Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-27.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

1.Визначення поняття « безпека життєдіяльності» предмета та об’єкта її вивчення. Поняття безпеки і небезпеки, ризику

Безпека життєдіяльності – це дисципліна, яка вивчає загальні закономірності виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ захисту здоров'я та життя людини та середовища; розробка та реалізація заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя та діяльності людини.

Безпека є насправді відносним поняттям. Абсолютної безпеки для всіх обставин не існує, тому часто безпеку визначають як стан будь-якого об’єкта, за якого йому не загрожує небезпека.

В медицині відносний стан безпеки пояснюється численними прикладами. Сьогодні в харчовій промисловості використовують наповнювачі, консерванти. Консерванти уже самі по собі несуть небезпеку для людини як продукти, які можуть з’єднуватись з іншими продуктами і створювати сполуки, що негативно впливають на людину і абсолютно не вивчені.

Небезпека – це умова чи ситуація, яка існує у навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, яка може спричинити фізичну шкоду, поранення чи пошкодження.

Безпека життєдіяльності як наука дає класифікацію небезпек:

За походженням: природні, техногенні, екологічні, соціальні.

За локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

За сферою прояву: виробничі, побутові, спортивні, транспортні.

За наслідками: захворювання, травми, загибель, зниження працездатності.

За структурою: прості, складні, похідні.

Ризик визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками до максимально можливої їх кількості за конкретний період часу. Ризик – це міра можливої небезпеки, або частота, з якою може проявлятись небезпека. Наслідок небезпеки має кількісне вираження, або яку шкоду принесла небезпека у грошовому еквіваленті. Ризик може бути загальний (R), коли розрахунок ведеться, наприклад, на все населення (N), або на окрему конкретну групу.

2. Визначення та приклади небезпечних. шкідливих, уражаючих, нейтральних і необхідних факторів . Класифікація негативних чинників

Небезпека – це умова чи ситуація, яка існує у навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, яка може спричинити фізичну шкоду, поранення чи пошкодження

Безпека життєдіяльності як наука дає класифікацію небезпек:

За походженням: природні, техногенні, екологічні, соціальні.

За локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

За сферою прояву: виробничі, побутові, спортивні, транспортні.

За наслідками: захворювання, травми, загибель, зниження працездатності.

За структурою: прості, складні, похідні.

Небезпека за походженням.

Небезпеки: Природного, техногенного, екологічного, соціального характеру. Вони відомі з курсу медицини катастроф. Але на сьогодні найактуальнішою залишається екологічна небезпека

Екологічна бомба уповільненої дії.

Парниковий ефект. Це різке збільшення вуглекислого газу на планеті, що призвело до парникового ефекту

Небезпеки за локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

. Космічні небезпеки. Щоб говорити за космічні небезпеки, коли космос називають "помийною ямою", то слід відзначити тому що там літають гайки, болти, кронштейни, відкрутки, які втратили космонавти; кронштейни, старі поламані супутники та інше. Гідросферні небезпеки. Інтенсивні тривалі дощі призводять до повені у Закарпатті. Наповнюються водою річки, які виходять із русел. Тільки в Закарпатті 9426 річок і потоків.

Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого сере­довища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.

Під вражаючими факторами розуміють такі чинники життєвого се­редовища, які за певних умов завдають шкоди як людям, так і систе­мам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків. За своїм походженням вражаючі фактори можуть бути * фізичні, в тому числі * енергетичні (ударна повітряна чи водна хвиля, електро­магнітне, акустичне, іонізуюче випромінювання, об'єкти, що руха­ються з великою швидкістю або мають високу температуру тощо), * хімічні (хімічні елементи, речовини та сполуки, що негативно впли­вають на організм людей, фауну та флору, викликають корозію, при­зводять до руйнації об'єктів життєвого середовища), * біологічні (тва­рини, рослини, мікроорганізми), * соціальні (збуджений натовп лю­дей) та * психофізіологічні. Залежно від наслідків впливу конкретних вражаючих факторів на організм людини вони в деяких випадках (на­приклад, в охороні праці) поділяються на шкідливі та небезпечні.

Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого сере­довища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.Нейтральні фактори – це ті чинники, які не загрожують існуванню і не несуть шкідливого впливу нашому організму. Необхідні фактори – це ті чинники, які потрібні для нормального функціонування і існування людини.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности и Медицина катастроф