Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еталонні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

З авдання №47

Скласти таблицю істинності асинхронного тригера, виконаного на логічних елементах І-НЕ.

0

0

*

0

1

0

1

0

1

1

1


Відповідь:

Розв’язання: У асинхронного RS- тригера, виконаного на логічних елементах І-НЕ вхід призначений для встановлення на прямому виході тригера Q логічної «1», а вхід – логічного «0». З наведеної схеми можна записати логічне рівняння такого триггера . Підстановкою можливих комбінацій Rn і Sn одержимо таблицю істинності тригера

0

0

*

0

1

0

1

0

1

1

1

Одночасна подача рівнів лог. 0 на обидва входи і забороняється, тому що при цьому на обох виходах установляться рівні лог. 1, а після зняття з входів логічних нулів стан тригера буде невизначений: тригер може встановитися або в стан лог. 0, або в стан лог. 1.

Завдання №48

У наведеній схемі інвертуючого суматора ІОП=0, UА=0, R1=R2=R3=R, RЗЗ=2R, U1=0,2В, U2=0,3В, U3=0,4В. Визначити напругу на виході суматора.

UВИХ=-1,8 В

Відповідь:

Розв’язання: Через те, що потенціал вузла А дорівнює нулю, вихідна напруга визначається UВИХ=ІЗЗRЗЗ. Струм ІЗЗ=І1+І2+І3, якщо вхідний струм операційного підсилювача ІОП=0. Враховуючи це запишем UВИХ=(І1+І2+І3)RЗЗ= .

UВИХ=2(0,2+0,3+0,4)=1,8 B.

Завдання №49

П ояснити, чому в асинхронного тригера на логічних елементах АБО-НЕ комбінація вхідних сигналів S=1, R=1 є забороненою?

Обґрунтувати відповідь.

Відповідь:

невизначеність стану тригера після зняття такої комбінації вхідних сигналів

Розв’язання:При заданій комбінації сигналів на S і R входах на прямому і інверсному виходах будуть лог. нулі (а в тригерах виходи завжди повинні бути взаємно інверсними). Крім того, після зняття з входів активних логічних рівнів стан тригера буде непередбачуваний: тригер може встановитися або в стан лог. 0, або в стан лог. 1.

Завдання №50

П ояснити, чому в асинхронного тригера на логічних елементах І-НЕ комбінація вхідних сигналів , є забороненою?

Обґрунтувати відповідь.

Відповідь:

невизначеність стану тригера після зняття такої комбінації вхідних сигналів

Розв’язання: При заданій комбінації сигналів на і входах на прямому і інверсному виходах будуть лог. 1 (а в тригерах виходи завжди повинні бути взаємно інверсними). Крім того, після зняття з входів логічних нулів стан тригера буде непередбачуваний: тригер може встановитися або в стан лог. 0, або в стан лог. 1.

17