Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-27.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

15 Оздоровчі системи та способи загартовування оргнізму

Оздоровчі традиційні та нетрадиційні системи широко використовуються в теперішній час. Люди досить часто звертаються до знахарів, шаманів коли традиційна медицина невзмозі їм допомогти.

Серед багатьох засобів, котрі використовуються в науковій та народній медицині, найбільше значення мають ліки, які виготовляють із різноманітних рослин. Перевагами лікування лікрськими рослинами є те, що вони мало токсичні і можливо їх довготривало приймати без побічних явищ. Їх лікувальне значення іноді незамінне. Лікування медом, пилом, маточним молоком, прополісом, осиною отрутою – це лікування без побічних явищ і ефективно. Їх призначають в області внутрішніх захворювань, оториноларінгології, ревматології, урології, дерматології, стоматології. Апіприпарати застосовуються у вигляді тінктур, витягів, розчинів, мазей, напоїв і медичних екстрактів.

Величезна популярність масажу — одного із самих древніх гігієнічних і лікувальних засобів — у наш час цілком закономірна.

Важливою профілактичною мірою проти простудних захворювань є систематичне загартовування організму. До нього найкраще приступити з дитячого віку. Найбільш простий спосіб загартовування — повітряні ванни. Велике значення в системі загартовування мають також водні процедури (обтирання, обливання, душ і ін.), що зміцнюють нервову систему, впливають на серце і судини, нормалізуючи артеріальний тиск, поліпшують обмін речовин. Фізично здоровим і загартованим людям при дотриманні визначених умов можна проводити водні процедури поза приміщеннями і узимку. Говорячи про необхідність і величезну користь для здоров'я систематичного загартовування, не можна обійти мовчанням протилежну і дуже шкідливу тенденцію в реально сформованому режимі життя людей свого роду антизагартовування, тобто "тепличний режим". Люди, що панічно бояться протягів, роками оберігають себе від найменших подувів вітерцю й охолоджень, часто стають жертвами застуди. Можливості й умови для систематичних занять фізкультурою і спортом є практично в кожного, але необхідне тільки бажання.Однак деяким ще заважають інертність, лінь, а часто — безглузда витрата дорогого часу відпочинку на порожні, а часом і шкідливі для здоров'я заняття. Зневага до фізкультури і спорту приведе до детренованості або гіподинамії. Гіподинамія ж у свою чергу викликає численні шкідливі явища.

16 Механізм впливу алкоголю на організм людини

Алкоголем прийнято називати етиловий або винний спирт. Алкоголь відноситься до наркотичних речовин, оскільки його вживання призводить до звикання організму, хворобливої пристрасті, наркотичної залежності, розвитку різних захворювань.

Алкоголізм — це тяжке захворювання, яке спричинене регулярним вживанням алкоголю, нездоланний потяг до алкоголю, який пов'язаний з психічною і фізичною залежністю від нього, що призводить до психічних розладів і деградації особистості.

Пияцтво — це непомірне вживання спиртних напоїв людьми, у яких не сформувався синдром залежності від алкоголю. Пияцтво і алкоголізм породжують безліч проблем. Алкоголь поволі, але вірно погіршує генетичний фон людини, тим самим впливаючи на здоров'я ще не народжених поколінь. Алкоголізм в сім'ї — це ще і "п'яний побут" зі всіма атрибутами аморальності, розбещеності і відвертої злочинної поведінки батьків по відношенню до дітей.

Істотну частину в соціально-економічному збитку від пияцтва становлять втрати, пов'язані з дорожньо-транспортними пригодами, що є серйозною проблемою в більшості країн світу.

Щороку скоюються тисячі злочинів і кожен п'ятий тяжкий злочин скоюється в стані алкогольного сп'яніння, більшість нетяжких злочинів теж скоюється у п'яному стані

Алкоголь — отрута для будь-якої живої клітини. Проникнувши в організм, він дуже швидко порушує роботу тканин і органів. В першу чергу він потрапляє в головний мозок і порушує діяльність центральної нервової системи:

•погіршуються розумові здібності;

•слабшає пам'ять;

•втрачається можливість набувати нових знань;

•відсутнє професійне зростання;

•знижуються емоційні реакції;

•порушується координація рухів;

•прогресуючим темпом йде розпад особи Середня тривалість життя хворих алкоголізмом складає 35-40 років. При цьому основними причинами смерті є хвороби внутрішніх органів, ураження центральної нервової системи, самогубства, нещасні випадки, насильницька смерть. Алкоголізм займає третє місце в світі серед причин ранньої смертності.

Фаза 1. Через декілька хвилин після вживання спиртного напою людина відчуває тепло, прилив сил, збудження. Це пов'язано з розширенням кровоносних судин, збільшенням кровообігу, додатковим притоком кисню до тканин. Подібний стан триває недовго і змінюється другою фазою.

Фаза 2. Для неї характерне звуження кровоносних судин, збільшення частоти серцевих скорочень, зростання показників кров'яного артеріального тиску. Алкоголь пригноблює діяльність центральної нервової системи, зокрема центрів регуляції дихальної і серцевої діяльності. Сповільнюється швидкість реакції людини, порушується координація рухів, шкіра обличчя червоніє, опухає Алкоголізм, як і наркоманія, є державною проблемою, але роль громадськості через значну доступність до алкогольних напоїв зростає. Необхідно, щоб суспільство виробило нетерпимість до п’янства і проводило належну виховну роботу.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности и Медицина катастроф