Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по фирмам.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

2 Зміст дисципліни “Організація та проектування фірми”

Тема 1. Теорія організації, її місце в системі наукових знань.

Предмет вивчення курсу “Організація та проектування фірми”, його місце серед інших економічних дисциплін, структура і логіка викладання. Значення в підготовці спеціалістів.

Мета, завдання і нові підходи до вивчення курсу, його інформаційно-методичне забезпечення.

Змістовність теорій, їх значення, об’єктивна основа та передумови розвитку.

Історія теорії організації та сучасна концепція менеджменту. Неокласична теорія організації (основні постулати). Теорія організації на основні трансакційних витрат (принципові положення). Сучасна теорія організації (основні підходи). Сучасна концепція менеджменту (нова парадигма).

Тема 2: Теорія фірми.

Співвідношення понять “капітал” та “фірма” в ринковій економіці. Концентрація та централізація капіталу (технологічний, організаційний, економічний аспекти). Теорія економічної організації.

Неокласична теорія фірми (раціональність економічних суб’єктів, рішення проблем ринкової рівноваги). Трансакційна теорія фірми (трансакційні витрати, обмежена раціональність економічних суб’єктів та можливість оппортунізму).

Неринкова модель економічних відносин (ієрархія), внутріфірмова контрактація.

Тема 3. Середовище і передумови активізації функціонування фірм.

Сутність, основні параметри і проблеми формування сучасного середовища існування фірми. Характеристика зовнішніх і внутрішніх чинників, що формують оточуюче середовище: макросередовище функціонування фірми, його вплив на діяльність підприємства; мікросередовище, його основні ланки.

Ринкове середовище: поняття і загальна характеристика. Ринок як форма економічної організації. Функції ринку. Інституційні елементи інфраструктури ринку (ринку капіталу, ринку робочої сили, ринку засобів виробництва і предметів споживання).

Тема 4: Соціально – економічні основи підприємництва.

Генезис та сутісна характеристика підприємництва. Походження (виникнення) бізнесу. Бізнес як діяльність, що історично виникла у процесі розвитку суспільства. Процес формування відносин бізнесу та етапи його розвитку. Бізнес як основа розвитку економіки. Елементи системи бізнесу. Функції та модель бізнесу.

Сучасне визначення підприємництва. Соціально – економічна роль і значення підприємництва в структурі ринкової економіки. Функції підприємницької діяльності. Система вільного підприємництва. Особливості підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки.

Принципи, моделі, форми підприємницької діяльності. Принципи здійснення підприємницької діяльності. Класична та інноваційна моделі підприємництва.

Типи професійної підприємницької діяльності та їх особливості. Зв’язок підприємництва з основними фазами відтворювального циклу: виробництвом продукції; виконанням робіт і наданням послуг; обміном і розподілом товарів та їх споживанням. Основні типи та відповідні сфери підприємницької діяльності.

Тема 5. Фірма (підприємство): як організаційна структура підприємництва.

Зміст поняття “підприємство” та “фірма”. Підприємство (фірма) – як форма організації підприємницької діяльності (бізнесу). Техніко – економічні та соціальні основи підприємства.. Підприємство (фірма): сутність і умови функціонування. Функції підприємства. Інфраструктура підприємства: склад і вимоги. Природа фірми: походження, значення, вплив. Логіка економічної організації. Правовий базис фірми. Фірма – як відкрита виробнича система. Життєвий цикл фірми.