Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куба.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Куба

1. Природно-географічна характеристика

1.1 Географічна характеристика країни

Геопростір

Куба (ісп. Cuba), офіційна назва - Республіка Куба неофіційне з 1959 року - Острів Свободи) - острівна держава в північній частині Карибського моря

Територія країни

Країна займає територію острова Куба в складі Великих Антильських островів, острова Хувентуд і безлічі більш дрібних островів. Від Північної Америки Куба відокремлена протокою Флоріди на півночі і Юкатанський протокою на заході.

Склад території країни

Суходіл

Рельєф Куби переважно рівнинний. Пагорби і гори займають близько третини території. Три головні гірські системи - це Кордильєра-де-Гуанігуаніко на заході, Ескамбрай в центральній частині і Сієрра-Маестра на сході. Найвищий гірський масив Сієрра-Маестра простягнувся вздовж південно-східного узбережжя на 250 км. Його найвища точка - пік Туркино (1972 м). Розташовані на заході острова мальовничі невисокі гори химерно розсічені і слабо заселені

Повітряний простір

Весь повітряний простір над територією держави

Параметри території країни

Розмір

110992 км.кв.

Кордони

Конфігурація

14 провінцій і 1 муніципія

  1. 2. Туристична характеристика рельєфу

Рельєф

Рельєф Куби переважно рівнинний. Пагорби і гори займають близько третини території. Три головні гірські системи - це Кордильєра-де-Гуанігуаніко на заході, Ескамбрай в центральній частині і Сієрра-Маестра на сході. Найвищий гірський масив Сієрра-Маестра простягнувся вздовж південно-східного узбережжя на 250 км. Його найвища точка - пік Туркино (1972 м). Розташовані на заході острова мальовничі невисокі гори химерно розсічені і слабо заселені.На Кубі повсюдно розвинений карст, у зв'язку з цим відома безліч печер, в тому числі і великих. Так, на заході печера Санто-Томас має розгалужену мережу підземних галерей загальною протяжністю 25 км. Часто зустрічаються так звані «моготес» - форми тропічного карсту, що представляють собою височини з майже вертикальними схилами і плоскими вершинами. Найбільш заселені і освоєні злегка горбисті рівнини. Береги, як правило, низькі, іноді заболочені, у багатьох випадках порослі мангровими заростями. Часто зустрічаються піщані пляжі, які тягнуться на багато кілометрів (наприклад, на півострові Ікакос, де розташований відомий курорт Варадеро).

Клімат

Клімат Куби - тропічний, пасатний. Середньорічна температура становить 25,5 ° C. Середня температура самого холодного місяця (січень) дорівнює 22,5 ° C і самого жаркого (серпень) - 27,8 ° C. Температура поверхневих вод біля берегів взимку складає 22-24 °, влітку - 28-30 ° C. Середньорічна кількість опадів, що випадають зазвичай у вигляді злив - 1400 мм, проте нерідко трапляються і посушливі роки.На Кубі чітко виражені два кліматичних сезони: дощовий (травень-вересень) і сухий (жовтень-квітень). На сезон дощів доводиться 3/4 всієї річної суми опадів.

Води

Моря

Карибське море

Води суходолу

Річки

Річки на Кубі короткі і немноговодни. З усіх 600 річок і струмків 2/5 течуть на північ, а інші 3/5 - на південь, в Карибське море. Найбільша річка - Кауто (річка) розташована в східній частині острова Куба, і має довжину 370 км. У західній частині протікає річка Альмендарес. Живлення річок переважно дощове, 80% стоку припадає на дощовий осінній сезон. У карстових областях зустрічаються зникаючі і підземні ріки.