вапняно-піщаному розчині;

2. Пінополіуретан;

3. Перлітобетон.

Переріз зовнішньої стіни будинку:

Q - тепловий потік;

tз - температура зовнішнього повітря;

tв - температура внутрішнього повітря.

Розрахунок

Прийнято що вологісний режим приміщень житлового будинку сухий.

Залежно від вологісного режиму приміщення і зони вологості визначаємо, що умови експлуатації зовнішньої стіни – А

Знаходимо конструктивні характеристики конструктивних шарів зовнішньої стіни.

Визначаємо температурну зону в якій знаходиться м.Тернополі, за кількістю градусо-діб опалювального періоду, що розраховується за формулою:

КГД=((tв-tоп)zоп )k=((20+0.5)190)1.11=4323(г-д)

де КГД – кількість градусо-діб, tв=20С – розрахункова температура внутрішнього повітря; tоп=-0.5С – середня температура опалювального періоду (з середньодобовою температурою повітря 8С ); zоп=190 доби – тривалість опалювального періоду (з середньодобовою температурою повітря 8С );

k = (tв-tоп)/(18-tоп) = (20+0.5)/(18+0.5) = 1.11

За кількістю градусо-діб встановлюємо, що м.Тернопіль знаходиться у І температурній зоні України, де для зовнішньої стіни з утеплювачем нормальний термічний опір теплопередачі повинен бути:

Rзнорм=1,8 м2К/Вт

Підраховуємо фактичний загальний термічний опір теплопередачі стіни товщиною утеплювача 100мм за формулою:

>

де в=8,7 м2К/Вт – коефіцієнт теплопередачі на внутрішній поверхні стіни; з=23 м2К/Вт – коефіцієнт теплопередачі на зовнішній поверхні стіни.

Rзф=2,62м2К/Вт  Rзнорм=1,8м2К/Вт, оскільки нерівність виконується, то зовнішня стіна відповідає сучасним будівельним вимогам. Визначаємо коефіцієнт теплопередачі зовнішньої стіни:

k = 1/ , Вт/(м2К);

k = 1/2,62 = 0,38 Вт/(м2К).

Практична робота №4 Конденсація водяної пари. Розрахунок точки роси

Утворення вологи є несприятливим явищем, оскільки в результаті цього явища знижуються теплотехнічні властивості будівельних конструкцій.

Вплив на якість зберігання продуктів, предметів. Волога є сприятливим середовищем для розмноження різних організмів, впливає на зниження морозостійкості матеріалу, в результаті чого будівельні конструкції не задовольняють санітарно-технічним нормам.

Точка роси – це значення температури конденсації водяної пари. Температура точки роси залежить від температури повітря і відносної вологості. Для того, щоб температура зовнішньої поверхні конструкції була вище температури точки роси конструкція повинна мати відповідні теплотехнічні властивості.

На температуру внутрішньої поверхні конструкції впливає коефіцієнт теплопередачі, тому для того, щоб внутрішня температура конструкції була вище температури точки роси треба проектувати конструкції з найменшим коефіцієнтом теплопередачі. Найчастіше конденсація водяного пару відбувається в кутах приміщення, на залізобетонних перемичках, металевих конструкціях, на конструкціях, що називаються «місток холоду».

Якщо конденсація водяного пару не відбувається на поверхні конструкції, то це не означає, що вона не відбувається в середині конструкції.

Водяні пари з повітря потрапляють в пористий матеріал, і це впливає на порціальний тиск в деяких ділянках конструкції.

Порціальний тиск залежить лише від температури (внутрішнього і зовнішнього повітря). Зміна температури конструкції залежить від тепло-технічних властивостей конструкцій і надходження водяної пари в пори конструкції залежить від дифузійних властивостей цієї конструкції.

Для оцінки можливості утворення конденсації водяної пари в середині конструкції визначають зміну температури цієї конструкції, зміну порціального тиску при повному насиченні його повітрям Р1 і зміну дійсного порціального тиску Р2 . Якщо Р1 < Р2 , то відбувається конденсація.

Зазвичай конденсація відбувається, коли зовнішня поверхня конструкції складається з шару, який погано або взагалі не проводить вологу (плити облицьовані металом, скло). У цьому випадку будівельні конструкції проектують таким чином, щоб дифузійний опір зменшити починаючи з внутрішньої сторони, тобто внутрішній шар має найбільший опір дифузії. У випадках, коли це правило не можливо застосувати на практиці, для усунення причин конденсації влаштовують вентилюємі повітряні прошарки з зовнішньої сторони конструкції або ряд повітряних вентилюємих каналів. Вентилуємий прошарок просушує утеплювач.

В промислових будівлях з вологим режимом допускається конденсація водяного пару, при цьому на внутрішній поверхні влаштовують водонепроникні матеріали і організовують стік конденсату, який стікає на підлогу.

Завдання

Визначити де саме буде знаходитмсь точка роси у випадку, коли вона буде знаходитись у шарі утеплювача або у його грані, дати рекомендації щодо зміни конструкції стіни.

Розрахунок

1. Штукатурка на вапняно-піщаному розчині;

2. Пінополіуретан;

3. Перлітобетон.

Температуру точки роси знаходимо за додатком

tт.р.=14°С

°С >14°С

°С >14°С

°С < 14°С

Отже, у шару перлітобетону відбувається конденсація водяної пари.