Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ))))).rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
814.89 Кб
Скачать

2.5.Структура і порядок складання форми № 4 "Звіт про власний капітал"

Зміст і форма Звіту про власний капітал, а також загальні вимоги до розкриття його статей, визначаються П (С) БО 5 “Звіту про власний капітал”. Норми П (С) БО стосується підприємств, організацій та інших форм власності.

Особливості складання консолідованого Звіту про власний капітал визначаються П (С) БО 20’’Консолідована фінансова звітність”.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства мають додавати до річного звіту Звіт про власний капітал за минулий рік.

Звіт складається у формі шахової таблиці в розрізі статей, які включаються до складу першого розділу пасиву балансу та причин їх зміни. Шаховий принцип побудови звіту передбачає розміщення по горизонталі елементів (статей) власного капіталу, а по вертикалі — основних операцій, які можуть призвести до зміни окремих статей і власного капіталу в цілому.

Звіт про власний капітал складається на підставі балансу, звіту про фінансові результати, а також аналітичних даних до відповідних облікових регістрів. За правильного відображення операцій, які призвели до змін у складі власного капіталу, залишок власного капіталу на кінець року (в цілому та у розрізі окремих статей), який відображається у балансі, збігається з тим, який показується у звіті про власний капітал.

Звіт про власний капітал умовно поділяють на три розділи:

1 розділ: статті, які повторюють розділ 1 пасиву Балансу на початку року. Ці значення коригують у разі зміни облікової політики, виправлення помилок та інших змін.

2 розділ: а) переоцінка активів. Наведені варіанти переоцінки: до оцінка, уцінка необоротних активів; б) чистий прибуток (збиток) у звітному періоді; в) розділ прибутку за напрямками; г) внески учасників.

3 розділ: а) зменшення власного капіталу з різних причин; б) збільшення капіталу за рахунок безоплатно одержаних активів.

Показники залишку за окремими статтями власного капіталу на початок періоду переносяться з відповідної графи балансу підприємства. Далі по вертикалі відображаються операції, які можуть призвести до змін у власному капіталі. На перетині відповідних вертикальних рядків і горизонтальних граф відображаються дані, що характеризують вплив тих чи інших операцій на стан позицій власного капіталу.

У статтях “Залишок на початок року” та “ Залишок на кінець року” показують суми власного капіталу, наведені у Балансі відповідно на початок і кінець звітного періоду.

У статті “ Скоригований залишок на початок року” показують залишок власного капіталу на початок року після відповідних коригувань.

Важливим чинником, який впливає на величину власного капіталу підприємства, є обсяг чистого прибутку (збитку) та порядок його використання (чи покриття) у звітному періоді. Базова інформація щодо цього міститься у звіті про фінансові результати та в рішенні зборів власників підприємства щодо порядку використання прибутку. Ця інформація відоб­ражається в графі перетину позицій «Чистий прибуток (збиток) за звітний період» та «Нерозподілений прибуток» звіту про власний капітал. Якщо за даними звіту про фінансові результати підприємство має збиток, то його величину має бути відображено у тій же графі у дужках.

У разі прийняття рішення щодо використання чистого прибутку звітного року, нерозподіленого прибутку чи частини резервного капіталу на виплату дивідендів величина дивідендів відображається за відповідними позиціями власного капіталу у дужках і зменшує власний капітал підприємства.

Якщо ж нерозподілений прибуток спрямовано на збільшення статутного і резервного капіталу, то відбувається внутрішній перерозподіл сум власного капіталу підприємства: відповідну суму прибутку у звіті про власний капітал відображають двічі — за статтею «Нерозподілений прибуток» у дужках (як величина, що зменшує прибуток) і за статтями «Статутний капітал» і «Резервний капітал» (як величина, що збільшує власний капітал).

У статті “ Чистий прибуток (збиток) за звітній період ” показують суму чистого прибутку зі Звіту про фінансові результати.

У статті "Разом змін у капітал" наводять Підсумок змін у складі власного капіталу за звітний період, що визначається як сума всіх змін протягом звітного року внаслідок переоцінки активів, використання чистого прибутку, вилучення капіталу та інших змін.

2.6.Структура і порядок складання форми № 5 "примітки до річної фінансової звітності"

За принципом повного висвітлення фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій та подій, яка може вплинути на рішення, що приймаються на її основі. Інформація, що підлягає розкриттю, наводиться безпосередньо у фінансових звітах або у примітках до них.

Примітки до фінансових звітів — це сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обгрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачене відповідними положеннями (стандартами).

Відповідно до П(С)БО 1, за складом примітки до фінансових звітів поділяються на три компоненти: 1) примітки, що стосуються облікової політики, 2) інформація, яка не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов’язковою за відповідними положеннями (стандартами), 3) інформація, що містить додатковий аналіз статей звітності, потрібний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Для того, щоб фінансова звітність була зрозумілою користувачам, вона повинна містити також дані про:

- консолідацію фінансових звітів;

- припинення (ліквідацію) окремих видів діяльності;

- обмеження щодо володіння активами;

- участь у спільних підприємствах;

- виявлені помилки минулих років та пов'язані з ними коригування;

- переоцінку статей фінансових звітів;

- іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).

