Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингов менеджмент ответы (полн).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

16. Управління процесом розробки нових товарів.

1)Генерація ідей

Генерація ідей –пошук можливостей створення товару ринкової новизни. Ідеї створення нових товарів виникають у дослідницьких лабораторіях та конструкторських бюро в результаті проведення опитувань або аналізу скарг споживачів, спостерігання за спорідненими товарами на виставках і ярмарках.

2)Відбір ідей

Метою етапу відбору ідеї є: скорочення якомога більшої кількості ідей вилученням усього непридатного.

3)Розробка концепцій

Розробка концепції нового товару може складатися з трьох частин.

У першій частині дається опис величин, структури та поведінки цільового ринку, передбаченого позиціювання товару, показників обсягу продажу, частки ринку на декілька найближчих років.

У другій частині подаються загальні відомості про передбачувану ціну товару, загальний підхід до його розподілу та кошторису витрат на маркетинг упродовж першого року.

Утретій частині містяться перспективна мета за показниками збуту та прибутку, формування комплексу маркетингу.

3)Випробування (перевірка) концепції

Випробування концепції зводиться до того, щоб подати споживачеві передбачуваний товар і тим самим змінити його ставлення до товару.

4)Економічний аналіз

Економічний аналіз застосовується для вивчення прогнозів попиту, витрат, конкуренції, потрібних інвестицій, прибутку, ризику.

5) Розробка товару

Розробка товару пов’язана з прийняттям рішень про конструкцію товару, упаковку, йоготоварну марку, перевірку становлення та використання споживачем.

6) Пробний маркетинг

Пробний маркетинг здійснюється для того, щоб оцінити продукцію та заздалегідь перевірити маркетингову діяльність у реальних умовах допочатку повномасштабної реалізації товару.

7) Комерційна реалізація

Комерційна реалізація відповідає етапові впровадження життєвого циклу товару, включає реалізацію плану маркетингу та повномасштабного виробництва, вимагає і значних витрат, швидкого прийняття управлінських рішень.

17. Розробка рішень у сфері товарних ліній, торгових марок і упаковок.

Товарна лінія вважається довгою, якщо фірма може збільшити прибуток, скорочуючи асортимент.

Збільшення товарної лінії здійснюється шляхом подовження або наповнення. Подовження товарної лінії зазвичай застосовується, коли підприємство шукає нові сегменти ринку та/або намагається змінити становище в конкурентній боротьбі на свою користь (випуск продукції, яка не виробляється підприємством у даний час). Подовження може здійснюватися «вниз» (випуск дешевого і простого товару), «вверх» (випуск дорожчого і складнішого товару), або в обох напрямках одночасно. Наповнення товарної лінії відбувається завдяки розширенню асортименту товарів даної лінії, що дає змогу повніше використовувати виробничі потужності і задовольняти потреби споживачів.

На основі аналізу товарної лінії менеджер має прийняти рішення про її характеристики, а саме: довжину, необхідність оновлення (модифікація продукту), коригування, скорочення товарного асортименту.

Товарний знак — зареєстроване в установленному порядку позначення, присвоєне товару для його відмінності від інших та вказівки на його виробника. Він являє собою рисунок (символ, знак), певне поєднання букв, чисел.

Товарний знак реєструється в державних закладах України та користується

правовим захистом. Такий знак захищає виняткові права виробника-продавця

на користування маркою чи емблемою.

З позицій маркетингу (або виробничої та комерційної діяльності) — це

особливий символ товарної відповідальності, який визначає, кому належить

виняткове право розпоряджатися даним товаром, отримувати прибуток, але

разом з тим нести відповідальність за постачання неякісного товару.

Основні функції товарного знаку — свідчити про високу якість товару,

викликати довіру покупця завдяки добрій репутації власника товарного

знаку.

Упаковка – частина планування продукції, в ході якого підприємство вивчає, розробляє і виготовляє свою упаковку, що включає саму тару, в якій міститься продукція, етикетку і вкладиш, якщо вони передбачені.

Основными функциями упаковки являются защитная, дози­рующая, транспортная, хранения, маркетинговая, норматив­но-законодательная, экологическая, информационная и эксплу­атационная.