Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ключові поняття15.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Розділ 4. Міжнародна торгівля фінансовими інструментами

4.6. Моніторинг та регулювання міжнародної економіки Ключові поняття

Автономні організації ООН.

Багатостороння агенція з гарантування інвестицій (БАГІ).

Базельські комітети: з євровалют, банківського нагляду, із систем платежів і розрахунків.

Банк міжнародних розрахунків.

Всесвітня торговельна організація (ВТО).

Генеральна угода з торгівлі послугами (ГАТС).

Група G-7 ("Велика сімка") + Росія.

Група восьми (G-8).

Група Світового банку: МББР, МАР, МВФ, МФК, БАГІ.

Допомога: технічна, фінансова.

Захисні заходи.

Зв'язування тарифів.

Компенсаційні мита.

Консультації за статтею IV.

Лондонський клуб.

Механізм перевірки торговельної політики та врегулювання торгових суперечок.

Міжнародна організація з інтелектуальної власності (МОІВ).

Міжнародна організація праці (МОП).

Міжнародний валютний фонд.

Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних супере­чок (МЦУІС).

Міжнародні організації: банківські, консультативні, галузеві, універсальні.

Нагляд.

Національний режим.

Обумовленість кредитів.

Паризький клуб.

Програма розвитку ООН (ПРООН).

Регулювання.

Режим найбільшого сприяння (РНС).

Розгорнутий нагляд.

Спеціалізовані агентства ООН.

Спеціальні права запозичення (СДР).

Спостереження.

Угода ВТО про пов'язані з торгівлею аспекти прав на інтелек­туальну власність.

Умови: Ліонські, Лондонські, Неапольські, Торонтські. ЮНКТАД.

Автономні організації ООН (UN autonimous organizations) — Міжнародна агенція з атомної енергії (IAEA), Міжнародна турист­ська організація (WTO).

Багатостороння агенція з гарантування інвестицій (БАГІ) (Multilateral Investment Guarantee Agency) — автономна органі­зація групи Світового банку, яка здійснює страхування інозем­них інвестицій.

Базельські комітети:

з євровалют (Euro-currency Standing Committee) — постійно діючий з 1971 p. комітет Групи десяти, що вивчає і надає реко­мендації удосконалення банківського регулювання ринку євровалют. Зокрема комітет сформулював рекомендації щодо по­ліпшення статистики фінансових дериватів, зменшення ризиків фінансових посередників, нововведень на міжнародному фінан­совому ринку;

банківського нагляду (Basle Committee on Banking Supervizion) — створений у 1974 p. на основі угоди між ЦБ Групи деся­ти орган, який періодично збирається; до його завдань належить розробка мінімальних принципів ефективного банківського на­гляду, що рекомендуються для застосування всіма центральни­ми банками з метою запобігання банківським кризам;

із систем платежів і розрахунків (Basle Committee on Payment and Settlement Systems) — комітет, який збирається періодично з 1989 p. під егідою БМР і здійснює спостереження за міжнарод­ними розрахунками, узагальнює статистику і розробляє нові ме­ханізми міжнародних розрахунків. Серед 20 документів, прий­нятих комітетом, найважливішими є рекомендації про те, як здійснювати розрахунки за фінансовими дериватами, як врахо­вувати системні ризики в угодах з іноземною валютою, за міжна­родними розрахунками, за угодами з цінними паперами, за меха­нізмами переказу значних платежів між центральними банка­ми тощо.

Банк міжнародних розрахунків — банк, який спільно з іншими банками займається фінансуванням проектів у країнах-учасницях.

Всесвітня торговельна організація (ВТО) (World Trade Organization) — законодавча та інституційна основа міжнародної тор­гової системи, механізмів багатостороннього узгодження і регулювання політики країн-членів у галузі торгівлі товарами і по­слугами, врегулювання торгових суперечок і розробки стандарт­ної зовнішньоторгової документації.

Генеральна угода з торгівлі послугами (ГАТС) (General Agrement on Trade in Services) — угода, яка входить до ВТО на правах Додатка, що регулює міжнародну торгівлю послугами в цілому.

Група G-7 ("Велика сімка") + Росія — консультативна група, яка складається зі США, Канади, Японії, ФРН, Великобританії, Італії, Франції і Росії. Вона проводить щорічні наради, на яких узгоджуються основні напрямки макроекономічної політики з таких питань, як стимулювання економічного зростання, бю­джетні дефіцити, інфляція, валютні курси тощо.

Група восьми (G-8) — консультативна група, яка складається з Австралії, ЄС (один член), Канади, Росії, США, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Японії. Вона проводить щорічні наради, на яких узго­джуються основні напрямки макроекономічної політики з та­ких питань: стимулювання економічного зростання, бюджетні дефіцити, інфляція, валютні курси тощо.

Група Світового банку — складається з чотирьох організацій: Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), Міжна­родної асоціації розвитку (МАР), Міжнародної фінансової кор­порації (МФК) і БАГІ. Основна мета — надання кредитів краї­нам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою для здійснення заходів структурної політики.