Інформація про підприємство, яка підлягає розкриттю у примітках до фінансової звітності, включає:

- назву, організаційно-правову форму та місцезнаходження підприємства (країну, де зареєстроване підприємство, адресу його офісу);

- короткий опис основної діяльності підприємства;

- назву органу управління, у віданні якого перебуває підприємство, або назву його материнської (холдингової) компанії;

- середню чисельність персоналу підприємства протягом звітного періоду.

Керівництву підприємства під час підготовки приміток до фінансових звітів необхідно пам'ятати таке:

- якщо до фінансової звітності включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відособлених підрозділів підприємства, то це повинно бути розкрите у примітках;

- якщо період, за який складено фінансовий звіт, відрізняється від звітного періоду, передбаченого П(С)БО 1, то причини і наслідки цього повинні бути розкриті у примітках до фінансової звітності;

- якщо валюта звітності відрізняється від валюти, в якій ведеться бухгалтерський облік, то підприємство повинно розкривати причини цього та методи, що були використані для переведення фінансових звітів з однієї валюти в іншу;

- якщо необхідна інформація подається в основній частині звітів, немає по­треби повторювати її в примітках до фінансових звітів. Інформація в примітках є основним засобом розкриття невизнаних елементів фінансових звітів;

- розкриття інформації може поєднувати коментарі та конкретні кількісно визначені дані, які відповідають характеру елементів фінансових звітів і їх відносному значенню для підприємства;

- визначення рівня докладності розкриття інформації про конкретні елементи фінансових звітів є питанням професійного судження керівництва підприємства з урахуванням їх відносної суттєвості.

Головна мета перелічених рекомендацій — забезпечити якість приміток до фінансових звітів. Головне призначення приміток – встановити рівновагу між перевантаженням фінансових звітів надмірно докладними даними та неясністю інформації внаслідок її надмірного узагальнення.

Примітки річного Звіту – це складний додаток до фінансової звітності, який можливо поділити на такі складові частини :

- форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності» заповнюються всіма підприємствами за єдиною, затвердженою формою. Має вигляд окремих таблиць. Всього таких таблиць тринадцять.

- інформація, яка наведена в П(С) БО і яка обов’язково повинна додаватися до річного фінансового (бухгалтерського) Звіту. Складається в довільній формі;

- інформація, яку за думкою керівництва, доцільно додати до річного фінансового (бухгалтерського) звіту.

Форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності» складається з тринадцяти окремих розділів. Кожний розділ розкриває інформацію по окремому Звіту та відповідає приміткам до окремих П(С)БО.

Наприклад, розділ І «Нематеріальні активи» і ІІ «Основні засоби» - це розгорнута характеристика рахунків 10, 11, 12 та П(с)БО 7 «Основні засоби» та П(с)БО 8 «Нематеріальні активи».

Всі вимоги до складання Приміток можливо оформити так:

І «Нематеріальні активи»

(код рядка 010-085)

1 розділ активу балансу; приведено дані з синтетичних рахунків 12,133

ІІ «Основні засоби»

(код рядка 100-085)

ІІ розділ активу балансу; приведені дані з синтетичних рахунків 10, 131, 132

ІІІ «Капітальні інвестиції»

(код рядка 280-340)

І розділ активу балансу, підсумки розділів І і ІІ форми №5, дані за синтетичним рахунком 15

ІV «Фінансові інвестиції»

(код рядка 350-426)

ІІ розділ активу балансу наведено інформацію за П(с)БО 12 «Фінансові інвестиції» та по рахункам 14 і 35.

V «Доходи і витрати»

(код рядка 440-632)

І розділ Звіту про фінансові результати та додаткова інформація по операціях особливого роду - операційна оренда, курсові різниці, реалізація інших оборотних активів, штрафи, пені, витрати на комунальні та соціально-культурної послуги.

VI «Грошові кошти»

(код рядка 640-691)

Звіт про рух грошових коштів та характеристика синтетичних рахунків 30-35

VII «Забезпечення і резерви»

код рядка 710-718)

ІІ розділ пасиву балансу та синтетичний рахунок 47.

VIII «Запаси»

(код рядка 800-925)

ІІ розділ активу балансу та синтетичні рахунки 20-28

IX «Дебіторська заборгованість»

(код рядка 940-950)

ІІ розділ активу балансу та характеристика рахунків 36, 37, 38

X « Нестачі і витрати»

(код рядку 960-980)

ІІ розділ активу балансу та синтетичний рахунок 375, забалансовий рахунок 07 «Списання активів».

XI Будівельні контракти

(код рядка 1110-1160)

Аналітичний облік будівельних контрактів згідно П(С) БО №18 «Будівельні контракти»

XII Податок на прибуток

(код рядка 1210-1253)

Відстрочені податкові активи та зобов’язання згідно П(С)БО №17 «Податок на прибуток». Рахунки 17 та 54

XIII Використання амортизаційних відрахувань

(код рядка 1300-1317)

Аналітичний облік використання амортизаційних відрахувань

ХIV Біологічні активи

XV Фінансові результати від первісного визнання та реалізації сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів

Таким чином, примітки показують як були розраховані статті окремих форм фінансової звітності; показують чинники, які вплинули на зміни в звітності; дозволяє зіставити звітність та дані синтетичного обліку. Крім кількісних показників в Примітках наводять інформацію в вигляді облікової політики, виправлення помилок попередніх звітних періодів, за якою первинною але переоціненою вартістю показані основні засоби, перелік сум дебіторської заборгованості; доходи та витрати від надзвичайних подій та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]